Ministerul Sănătății: Pentru două persoane venite din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă” de infectare cu Omicron

Ultima actualizare: 02-12-2021 19:21

Temuta tulpină sud-africană Omicron s-ar putea afla deja în România. Trei dintre românii întorși din Africa de Sud au fost testați pozitiv și se află acum în izolare.

 

Unul dintre ei este membru al echipei de rugby din Baia Mare, iar ceilalți doi sunt o femeie din Brașov și un bărbat din Vaslui. Probele au fost trimise pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino. Ministerul Sănătății a anuntat joi, la prânz, că la ultimele două persoane există suspiciuni mari că acestea ar fi infectate cu noua tulpină.

 

Ministerul Sănătății a transmis, joi, că există o suspiciune înaltă la două dintre persoanele testate pozitiv la întoarcerea din Africa. Este vorba despre un bărbat din Vaslui, în vârstă de 59 de ani, depistat pozitiv. El lucra cu un contract de muncă în această țară. Dar și de o femeie din Brașov, în vârstă de peste 50 de ani.

Cei doi au fost testați PCR când au coborât din avion la baza 90 Otopeni. De la avion au plecat direct spre casele lor, acolo unde au intrat în carantină. Cei doi sunt asimptomatici.

Un alt român întors din Africa de Sud și testat pozitiv este sportiv la echipa de rugby CSM Știința Baia Mare. Tânărul de 23 de ani este internat la spitalul de boli infecțioase din oraș.

Nu prezintă simptome, dar rămâne sub supravegherea medicilor cel puțin până când vor veni rezultatele de secvențiere. Acestea vor arăta dacă bărbatul este infectat sau nu cu tulpina Omicron, care a pus în alertă toată lumea.

Și ceilalți sportivi întorși din Africa de Sud sunt în carantină, au fost testați, iar rezultatele sunt negative. Așadar, toate probele celor trei au fost trimise pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino din București, iar analizele vor dura câteva zile.

Tot ieri, specialiștii unui laborator privat au anunțat că niciuna dintre cele 156 de probe secvențiate în ultimele săptămâni nu are varianta Omicron.

Pe de altă parte, conform raportului INSP, 88,4% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2, care au murit în ultima săptămână, au fost nevaccinate. La fel și în cazul a 70% dintre cazurile de infectare recente, tot la persoane nevaccinate.

Trei noi suspiciuni, la Balș

 

Pe lângă aceste trei persoane, au existat alte 3 suspiciuni de Omicron la Matei Balș, în București. Printre acestea se află o persoană din Londra și una din Egipt.

Ulterior, surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că aceste suspiciuni de Omicron NU s-au confirmat. Toate cele 3 cazuri de la Matei Balș sunt cu varianta Delta de Covid-19.

Și premierul Nicolae Ciucă a reacționat la aceste informații, precizând într-un mesaj pe Facebook că va cere Ministerului Sănătăţii ”să ia cele mai eficiente măsuri”:

”Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Guvernul României este la curent cu evoluția situației răspândirii variantei sud-africane Omicron. Așteptăm analizele specialiștilor în privința celor 3 cetățeni români depistați pozitiv după sosirea din Africa de Sud. Voi cere Ministerului Sănătăţii să ia cele mai eficiente măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului, indiferent de tulpină. Sănătatea cetățenilor români este prioritatea zero a momentului pentru guvernul pe care îl conduc.”

Bărbat din Vaslui, suspect de o infecţie cu tulpina africană a coronavirusului, supravegheat de autorităţi

Un bărbat în vârstă de 59 de ani, întors recent din Africa, a fost depistat cu noul coronavirus şi se află în carantină, în cazul său existând suspiciunea unei infecţii cu tulpina africană, Omicron, a anunţat, joi, subprefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan.

Potrivit subprefectului județului Vaslui, bărbatul este asimptomatic.

Din informaţiile pe care le-am primit de la Direcţia de Sănătate Publică, persoana respectivă a fost transportată de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la locaţia de carantinare, este singură în acea locaţie. Acum aşteptăm de la Bucureşti rezultatul secvenţierii, astfel încât să se ştie cu ce tip de coronavirus a fost infectată această persoană”, a declarat presei Mircea Gologan.

El a mai transmis că bărbatul este monitorizat atent de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, astfel încât să nu apară probleme de sănătate sau în ceea ce priveşte respectarea regimului de carantinare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO