Un pădurar, găsit mort după un control de la minister. Ar fi vorba de o reţea de criminalitate
Moartea unui pădurar, în vârstă de 50 de ani din județul Mureș, ridică din nou problema defrișărilor ilegale din pădurile noastre.
Bărbatul era șeful unei brigăzi de la Ocolul Silvic. Din primele cercetări, și-ar fi pus capăt vieții după o serie de controale făcute de reprezentanții Ministerului Mediului și o ședință-fulger.
Un senator din Cluj, a cerut însă o anchetă riguroasă, iar activiștii de mediu vorbesc despre presiuni enorme, care se fac asupra pădurarilor.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Bărbatul lucra la Ocolul Silvic din Gurghiu, județul Mureș. Ultima oară, povestesc apropiații, a fost văzut la o ședință cu colegii după o serie de controale de la minister.
Vecină: „A avut ședință cu probleme, cum se zice lipsă de cioate și el nu ar fi fost vinovat săracul că a furat și s-a supărat, s-a dus la serviciu și nu s-a mai întors."
Localnic: „Foarte respectuos, a fost avansat, avea cap, a meritat și uite ce necaz a venit."
Emilia Fărcaș, purtător de cuvânt IPJ Mureș: „Au fost mobilizați polițiști, salvamontiști, care au pornit în căutarea lui. Din păcate, bărbatul de 50 de ani din Hodac a fost găsit spânzurat.”
Reprezentanții Direcției Silvice recunosc că pădurarii sunt verificați riguros încă din luna iunie și asta ar putea reprezenta un stres în plus pentru ei.
Director tehnic Direcția Silvică Mureș: „Evident că în momentul în care orice instituție este controlată o perioadă așa de lungă și de un număr așa de mare de oameni, bineînțeles că există o presiune asupra tuturor."
După moartea pădurarului, senatorul Mihai Goţiu a solicitat public organelor de anchetă documentarea întregii activităţi infracţionale legată de tăierile ilegale de păduri din judeţul Mureş. Și spune că este vorba despre o rețea de criminalitate extinsă, care nu se reduce doar la lucrătorii silvici.
Mihai Goțiu, senator: „Șeful Ocolului le-ar fi transmis subordonaților că vor răspunde în solidar pentru pagubele, prejudiciile de acolo și că se vor încheia dosare penale pentru cei responsabili. Responsabilitatea nu aparține doar primului nivel, pădurarilor care sunt în pădure. Când se pune presiune pe pădurari posibil implicați în astfel de fapte, fie că nu au rezistat tentației de a câștiga un ban în plus, fie că au cedat presiunilor care există în sistemul ierarhic, se ajunge în situații extreme în care cedează."
Despre presiuni asupra pădurarilor vorbesc și activiștii de mediu.
Antoniu Bumb, Activist Declic: „Atâta timp cât va exista mafia pădurilor, o să existe presiune pusă pe pădurari. Atâta timp cât se va fura din pădure, pădurarul va trebui să aleagă între a respecta legea, între a-și face meseria și între a ceda presiunii venite din partea unei rețele infracționale foarte periculoase. Când nu cedează, există forme periculoase."
De mai multe luni, pădurile din județul Mureș sunt controlate minuțios de echipe mixte. Specialiști veniți din București, dar și din județele învecinate numără fiecare copac. Asta după ce Ministerul Mediului ar fi primit mai multe sesizări privind furturile de lemne. Controalele nu s-au încheiat încă, însă un raport preliminar arată că din șase cantoane din Gurghiu lipsesc 22 mc de lemn, în valoare de aproximativ 70.000 lei. Anul trecut, în luna octombrie, un pădurar din Maramureș a fost împușcat și abandonat într-o râpă.