Mircea Cărtărescu ar fi printre finaliștii la premiile Nobel din 2020
Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Mircea Cărtărescu, a anunţat că, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află şi scriitorul român.
„Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, a scris Redel pe Facebook.
Cinci finaliști, aleși din 200 de candidați
Potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în El Pais, Academia Suedeză a avut o listă iniţială de 200 de candidaţi dintre care, în luna mai, au fost selectaţi cinci pentru premiul care va fi acordat în a doua joi din luna octombrie.
Din total, mai puţin de zece au fost scriitori europeni, potrivit unor surse din for - românul Mircea Cartarescu, ungurul László Krasznahorkai, franţuzoaica Nina Bouraoui, finlandeza Sofi Oksanen, norvegianul Jon Fosse şi rusoaica Liudmila Ulitskaya.
Între aspiranţi se numără kenyanul Ngugi wa Thiong’o, guatemaleza Maryse Condé şi israelianul David Grossman.
Editorii şi scriitorii consultaţi de ziarul spaniol insistă că Mircea Cărtărescu şi László Krasznahorkai sunt candidaţi foarte puternici la această ediţie a Nobelului.
Cei 18 membri ai Academiei care decid acordarea distincţiei studiază acum operele candidaţilor finalişti.
Cărtărescu a criticat deciziile luate de Comitetul Nobel
În toamna anului 2017, Mircea Cărtărescu declara că Nobelul pentru Literatură - care a revenit atunci scriitorului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro - a fost acordat unui scriitor real. Totuşi, decizia Comitetului Nobel a fost şi de această dată „stranie”, a mai afirmat el, dar este una care dă speranţă.
„M-am dezobişnuit, în ultima vreme, să comentez deciziile Comitetului Nobel. Nici nu mai găsesc un punct de interes în aceste decizii. Ele sunt întotdeauna stranii. Ai un sentiment ca în Kafka. Fiecare decizie este ciudată pentru că nu poţi găsi un fundament al fiecăreia. Dacă ar da cu banul ca să aleagă un candidat în fiecare an, distribuţia câştigătorilor ar fi cam aceiaşi. Nu este un reproş, Comitetul îşi face datoria”, a declarat Cărtărescu la FILIT 2017.