Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru

×
Codul embed a fost copiat

Anul acesta avem mere din belşug, iar cidrul preparat din ele a devenit tot mai popular în România. Ar fi un bun prilej pentru micii producători să câştige de pe urma muncii lor, dar sunt descurajaţi de concurenţă.

Legea românească impune ca cidrul fabricat în ţară să fie 100% natural, în vreme ce în restul Europei normele sunt mai permisive.

Producătorii de mere din Lerești, Argeş, nu rămân cu merele stricate dacă nu au unde să le vadă. În comuna lor, un scoţian a deschis o fabrică unde face cidru. Aşa că adună fructele de la săteni, le stoarce, le lasă la fermentat şi scoate din ele o licoare dulce.

Producător: „Tot ce ne rămâne ne ducem la dânşii, le valorifică şi suntem foarte mulţumiţi."

Alan Clark, producător cidru: „Noi facem cidru doar din mere, adică fiecare produs este 100% din mere. Nu punem zahăr, nu punem apă, coloranţi sau conservanţi în cidru. Pe piaţă sunt produse pe a căror etichetă scrie că au 25% suc de mere, 30% suc de mere."

Citește și
aluni
Afacerea profitabilă care prinde contur în România. Venitul ajunge la 10.000 de €
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

O jumătate de litru din cidrul „scoţianului", cum îl cunosc cei din zonă, costă 8 lei - dublu faţă de produsele din supermarketuri.

Mihai Corbu, director: „Folosim numai mere româneşti, mere din zonă, mere vechi, începând cu prenet şi sfârşind cu ionatan, să zicem, pentru că merele vechi au un gust deosebit, care influenţează foarte mult calitatea cidrului pe care-l producem noi."

În România, legea îi obligă pe producătorii de cidru să folosească doar fructe în procesul de fabricaţie. Normele europene, în schimb, sunt mai permisive, iar licoarea din import conţine şi apă, zahăr, caramel, arome şi conservanţi

Sorin Claudiu Susanu, comisar şef OJPC Braşov: „Este normal ca pentru toată lumea să existe aceeaşi regulă."

Pe piaţă şi în baruri şi restaurante găsim şi cidru natural şi cu adaosuri. Cel din urmă este comandat mai des.

Cosmin Haraga, barman: „Noi recomandăm două produse de provenienţă românească, ambele artizanale. Avem cu 12 lei pentru 500 de ml şi 16 lei pentru 500 ml.”
Reporter: „Ce produs mai aveţi?”
Barman: „Un produs făcut la nivel indrustrial, cantitate la 330 şi preţul undeva la jumătate faţă de cele artizanale."

Client: „N-am citit eticheta, ce conţine. Mă gândesc că, având anumite arome, conţine şi coloranţi artificiali. La gust e bun, evident.”
Reporter: „Când vorbim de cidrul artizanal făcut din 100 la sută mere?”
Cliet: „Evident că nu e aşa de bun la gust, dar este mult mai sănătos."

Românii consumă aproximativ 20 de milioane de litri de cidru pe an. În top sunt britanicii, care beau anual un miliard de litri.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani

Afacerea midiilor din Marea Neagră aşteaptă investitori. În timp ce la noi scoicile sunt scoase cu mâna de scafandri, vecinii bulgari ne dau clasă cu producţia lor de serie.

Afacerea profitabilă care prinde contur în România. Venitul ajunge la 10.000 de €
Afacerea profitabilă care prinde contur în România. Venitul ajunge la 10.000 de €

O afacere de nişă, profitabilă şi ''dulce'' ca profit, prinde contur şi în România. Mai mulţi fermieri au decis să investească în plantaţii de aluni.

Afacerea cu care 2 olandezi au dat lovitura în România. 70.000 de euro profit într-un an
Afacerea cu care 2 olandezi au dat lovitura în România. 70.000 de euro profit într-un an

Cânepa, plantă care în perioada comunistă aducea profituri mari României, a început să fie cultivată pe suprafeţe întinse.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.