Medicii români, epuizați în fața unui val agresiv de Covid-19. De câte mii ar mai fi nevoie în sistem

×
Codul embed a fost copiat

Trăim timpuri nesigure, în care fiecare zi se dovedește o lovitură năucitoare pentru societate și pentru fragilul nostru sistem de sănătate. România a depășit pragul psihologic de 3.000 de noi îmbolnăviri, depistate în doar 24 de ore.

Iar pe lista deceselor au fost adăugate încă 44 de nume. De speriat este și faptul că în București, în spitalele destinate celor cu infecția COVID-19, este tot mai dificil de găsit un loc.

”Suntem ca un Sisif, peste care riscă să se prăbușească un bolovan mare”, spun medicii ajunși la epuizare.

Bilanțul de joi marchează un nou record negativ: 3.130 de cazuri noi, cu 172 mai multe decât miercuri.

607 pacienți sunt în stare grava în secțiile de terapie intensivă. Însă pentru alți 44 lupta medicilor este de acum inutilă.

Citește și
copil
Copilul constănțean căzut de la etajul patru, stabilizat de medici. Detaliul care i-a salvat viața
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Dr. Beatrice Mahler, manager ”Marius Nasta”: ”Nici în terapie, nici în secția de Covid nu mai sunt locuri. Există flux de internare- externare, dar nevoia de internare depășește cu mult ceea ce institutul poate să ofere”.

Situația este aceeași și în celelalte spitale Covid. De mai bine de 7 luni doctorii din București și colegii lor din toată țara lucrează sub presiune, fac ture suplimentare pentru a asigura lipsa de personal.

Nu de puține ori au devenit chiar ei pacienți.
Peste 3.000 de angajați din spitale s-au infectat până acum.

Alina Croitoru, pneumolog la Institutul ”Marius Nasta”, recunoaște cu emoție că în 15 ani de carieră n-a trecut niciodată printr-un stres mai mare.

Dr. Alina Croitoru, medic pneumolog ”Marius Nasta”: ”Suntem acum ca un Sisif care duce un bolovan la deal și acel bolovan în loc să ajungă unde trebuie e din ce în ce mai mare și riscă să se prăbușească peste noi. Pe lângă stresul psihic că e o boala cu care ne confruntăm pentru prima dată e și stresul că putem duce acasă și fiecare avem familii”.

Presiunea este tot mai mare și pentru specialiștii din terapie intensivă. Multe dintre secțiile ATI au toate paturile ocupate de săptămâni întregi.

Marius Bărbat, medic specialist ATI Spitalul de Pneumofitziologie Cluj: ”Noi suntem patru oameni care lucrăm de șase luni de zile fără concediu, fără zile libere, suntem în ture, rezidenții vin, pleacă, asistenții nu mai vor să își prelungească contractele care s-au încheiat pe perioada stării de urgență, deci munca este foarte, foarte mare”.

În spitalele din toată țara lucrează aproximativ 52.000 de doctori. Lipsa de personal se cunoaște de mulți ani, însă până acum nu s-au găsit prea multe soluții.

Ultimele statistici arată că deficitul depășește 11.000. Nevoie de oameni este la toate specializările, însă acum, în vreme de pandemie, se simte acut lipsa celor de terapie intensivă, a pneumologilor și a infectionistilor.

Doctorii puțini sunt epuizați, dar nu pot lua pauză atunci când obosesc. Și din păcate previziunile nu sunt deloc bune pentru perioada următoare. Toți se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să crească.

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România: ”Cu cât te duci mai în periferie în spitalele județene mai sunt medici, în cele municipale tot mai puțini și în cele mici tot mai puțini și mai puțini. Această încărcătură specifică bolii infecțioase creează o stare de stres colegilor. Lucrurile acestea vor fi suportate de către sistem și de colegii noștri tot mai greu”.

Milena Man, șef secție Covid Institutul Pneumoftiziologie Leon Daniello: ”Nici măcar medicii care lucrează în sectoarele COVID nu pot face mare lucru, cred că mutarea de data aceasta este la politicieni. Pentru că trebuie să fie o decizie politică, prin care să se decidă care este următorul spital care trebuie să se deschidă”.

 

Situație dramatică și la ambulanță

 

Situația este critică și când vine vorba de serviciile de ambulanță.

De pildă, în Cluj este o criză acută de personal după ce contractele de muncă ale celor angajați pe o perioadă determinată, în starea de urgență, au expirat.

Tocmai acum, când numărul de cazuri din județ aproape s-a dublat, lipsesc 33 de angajați.

Mihaela Tănăsie, medic: ”Urgențele majore se pot pierde din cauza timpurilor de așteptare”.

Situația este dramatică și în județul Galați.

Mihai Polinschi, purtător de cuvânt Ambulanța Galați: ”Activitatea noastră a crescut cam cu 30% și suntem într-o situație foarte dificilă. Am înțeles că este o hotărâre de guvern în transparența decizională, sperăm să se urgenteze pentru că situația devine pe zi ce trece din ce în ce mai grea”.

Horațiu Ghirlandi, asistent ambulanță: ”Solicitările sunt foarte multe, sunt nenumărate adrese unde urcăm, coborâm, stăm ore în șir în combinezon, căldura este insuportabilă, facem față cu greu”.

Aceste situații au apărut după ce au expirat cele 6 luni alocate de Guvern pentru ca serviciile de ambulanță și direcțiile de sănătate publică să angajeze câte 1.000 de persoane. O nouă hotărâre ar trebui aprobată de Executiv.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sindicaliştii Sanitas au intrat în grevă japoneză. Nu îşi vor întrerupe activitatea
Sindicaliştii Sanitas au intrat în grevă japoneză. Nu îşi vor întrerupe activitatea

Peste 30.000 de membri Sanitas, angajaţi în spitalele din întreaga ţară, au intrat miercuri în grevă japoneză, chiar în ziua cu cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimele 24 de ore: 2958.

Copilul constănțean căzut de la etajul patru, stabilizat de medici. Detaliul care i-a salvat viața
Copilul constănțean căzut de la etajul patru, stabilizat de medici. Detaliul care i-a salvat viața

Vești bune de la Constanța: copilașul de șase ani, căzut de la etajul patru, a fost stabilizat de medici, iar de vineri-dimineață respiră singur. Părinții nu se dezlipesc de lângă el.

Focar de coronavirus la Spitalul Sinaia. Trei medici și opt asistente au fost izolați
Focar de coronavirus la Spitalul Sinaia. Trei medici și opt asistente au fost izolați

Este un nou focar de coronavirus într-un spital, mai exact la cel din Sinaia. Trei medici și opt asistente de la Spitalul Orășenesc Sinaia au ieșit pozitivi la testul COVID-19, după ce tot personalul a fost testat.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.