Tragedia unei familii a salvat viața altor copilași bolnavi. Din cauza unei malformații congenitale de care părinții nu știau, un copil de 13 ani s-a prăpădit.

În ciuda durerii chinuitoare, cei care l-au crescut au găsit totuși puterea să își dea acordul pentru a-i fi prelevate organele, iar specialiștii au început o cursă contracronometru. Cinci copii care așteptau o nouă șansă, pe listele lungi ale speranței vor suferi un transplant.

Copilul de 13 ani a ajuns la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș în stare gravă, iar medicii le-au dat părinților vestea năucitoare. Băiatul a intrat în moarte cerebrală, din cauza unui anevrism.

Oana Pitea, coordonator regional prelevare: "Este vorba de o malformație artero-venoasă care apare din naștere și care în cursul vieții poate să se rupă și de asta apare hemoragia cerebrală. Familia a fost de acord cu donarea organelor."

Trei echipe de la Târgu Mureș, București și Cluj-Napoca au fost implicate în prelevare și transplantare. Un rinichi a ajuns la un băiat din Sfântu Gheorghe, bolnav încă de la naștere. Acum are 15 ani şi face dializă de la doi ani.

Chiar dacă era dependent de acest tratament, a făcut mari sacrificii pentru marea lui pasiune: vioara, cu care a obținut numeroase premii. Acum, copilul a primit o nouă șansă.

Cristina Molnar, mama pacientului: "Se simte foarte bine acum. Îmi pare rău că așa s-a întâmplat cu fiul, dar îți mulțumim foarte mult pentru rinichii pe care ni i-a dat. Pentru mine și familia mea și pentru fiul meu, ne-a dat o viață nouă și speranță și nouă".

Celălalt rinichi a ajuns la o copilă de 9 ani din Bistrița. Pentru ea, probleme au început anul trecut, cu o durere de picioare aparent inexplicabile. De câteva luni, se simțea atât de rău încât nu mai putea merge la școală.

Ana Marinescu, mama pacientei: "Ne-am bucurat mult. Le mulțumim mult celor care știu că e greu, și-au pierdut băiatul. E foarte greu. Mai ales, cei care fac dializă, să vii de trei ori pe săptămână la Cluj. Anul trecut de patru ori am mers la urgențe. Ba i-a curs sânge la cateter, și m-am speriat. Fiind părinte.. E foarte greu".

Florin Elec, șef secție Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca: "Erau cazuri grave, cu boli debutate încă din copilărie. Băiatul a avut un sindrom hemolitic și acum se află pe hemodializă. Și fetița, de asemenea, o boală cronică".

Ficatul a ajuns deja la un pacient din București, iar corneea va salva alte două persoane.

Adina Moroiu, consilier Agenţia Naţională de Transplant: "Tot mai mulți români au înțeles în ultima perioadă că donarea de organe și țesuturi salvează vieți, activitatea de transplant își continuă misiunea de a reduce mortalitatea pe listele de așteptare. De a salva viețile unor oameni ale căror unică șansă la viață este un transplant".

De la începutul anului în România s-au realizat 130 de intervenții de transplant, cu organe prelevate de la donatori aflați în moarte cerebrală.