Un caz cu noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 a fost identificat la Suceava. Mutația are o caracteristică aparte

×
Codul embed a fost copiat

Crește îngrijorarea în țară din cauza noii tulpinii de SARS-COV- 2, descoperită inițial doar în Marea Britanie. Luni, un al patrulea român a fost diagnosticat cu această mutație.

UPDATE 21.00 Starea bărbatului din Suceava infectat cu tulpina britanică a Covid-19 s-a agravat, în prezent acesta fiind conectat la oxigen, au anunțat luni reprezentanții Spitalului Județean, scrie Obiectiv de Suceava.   

”Pacientul a stat internat la Spitalul Județean de pe data de 11 ianuarie până pe 22 când a solicitat să fie externat și să stea în izolare la domiciliu. A revenit la spital duminică seara și a fost reinternat în sectorul Covid din Spitalul Siret. Astăzi a fost transferat la Spitalul Județean din cauza agravării stării generale. Are nevoie de oxigen”, a declarat medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Este vorba despre un bărbat din Suceava, întors recent din Regatul Unit.

În același timp, în Capitală s-a făcut dezinfecția scolii în care lucrează îngrijitoarea depistată cu aceeași problemă.

Citește și
anthony fauci
Anthony Fauci atrage atenţia asupra noii tulpini de coronavirus, mai "virulentă", din Marea Britanie

Tot acolo, 9 din 10 persoane cu care pacienta a fost în contact au fost infectate. Noua tulpină este extrem de contagioasă.
Secvențierea virusului se face în mai multe situații, spun specialiștii.

Dacă bolnavul a călătorit în străinătate, în special în Marea Britanie, dacă a intrat în contact cu un pacient la care a fost identificată mutația ori dacă testul PCR prezintă suspiciuni.

Această mutație a fost descoperită inițial în Marea Britanie. Pentru că în Regat capacitatea de testare extrem de amănunțită este mult mai mare.

Însă asta nu ne dă garanția că acolo a apărut pentru prima dată noua tulpină sau a fost adusă din altă parte.

Până acum, în România a fost descoperită la 4 persoane, însă doar una dintre ele a călătorit în străinătate. Ceea ce înseamnă că la noi se poate vorbi deja de o transmitere comunitară. Iar medicii se așteaptă ca numărul acestor cazuri să crească și la noi.

Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător Oxford: Ideea este că durează timp până când aceste noi tulpini devin dominante în circulație.
Reporter: De când credeți că e în România?
Ștefan Dascălu: Cu siguranță de la finalul lunii noiembrie, la începutul lunii decembrie era și se transmitea la noi în comunitate.

Infecția este mai contagioasa pentru că, practic, virusul se prinde mai puternic de celule. Iar extrem de îngrijorător este faptul că, accentuează experții, testele de diagnostic pot ieși fals negative.

Prof. Mihai Dimian, prorector Universitatea Ștefan cel Mare Suceava: ”Adică tu testezi cu prezența a două gene, să spunem, dacă una dintre ele era negativă, cealaltă era pozitivă, repetai testul. Acum, dacă ambele sunt negative, a doua este negativă din cauza mutației, ea devine fals negativă, ea lăsând acești oameni să circule liber, ca și cum ar fi persoane neinfectate, poți crește rata de transmitere a virusului”.

Așadar, până la imunizarea colectivă cu vaccin anti covid respectați normele de igienă, purtați mască și păstrați distanțarea fizică.

 

Anunțul universității din Suceava
 

Varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie, B.1.1.7, şi caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată și la Suceava.

Mai exact, este vorba despre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În ceea ce privește pacientul, acesta a călătorit recent în Marea Britanie.

”Varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie, B.1.1.7, și caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava în urma secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie” - se arată într-un comunicat al Universității.

Tulpina secventiață aparține unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, probe provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul județean de urgență Suceava.

În cazul probei menționate anterior, s-a constatat că prezintă mutațiile inregistrate la nivelul a 4 proteine, si anume ORF1ab, S, ORF8 si N (Tabelul 1),. Aceste mutatii suntcaracteristice noii tulpini SARS-CoV-2, denumită varianta B1.1.7, 20I/501Y.V1 sau VOC 20201/01. Adițional, s-au mai înregistrat 11 alte mutații, distribuite in cadrul acelorași 4 gene.” - se mai precizează în document.

