Un preot din Prahova refuza sa ingroape o femeie pe proprietatea ei pentru ca a fost adventista


Ultimul update: Luni 18 Noiembrie 2013 06:53
Data publicarii: Vineri 15 Noiembrie 2013 18:45
Categorie: Stiri actuale

Scandal la capataiul unei batrane de 81 de ani dintr-un sat din Prahova, care a lasat cu limba de moarte sa fie ingropata langa sotul si fiul ei, raposati cu ani in urma.

Problema este ca femeia trecuse la adventisti, iar preotul ortodox din comuna le-a spus rudelor ca nu-i poate respecta ultima dorinta.

I-a sfatuit sa o inmormanteze in zona destinata celor trecuti la alte culte, desi locul de veci este proprietatea familiei. Pana la urma, rudele au cedat, insa il vor in judecata pe parintele din sat.

Vineri, la poarta cimitirului din Cocorastii Colt au aparut politistii si jandarmii sa faca ordine. Batrana care s-a stins marti nu a putut fi inmormantata langa cei pe care i-a iubit toata viata, din cauza ca preotii i-au cerut familiei sa o ingroape in zona adventistilor, din acelasi cimitir.

"Asta a fost dorinta ei. Adica eu sa vin si eu sa il tamai pe tata care a fost ortodox, pe fratele meu si sa nu o tamai si pe mama, chiar daca a fost adventista, si nu pot sa fac lucrul asta", se plange Rodica Dragoi, fiica batranei.

La ora 11, rudele batranei au venit la cimitir cu o coliva pentru a fi slujite osemintele abia scoase din groapa. Dar parintele paroh nu a aparut. Isi astepta superiorul ierarhic, de la protoierie, care sa ia o decizie.

"- De ce nu i-ati lasat sa ingroape ?
- Nu au dreptul, e contra legii.
- Ce e contra legii parinte? Nu aveti nimic sa le spuneti oamenilor sa inteleaga?
- Nu"
, asa decurge dialogul cu preotul.

Mai marii bisericii ortodoxe sustin insa ca legea care reglementeaza cimitirele e clara si nu poate fi incalcata.

"Atata vreme cat au cimitir al cultului respectiv si nemaifiind membra a bisericii ortodoxe trebuie sa se mearga in cimitirul dumnealor. Nu putem amesteca oile cu caprele", spune Stefan Musat, parinte protoiereu.

Reprezentantii primariei spun ca dreptatea este undeva la mijloc.

"In lege se spune ca daca au cimitir, sa mute acolo, dar nu spune de cand sau daca mai este proprietarul terenului concesionat, atunci era alta treaba. Si parintele are dreptate, si oamenii au dreptate", incearca sa explice Ion Toader, consilierul local.

"Nu este ceva corect, trebuia sa fie o conciliere intre, ca Dumnezeu nu ii ia dupa firma ca e ortodox ca e catolic ca e adventist ii ia dupa inima dupa inima ii ia si asta propovaduieste si preotul", spune un localnic.

Rudele batranei spun ca il vor da in judecata pe preot. Dar pana atunci, familia a cedat si a decis sa o inmormanteze pe femeie in parcela pentru adventisti.

VIDEO PROTVPLUS.RO