Program lansat de Guvern menit să ajute copiii cu ședințe gratuite de terapie. Proiectul rămâne la stadiul de vorbe
Autoritățile au găsit abia acum o variantă ca să îi plătească pe specialiști pentru consultații. Din nefericire, tot mai mulți adolescenți au nevoie de sprijin, iar majoritatea merg în clinici private.
Teodora: „Nu puteam să vorbesc deloc în public. Îmi tremura foarte tare vocea când trebuia să prezint proiecte pe la liceu. Nu îmi era atât de ușor să mă bag în seamă cu oameni. Mă adaptam destul de greu în unele momente”.
Dariana: „Atacurile mele de panică au început pe la 13 ani. Efectiv noaptea, când mă pregăteam să adorm, simeteam că rămân fără aer”.
Teodora și Dariana sunt doua tinere care fac terapie din timpul liceului și spun că aceste ședințe le-au fost de mare ajutor.
La fel ca ele, mulți adolescenți au nevoie de consiliere psihologică. De aceea, în sprijinul lor a fost făcut proiectul „Din grijă pentru copii”, prin intermediul căruia pot beneficia de ajutorul unui psiholog fără să plătească. Programul a fost lansat anul trecut, dar nu este funcțional. Mulți nici nu știu de el.
Elev: „Mulțumim că ne-ați spus. Acum știm și noi. Probabil că nici profesorii nu știu, altfel ne-ar fi spus”.
Elev: „N-am fost informați încă”.
Elev: „N-am auzit nimic. Nu ni s-a spus”.
Cum pot beneficia copiii de terapie gratuită
Teoretic minorii pot beneficia de până la 10 ședințe cu un psiholog. Se poate întâmpla asta la cererea părinților sau a unui profesor și după ce medicul de familie face o recomandare în acest sens.
Ulterior este ales un psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în proiect. Însă deocamdată nici medicii de familie nu au fost informați. În plus, abia acum s-a găsit o modalitate de plată.
Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor: „856 sunt înscriși în momentul de față și validați în registrul „Din grijă pentru copii”. De abia de acum putem fi plătiți. Unii psihologi au început deja terapiile”.
Mădălina Turza, consilier de stat, inițiatoarea proiectului: „Programul prevede peste 70.000 de ore de terapie psihologică, consiliere și alte tipuri de intervenție psihoterapeutică. Cele mai multe tipuri de probleme au legătură cu anxietatea, cu diferite forme de depresie, probleme de natură comportamentală, probleme de alimentație și, în cazuri mai rare, chiar suicid”.
Cei interesați pot consulta siteul Colegiului Psihologilor, la secțiunea Registre. Acolo apar numele specialiștilor incluși în proiect.