Lovitura uluitoare data de hackeri unei companii din Bistrita. Metoda simpla prin care au obtinut 40 de milioane de euro

Ultima actualizare: 03-09-2016 07:23

Lovitura uluitoare data de hackeri la Bistrita. Piratii informatici au reusit sa fure 40 de milioane de euro de la o companie germana de cablaje, unul dintre investitorii importanti din aceasta zona a tarii.

Suma a fost virata chiar de directorul financiar, care a crezut ca a primit un ordin de la un superior din Germania. In realitate, cererea s-a facut printr-un email trimis de hackeri.

Hackerii au dat un tun de proportii. Aproape 40 de milioane de euro s-au evaporat din conturile companiei germane, ''Leoni''.

Transferul banilor, spun procurorii a fost facut de la sediul central din Romania aflat la Bistrita. Directorul financiar a primit mai multe mailuri prin care asa zisi directori din Germania ii cereau sa trimita aceasta suma.

In realitate mailurile erau clonate. Jaful informatic este recunoscut chiar de conducerea companiei printr-un comunicat.

"Compania Leoni AG a fost victima unei activitati frauduloase, realizate pe baza unor documente si identitati falsificate, pe canalele de comunicatie electronica. Fonduri ale companiei au fost transferate in conturi din strainatate."

Angajatii firmei spun ca era o obisnuinta ca platile sa se faca in urma unor mailuri de confirmare si asta pentru ca sistemul informatic intern era considerat extrem de sigur. Nimeni nu s-a gandit ca in spatele calculatorului nu se afla manageri, ci hackeri care aveau sa fure banii.

Anchetatorii spun ca este posibil ca banii sa fi ajuns intr-un cont din Cehia.

Departamentul juridic al companiei a depus si o plangere penala pentru frauda de 37 de milioane. Cum prejuduciul este urias, cazul a fost preluat de DIICOT.

Procurorii au inceput o ancheta pentru constituirea de grup infractional, inselaciune si fals in inscrisuri private.

Anchetatorii iau in calcul si varianta unei scugeri de informatii din interiorul companiei, cel mai probabil in urmatoarele zile mai multi angajati din departamentul financiar si nu numai vor fi audiati. In plus manageri din Germania au ajuns deja in Romania, la sediul firmei unde deja s-a declansat o ancheta interna.

Pe de alta parte reprezentantii companiei anunta ca cele intamplate nu au afectat linia de productie, infrastructuta IT sau securitatea datelor si nici valoarea actiunilor la bursa nu a scazut.

Firma produce cablaje pentru masini de lux si este pe primul loc la nivel european. In Bistrita functioneaza de 14 ani si are in prezent peste 6000 de angajati. Numai anul trecut a declarat o cifra de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei. In toata tara sunt alte patru filiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!