Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 18:24
Categorie: Stiri actuale

Anul acesta avem mere din belşug, iar cidrul preparat din ele a devenit tot mai popular în România. Ar fi un bun prilej pentru micii producători să câştige de pe urma muncii lor, dar sunt descurajaţi de concurenţă.

Legea românească impune ca cidrul fabricat în ţară să fie 100% natural, în vreme ce în restul Europei normele sunt mai permisive.

Producătorii de mere din Lerești, Argeş, nu rămân cu merele stricate dacă nu au unde să le vadă. În comuna lor, un scoţian a deschis o fabrică unde face cidru. Aşa că adună fructele de la săteni, le stoarce, le lasă la fermentat şi scoate din ele o licoare dulce.

Producător: „Tot ce ne rămâne ne ducem la dânşii, le valorifică şi suntem foarte mulţumiţi."

Alan Clark, producător cidru: „Noi facem cidru doar din mere, adică fiecare produs este 100% din mere. Nu punem zahăr, nu punem apă, coloranţi sau conservanţi în cidru. Pe piaţă sunt produse pe a căror etichetă scrie că au 25% suc de mere, 30% suc de mere."

O jumătate de litru din cidrul „scoţianului", cum îl cunosc cei din zonă, costă 8 lei - dublu faţă de produsele din supermarketuri.

Mihai Corbu, director: „Folosim numai mere româneşti, mere din zonă, mere vechi, începând cu prenet şi sfârşind cu ionatan, să zicem, pentru că merele vechi au un gust deosebit, care influenţează foarte mult calitatea cidrului pe care-l producem noi."

În România, legea îi obligă pe producătorii de cidru să folosească doar fructe în procesul de fabricaţie. Normele europene, în schimb, sunt mai permisive, iar licoarea din import conţine şi apă, zahăr, caramel, arome şi conservanţi

Sorin Claudiu Susanu, comisar şef OJPC Braşov: „Este normal ca pentru toată lumea să existe aceeaşi regulă."

Pe piaţă şi în baruri şi restaurante găsim şi cidru natural şi cu adaosuri. Cel din urmă este comandat mai des.

Cosmin Haraga, barman: „Noi recomandăm două produse de provenienţă românească, ambele artizanale. Avem cu 12 lei pentru 500 de ml şi 16 lei pentru 500 ml.”
Reporter: „Ce produs mai aveţi?”
Barman: „Un produs făcut la nivel indrustrial, cantitate la 330 şi preţul undeva la jumătate faţă de cele artizanale."

Client: „N-am citit eticheta, ce conţine. Mă gândesc că, având anumite arome, conţine şi coloranţi artificiali. La gust e bun, evident.”
Reporter: „Când vorbim de cidrul artizanal făcut din 100 la sută mere?”
Cliet: „Evident că nu e aşa de bun la gust, dar este mult mai sănătos."

Românii consumă aproximativ 20 de milioane de litri de cidru pe an. În top sunt britanicii, care beau anual un miliard de litri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO