Expert englez: ”Chiar și după ambele doze de vaccin este posibil să dați COVID altcuiva”
Cei care se vaccinează împotriva Covid-19 ar putea răspândi boala în continuare şi ar trebui să urmeze foarte strict regulile impuse, avertizează profesorul Jonathan Van-Tam, adjunctul directului medical al Marii Britanii.
Într-un editorial publicat în Sunday Telegraph și preluat pe site-ul Guvernului de la Londra, Van-Tam a subliniat faptul că oamenii de ştiinţă ”nu cunosc încă impactul vaccinului asupra transmiterii bolii”.
Cu toate acestea, el a spus că vaccinurile oferă „speranţă” și că rata infecţiilor ar trebui să scadă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, medicul britanic a avertizat că este posibil ca virusul să fie contractat chiar și într-un interval de două-trei săptămâni după ce a fost administrată prima doză.
În opinia sa, ar fi nevoie de cel puţin 3 săptămâni pentru ca un răspuns de imunizare să fie dezvoltat la persoanele în vârstă.
După mediatizarea acestei opinii, și Ministerul Sănătății din România a transmis un mesaj pe Facebook în care a avertizat că ”nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2”.
Textul complet al editorialului scris de către medicul Jonathan Van-Tam în Sunday Telegraph:
”Sâmbăta viitoare vom marca prima aniversare a declarației Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la o urgență de sănătate publică internațională și tot duminica viitoare va fi un an de la primul caz de COVID-19 detectat în Marea Britanie. A fost un an îngrozitor, deoarece virusul s-a răspândit în întreaga lume, provocând mizerie, greutăți, moarte și perturbând grav toată viața noastră.
Orizontul de speranță a fost munca incredibilă a oamenilor de știință și a cadrelor medicale din întreaga lume. Dacă mi-ați fi spus acum 12 luni că Marea Britanie ar fi descoperit, în dexametazonă, primul tratament dovedit că reduce decesele produse prin COVID-19 și că am fi vaccinat peste 5 milioane de oameni până acum, aș fi fost lăsat cu gura căscată. Dar acesta este momentul în care ne găsim acum. Greu, dar și cu speranță.
Mulți oameni au jucat un rol important în administrarea vaccinurilor, inclusiv echipele de cercetători din spatele dezvoltării vaccinurilor, voluntarii care au participat la studiile clinice, grupul de lucru pentru vaccinuri, care ne-a asigurat că avem furnizarea de vaccinuri, și personalul și voluntarii NHS, care lucrează acum din greu pentru a le administra oamenilor rapid și în siguranță.
Munca lor a fost incredibilă și ar trebui să sărbătorim pe bună dreptate acest lucru.
Vaccinurile oferă calea de ieșire din pandemie și o întoarcere la viața așa cum o știam - o halbă de bere în timp ce privim un meci cu echipa de fotbal locală, întâlniri de familie și nunți mari. Acestea chiar se vor întoarce!
Doar că, pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede posibil, trebuie să reducem numărul de cazuri cât mai curând posibil, în timp ceîi vaccinăm pe cei mai vulnerabili. Pentru a face acest lucru, există câteva chestiuni științifice importante pe care vreau să le subliniez:
Niciun vaccin nu a fost vreodată 100% eficient, deci nimeni nu va beneficia de protecție 100 % împotriva virusului. Ca să reducem riscul pentru toți trebuie să rupem lanțurilor de transmisie și să împingem în jos numărual de cazuri.
Vaccinurile funcționează făcând corpul să creadă că trebuie să lupte împotriva virusului. Și te antrenează pentru această luptă producând anticorpi și stimulând celulele T; abia atunci veți fi gata să vă confruntați cu adevăratul pericol.
Cu toate acestea, la fel ca la orice antrenament, este nevoie de timp ca să ajungi în formă. Răspunsul corpului tău, răspunsul imun, va fi complet antrenat doar la aproximativ 2 sau 3 săptămâni după ce ai primit fiecare dintre cele două dozed de vaccin. Dacă sunteți mai în vârstă, este mai bine să acordați cel puțin 3 săptămâni. Însă vă puteți infecta în continuare cu COVID-19 în acest timp.
O protecție mai bună și mai durabilă vine de la a doua doză, deci este foarte important ca toată lumea să primească și a doua înțepătură.
Foarte important, nu știm încă impactul vaccinului asupra transmiterii virusului. Deci, chiar și după ce ați luat ambele doze de vaccin, este posibil să dați COVID altcuiva, iar lanțurile de transmitere ar putea continua. Dacă vă schimbați comportamentul (și nu veți mai respecta regulile, n. red.), ați putea răspândi în continuare virusul, menținând numărul de cazuri ridicat și punându-i pe alții în pericol, care au nevoie de vaccin și care mai așteaptă la rând.
Încă avem un număr foarte mare de spitalizări și decese. Un sfert din internările în spital pentru COVID-19 sunt la persoanele cu vârsta sub 55 de ani. În ciuda vitezei campaniei, aceștia sunt oameni care încă nu vor avea vaccinul, pentru o vreme.
Unii oameni pun sub semnul întrebării politica britanică de a încerca să ofere cât mai multor persoane cu risc posibil prima doză de vaccin în cel mai scurt timp posibil, prelungind în mod inevitabil intervalul înainte de administrarea celei de-a doua doze. Dar ceea ce nici unul dintre aceștia (care pun întrebări rezonabile) nu-mi va spune este: cine de pe lista cu risc ar trebui să aibă acces mai lent la prima lor doză, astfel încât altcineva care a avut deja o doză (și, prin urmare, cea mai mare parte a protecției) să poată primi pe a doua? Toți cei de pe lista de priorități JCVI sunt expuși riscului de lua acest virus urât, iar vaccinurile pur și simplu nu pot fi produse la o rată nelimitată.
A fost un an foarte dificil pentru noi toți și toată lumea, inclusiv pentru mine, toți suntem disperați să revenim la cea fost înainte, să îi vedem pe oamenii pe care îi iubim. Vaccinul a adus o speranță considerabilă și ne aflăm în ultimul moment al pandemiei, dar, deocamdată, vaccinat sau nu, trebuie să urmăm îndrumările pentru o perioadă un pic mai mare.”
Ministerul Sănătății din România: ”Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului”
Mesajul complet al Ministerului Sănătății din România:
”Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați. Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul.
De ce trebuie să continuați să purtați mască?
Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.
Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19.
Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.
Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială.”
Sursa: www.gov.uk
Etichete: Marea Britanie, vaccin, coronavirus, medic, vaccinare,
Dată publicare:
24-01-2021 13:11