 

Cine este bărbatul din Suceava infectat cu tulpina britanică

 

Bărbatul depistat cu tulpina britanică a Covid-19 la Suceava are 39 de ani, a venit din Marea Britanie pe 5 ianuarie și a fost depistat pozitiv pe 9 ianuarie, când a și fost internat, inițial la Siret, apoi la Suceava, au transmis oficialii Ministerului Sănătății.

”Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în România din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021. Când a devenit simptomatic se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a ramas internat pana în data de 22 ianuarie 2021. În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în spitalul județean, la secția de Boli Infectioase unde se afla și în prezent în investigații și tratament.
DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică în urma careia au rezultat 4 contacti direcți care se afla în carantină, sub supraveghere. Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul Cantacuzino”, potrivit unui comunicat de la Ministerul Sănătății.

 

O mutație a tulpinei britanice duce la rezultate fals-negative la testare 

 

Comunicatul Universității din Suceava arată faptul că una din mutațiile tulpinei britanice poate duce la rezultate fals-negative la unele teste rapide Covid-19, ceea ce ducea la o rată mai mare de transmitere. 

”Dintre mutațiile observate, prezintă o importanță deosebită mutația N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de atașarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutația del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Și acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulații a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, explică universitatea.

Până acum, noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost identificată la alți doi români, iar aceștia nu au călătorit în afara țării.

Recent, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, a declarat pentru Știrile Pro TV că ceea ce știm despre această nouă tulpină este faptul că ”este mai contagioasă și mai agresivă”.

De asemenea, el a precizat că, din fericire, noua tulpină poate fi oprită cu ajutorul vaccinurilor care se administrează deja populației.

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România pe 8 ianuarie. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Suceava, lovită din plin de epidemia de Covid-19 în martie 2020

 

La începutul declanșării epidemiei de Covid-19 în România, Suceava a fost unul dintre orașele cele mai lovite de noul coronavirus.

În aprilie 2020, ministrul Sănătății de la acea vreme, Nelu Tătaru, declara că ”Suceava este un focar scăpat de sub control, un focar ce trebuie rezolvat militar”.

Zeci de cadre medicale de acolo s-au îmbolnăvit și, pe lângă medici și asistente, în spitalul din Suceava au luat virusul și zeci de bolnavi.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat a declanșat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, procurorii susţinând că decesele unor pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus au legătură cu “activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical”.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Șeful de cabinet al lui Merkel: Varianta britanică a noului coronavirus va deveni tulpina dominantă în Germania
Șeful de cabinet al lui Merkel: Varianta britanică a noului coronavirus va deveni tulpina dominantă în Germania

Noua variantă de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, va deveni tulpina dominantă a virusului în Germania, a afirmat şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Helge Braun, transmite luni DPA.

Anthony Fauci atrage atenţia asupra noii tulpini de coronavirus, mai
Anthony Fauci atrage atenţia asupra noii tulpini de coronavirus, mai "virulentă", din Marea Britanie

Autorităţile americane ar trebui să se aştepte la ce este mai rău în legătură cu noua tulpină a coronavirusului, a declarat duminică expertul-şef în boli infecţioase din SUA, dr. Anthony Fauci, potrivit DPA.

Expert englez: ”Chiar și după ambele doze de vaccin este posibil să dați COVID altcuiva”
Expert englez: ”Chiar și după ambele doze de vaccin este posibil să dați COVID altcuiva”

Cei care se vaccinează împotriva Covid-19 ar putea răspândi boala în continuare şi ar trebui să urmeze foarte strict regulile impuse, avertizează profesorul Jonathan Van-Tam, adjunctul directului medical al Marii Britanii.

Ce știm până acum despre noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie. Cum ne putem proteja
Ce știm până acum despre noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie. Cum ne putem proteja

Autoritățile din România sunt în alertă, după ce noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost identificată la alți doi români.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.