Franţa și Grecia confirmă primul caz cu Omicron. Varianta ar putea deveni dominantă

Ultima actualizare: 02-12-2021 13:10
omicron
Shutterstock

Un prim caz de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost confirmat în Franţa metropolitană la un bărbat, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie Nigeria, scrie Reuters, conform Agerpres.

Bărbatul, nevaccinat împotriva COVID-19, cu vârsta între 50 şi 60 de ani, nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a precizat agenţia.

Soţia sa, tot nevaccinată şi cu care a fost în călătorie, 'a fost testată pozitiv la COVID-19 şi în prezent se realizează o secvenţiere pentru a se verifica dacă este vorba tot despre varianta Omicron', a menţionat ARS.

Cuplul a rămas în izolare de la intrarea în ţară.

Franţa a anunţat miercuri o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, impunând teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, ce vin dintr-o ţară din afara Uniunii Europene.

Joi, principalul consilier ştiinţific al guvernului, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie, dar că între timp ar fi posibil să fie sărbătorit Crăciunul în bune condiţii dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta.

În opinia sa, 'adevăratul inamic' este încă în continuare Delta, care propagă al cincilea val epidemic.

'Ar trebui să asistăm la o creştere progresivă a variantei Omicron, care va înlocui Delta', posibil până la sfârşitul lui ianuarie, a spus el la postul de televiziune BFM.

'Crăciunul nu este în pericol dacă populaţia şi decidenţii sunt toţi foarte prudenţi', a mai afirmat Delfraissy, reiterând că distanţarea socială şi doza booster de vaccin sunt armele-cheie în lupta contra COVID-19.

Miercuri, Franţa a raportat aproape 50.000 de cazuri noi de infectare şi 1.866 de pacienţi la terapie intensivă.

Și Grecia anunţă primul caz de variantă Omicron

Pentru prima dată, o infecţie cu noua variantă de coronavirus Omicron a fost detectată în Grecia, a confirmat ministrul sănătăţii Thanos Plevris joi la postul de televiziune Skai, citat de DPA.

Persoana afectată este un grec care a intrat în ţară din Africa de Sud şi acum se află în carantină în Creta.

Plevris a spus că a început urmărirea detaliată a contactelor acestuia.

Bărbatul ar fi sosit în Grecia pe 26 noiembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO