Două cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, confirmate în București

×

Noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost identificată la alți doi români. Cele două persoane nu au călătorit în afara țării.

Încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș".

Procedurile de secvențiere au început miercuri.

Ambele cazuri sunt din București. Niciuna dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării.

Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Citește și
medic
Alertă în România. Posibil caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în UK

În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș”, cu rezultate în curs.

Ministerul Sănătății recomandă populației să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor.

Având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat vineri Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare.

Până vineri, 22 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 706.475 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

645.923 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.699 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până vineri, 17.628 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Primul caz de infecție cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmat în România pe 8 ianuarie
 

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România pe 8 ianuarie. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Femeia de 27 de ani, din judeţul Giurgiu, a ajuns la camera de gardă a Institutului “Matei Balş. Nu avea gust şi miros şi o dureau muşchii. Doctorii i-au prelevat testul şi pentru că avea simptome uşoare nu a fost internată, spun reprezentanţii spitalului. 

Alţi membrii ai familiei au fost diagnosticaţi şi ei cu SARS-CoV-2.

OMS: Varianta britanică de Covid-19 este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii
 

Varianta de Covid-19 depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri OMS, relatează AFP.

Varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală.

OMS a afirmat, de asemenea, că monitorizează răspândirea altor două variante care au apărut în Brazilia, una dintre acestea, P1, fiind detectată în Japonia la patru persoane sosite din ţara din America de Sud.

„În prezent, există puţine informaţii disponibile pentru a se putea şti dacă transmisibilitatea sau severitatea sunt modificate de aceste noi variante”, a notat agenţia ONU, subliniind însă că unele dintre caracteristicile genetice similare necesită studii mai aprofundate.

Varianta britanică raportată OMS la jumătatea lunii decembrie este considerată cu 50-70% mai contagioasă decât coronavirusul iniţial şi este prezentă în cele şase zone geografice ale OMS, în timp ce varianta sud-africană este prezentă doar în patru dintre acestea, a subliniat OMS fără preciza în care dintre ele.
 

Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt eficiente şi împotriva noii tulpini din Marea Britanie
 

Experţii UE au ajuns la concluzia că vaccinurile împotriva Covid-19 concepute până în prezent sunt eficiente şi împotriva noii tulpini descoperite în Marea Britanie, a declarat ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

„Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene, noua tulpină nu are impact asupra vaccinurilor, care rămân „toate la fel de eficiente”, a spus ministrul Spahn.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Câteva cazuri sporadice au fost deja confirmate în afara Marii Britanii.
 

Citește și...
Primul caz de infecție cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmat în România
Primul caz de infecție cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmat în România

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

Alertă în România. Posibil caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în UK
Alertă în România. Posibil caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în UK

Este alertă în România după ce au apărut suspiciuni că noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie a ajuns şi în ţara noastră. Ar fi fost identificată la un bărbat internat acum la Institutul Matei Balş din Capitală şi supus analizelor.

Cât de eficient este vaccinul administrat în România în cazul noii tulpini de coronavirus. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță
Cât de eficient este vaccinul administrat în România în cazul noii tulpini de coronavirus. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că este posibil ca noua tulpină a virusului identificată în Marea Britanie să fie prezentă pe teritoriul României.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Modul în care s-a produs tragedia din Cheile Bicazului, unde un turist a fost lovit de un bolovan
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Modul în care s-a produs tragedia din Cheile Bicazului, unde un turist a fost lovit de un bolovan

Apar detalii despre modul în care s-a produs incidentul dramatic, petrecut în Cheile Bicazului, unde un turist a fost rănit, grav la cap de un bolovan desprins de pe versanți.

Europa întreagă arde din cauza incendiilor fără precedent. „Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”
Europa întreagă arde din cauza incendiilor fără precedent. „Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”

Europa întreagă este pe jar. Opt incendii uriașe fac ravagii în Franța.

FCSB s-a calificat în play-off-ul Conference League
FCSB s-a calificat în play-off-ul Conference League

FCSB s-a calificat, joi, în play-off-ul Conference League.