Ce știm până acum despre noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie. Cum ne putem proteja

23-01-2021 12:17


Autoritățile din România sunt în alertă, după ce noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost identificată la alți doi români.

 

Și, cel mai important, este faptul că aceștia nu au călătorit în afara țării.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, a declarat pentru Știrile Pro TV că ceea ce știm despre această nouă tulpină este faptul că ”este mai contagioasă și mai agresivă”.

De asemenea, el a precizat că, din fericire, noua tulpină poate fi oprită cu ajutorul vaccinurilor care se administrează deja populației.

”Sunt date certe, lucruri pe care le știm, și lucruri pe care nu le știm. Știm despre această nouă tulpină faptul că este mai contagioasă și mai agresivă. Și atunci, evident că trebuie să iei măsuri, să te pregătești pentru această situație. La noi, în momentul de față avem doar 3 cazuri diagnosticate. Trebuie să vedem evoluția epidemiologică, însă vestea bună este că această tulpină este sensibilă la vaccinurile existente în momentul de față, deci speranța vaccinării se menține.” - a declat medicul.

Ce putem face, cum ne putem proteja? Măsurile de protecție sunt aceleași, spune Andrei Baciu.

De asemenea, important este să purtăm mască și după prima doză de vaccin anti Covid-19.

”Măsurile sunt exact aceleași. Trebuie să purtăm mască. La fel de important este să purtăm mască și după prima doză. Știm că răspunsul imunitar maximal ca urmare a vaccinării survine cam la 7 zile de la a 2-a doză, deci să nu trăim cu o falsă speranță imediat după prima vaccinare.” - a mai declarat secretarul de stat.

Ministerul Sănătății recomandă populației să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor.

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România pe 8 ianuarie. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.


VIDEO PROTVPLUS.RO