Un român a fost arestat în Germania. Ar fi aruncat în aer bancomate cu bombe artizanale
Un român, un italian și un cetățean bosniac au fost arestați în Germania, după ce polițiștii au găsit în locuințele lor: droguri, arme de foc și explozibili.
Potrivit anchetatorilor, cei trei ar face parte dintr-o grupare organizată care folosea bombe artizanale pentru a arunca în aer, bancomatele din Germania. Anchetatorii vor să afle, dacă există vreo legătură între acești indivizi, și moartea milionarului din Arad, căruia i-a fost aruncată maşina în aer.
Informații potrivit cărora un român ar fi format alături de alți cetățeni străini o rețea care aruncă în aer bancomatele din Germania au apărut încă de la începutul anului.
În locuinţa sa din regiunea Essen, românul ar fi confecționat artizanal dispozitive explozive, la fel ca cel folosit și în cazul milionarului mort în explozia de la Arad.
De altfel, anchetatorii trebuie să verifice acum toate dosarele cu autor necunoscut în care s-au folosit amestecuri explozive de acest tip.
Timp de aproximativ șase luni, românul de 46 de ani, italianul de 50 de ani și bosniacul în vârstă de 30 de ani au fost filați de polițiștii din DCCO, care au aflat că aceștia puneau la cale mai multe infracțiuni pe teritoriul Germaniei ce presupuneau utilizarea unor bombe improvizate.
Partenerii nemți au descoperit o parte din dispozitivele explozive artizanale și, luna aceasta, au descins la adresele celor trei bărbați. Înăuntru au găsit mai mulți explozibili, trei arme de foc, 300 de cartușe și droguri.
Polițiștii nemți cred că bărbaţii ar fi plănuit mai multe spargeri din bancomate. Potrivit Europol, s-au înmulţit aceste atacuri pe teritoriul Germaniei şi sunt din ce în ce mai periculoase. Dacă inițial, infractorii foloseau gaz pentru a arunca în aer aparatele, acum recurg la explozibili solizi, care produc pagube mai mari. Acționează în special în nord-vestul Germaniei, la granița cu Olanda unde ar exista adevărate tabere de instruire.
Sebastan Fiedler, purtătorul de cuvânt al SPD: "Făptașii sunt, desigur, destul de profesioniști. Trebuie să poată fura mașini mari apoi să circule cu peste 200 km/h pe autostradă, ceea ce desigur este foarte periculos, iar pe de altă parte învață să manipuleze explozivi și să arunce în aer automatele astfel încât să poată recupera prada după aceea".
Numai în 2020, în România au avut loc cel puțin șase atacuri cu bombă asupra bancomatelor, în care infractorii au utilizat dispozitive artizanale.