Traficant de arme turc, arestat in Romania. Barbatul ar fi procurata "o nava de razboi prototip" din SUA pentru iranieni
Instanta suprema a decis joi mentinerea arestului preventiv in vederea extradarii in SUA in cazul unui cetatean turc acuzat de autoritatile din SUA de spalare de bani si contrabanda cu arme.
In pledoariile lor, avocatii acestuia, fostul sef al CSM Dan Lupascu si fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, au invocat inclusiv carentele documentelor transmise de autoritatile americane.
In 8 iunie, Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat provizoriu in vederea extradarii in SUA pe Tavan, decizia fiind contestata de cetateanul turc la instanta suprema.
Avocatul Dan Lupascu, fost presedinte al CSM, a aratat la instanta suprema ca cetateanul turc Resit Tavan trebuie sa astepte cererea de extradare in Statele Unite cel putin in arest la domiciliu si a invocat mai multe motive. In primul rand, Lupascu a declarat in fata judecatorilor ca decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost arestat turcul Tavan este nula deoarece a fost luata de un judecator de drepturi si libertati si nu de un magistrat simplu, potrivit news.ro.
“Atributiile judecatorului de drepturi si libertati se circumscriu strict la urmarirea penala dar pentru un proces care se desfasoara in Romania. A fost gresit compus completul de judecata. Judecatorul de la Curtea de Apel a facut si acte in vederea extradarii dupa ce americanii au insistat sa fie trimis in Statele Unite, deci este incompatibil”, a afirmat Lupascu.
El a mai criticat informarea primita din partea Departamentului de Justitie din Statele Unite in ceea ce-l priveste pe Resit Tavan.
“Se spune in decizia instantei ca Tavan a importat o nava de razboi prototip din SUA dotata cu «rachete» pentru Turcia, dar care urma sa ajunga in Iran. In scrisoarea prin care se cere arestarea in vederea extradarii in Statele Unite se vorbeste despre un generator de mare putere si de niste motoare pentru vapoare. Este adevarat ca acestea pot fi folosite atat in scop civil, cat si militar. Dar clientul meu urma sa vanda acele echipamente unui serviciu de urgenta din Turcia. Tavan nu are calitatea de inculpat. Este adevarat ca pe pe 30 mai 2017 s-a facut o plangere penala pe numele sau pentru trafic de armament, dar asta nu se arata in informarea primita din Statele Unite. Clientul meu nu a fost cautat de Interpol si nici urmarit vreodata international. Autoritatile americane au dat dovada de rea credinta cand au transmis cererea de arestare in vederea extradarii”, a sustinut Lupascu.
In continuare, un alt avocat a precizat ca nu intelege de ce judecatorul de la instanta inferioara a retinut in sarcina turcului si infractiunea de trafic de droguri si ca este adevarat ca americanii au emis un mandate de arestare pe 30 mai 2017 pe numele lui Tavan, insa acesta nu a ajuns inca in Romania.
“Americanii spun ca s-a emis un mandat de arestare pe 30 mai iar din scrisoare rezulta ca faptele au fost savarsite pe teritoriul Turciei. Faptele care i se imputa clientului meu sunt de neinteles de la un act la altul. Si vorbim aici de spalare de bani, transferuri frauduloase si contrabanda”, a aratat al doilea aparator al lui Resit Tavan.
A urmat la cuvant fostul ministru al Justitiei, actual deputat PNL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Catalin Predoiu, care a aratat ca turcul a venit in Romania la cererea autoritatilor americane, pentru a clarifica o serie de chestiuni administrative, nicidecum penale, fiind imediat retinut pe aeroportul Otopeni.
“Cerem admiterea contestatiei si inlocuirea masurii arestului preventiv cu controlul judiciar sau eliberarea pe cautiune. In joc nu e numai libertatea acestui cetatean, poate chiar sanatatea sotiei si a copilului sau. Este vorba aici si de onoarea statului roman. Avem un cetatean care luni de zile le-a scris americanilor ca vrea sa clarifice o problema administrativa. I s-a raspuns ca pot sa se vada oriunde. Intai Dubai, apoi Germania si apoi Bucuresti. Scrisoarea Departamentului de Justitie american este vaga. Si se cere arestarea privizorie cand el venise aici sa se intalneasca cu autoritatile americane. El nu este fugar. El alerga sa se intalneasca cu autoritatile americane sa-si rezolve problemele”, a aratat fostul ministru al Justitiei.
Predoiu a mai declarat ca Tavan si-a inchiriat o locuinta in Bucuresti si ca fiul acestuia are probleme medicale.
'Familia i-a inchiriat o locuinta in Bucuresti. Copilul sau sufera de depresie. Sute de oameni depind de el. De ce sa nu beneficieze de o masura mai blanda si este tinut aici, in boxa? Nu a vazut nimeni acel mandat de arestare in lipsa emis de autoritatile americane. Esenta acest caz este urmatoarea: a fost ridicat de la aeroport dupa ce i-a fost aratata o fotografie. Este un cetatean cu drepturi depline arestat provizoriu de o instanta. Este o persoana onorabila in comunitatea din care face parte. Sute de oameni depind de el. Avem contradictii chiar in scrisoarea americanilor. Sunt acolo o serie de balbe ale autoritatilor americane care trebuiau sa trimita mandatul. Esenta acestui caz este ca pana la judecarea cererii de extradare, Tavan trebuie sa fie liber. Rog sa faceti dreptate in acest caz”, a sustinut Predoiu.
In replica, procurorul de sedinta s-a opus admiterii contestatiei.
“A fost emis un mandat de arestare. Departamentul de justitie al SUA ne-a comunicat ca documentele sunt in curs si vor fi trimise in termenul legal de 60 de zile. Arestarea provizorie este necesara pentru a impiedica sustragerea acestuia de la cercetari”, a aratat procurorul
In ultimul cuvant, Resit Tavan a aratat ca are deja o locuinta in Romania in cazul in care va fi arestat la domiciliu.
“Am venit aici sa ma intalnesc cu autoritatile americane. Am vrut sa rezolv problema. Daca voiam sa fug nu avea sens sa vin sa ma intalnesc cu ei. Am un copil de 3 ani. Afacerile sunt pe cale sa se distruga. Cer sa fiu judecat in arest la domiciliu pentru a ma ocupa de afaceri”, a sustinut, din boxa, Resit Tavan.
Pe 8 iunie, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti l-au retinut 24 ore pe Tavan Resit, cetatean turc, urmarit international de catre autoritatile judiciare americane pentru savarsirea infractiunilor de conspiratie, contrabanda, conspiratie pentru spalare de bani si intentii de spalare de bani pe plan international, inclusiv transferuri frauduloase, in baza unei cereri de arestare provizorie in vederea extradarii formulata pe 5 mai 2017.
“Faptele reclamate in sarcina acestuia se refera la procurarea si facilitarea exportului de bunuri (utilaje) de origine americana in Turcia, care ulterior erau exportate in mod ilegal in Iran si anume fara licenta de export eliberata de autoritatile din SUA cu acest scop final, realizand numeroase tranzactii financiare internationale frauduloase”, se arata intr-un comunicat al Parchetului.