Cazurile de Omicron au ”explodat” în Africa de Sud. Noua tulpină va fi rapid dominantă

Ultima actualizare: 02-12-2021 13:07
Omicron
Getty

Cazurile de Covid din Africa de Sud s-au dublat într-o zi, dar internările în spitale au rămas neschimbate, pe fondul temerilor populației față de un val de infecții cu noua tulpină Omicron.

Potrivit Daily Mail, datele Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud arată că s-au înregistrat 8.561 de cazuri noi de Covid în ultimele 24 de ore, adică un salt de 95,8 % într-o singură zi și 571,5 % într-o săptămână.

Cazurile s-au înmulțit în această țară de când a apărut varianta ”super mutantă” Omicron, despre care experții spun că pare să fie mai infecțioasă decât Delta și care ar putea avea mutații ”anti vaccin”.

Oamenii de știință din Africa de Sud spun că tulpina „devine rapid dominantă”: ”Profilul mutației și imaginea epidemiologică sugerează că Omicron este capabil să ocolească o parte din protecția noastră imunitară (pentru a provoca infecții). Cu toate acestea, protecția împotriva formelor severe de boală, precum și decesele din cauza vaccinurilor ar trebui să fie mai puțin afectate”.

Aproximativ 51.977 de oameni din această țară au făcut un test Covid și 16,5% dintre ei au fost deja testați pozitiv pentru virus. Spre comparație, 10,2% dintre testele efectuate în 1 decembrie au fost pozitive, deși, cu o săptămână înainte, cifra era de doar 3,6%.

Între timp, internările și decesele în spitale Covid au crescut cu aproximativ un sfert într-o săptămână.

Dar, în ciuda temerilor legate de Omicron, Africa de Sud înregistrează mult mai puține cazuri generale de Covid, comparativ cu populația sa, comparativ cu Marea Britanie sau chiar și SUA.

Cifrele din platforma de cercetare a Universității Oxford ”Our World in Data” arată că Africa de Sud are 46 de cazuri la un milion de oameni, comparativ cu 628 în Marea Britanie și 246 în SUA. Astfel, deși numprul de cazuri din Africa de Sud sunt într-o creștere puternică, acestea pornesc de la un nivel scăzut.

Și doar un sfert dintre sud-africani au primit două doze de vaccin Covid, ceea ce face ca interpretarea datelor să fie dificilă. În orașul Tshwane din nordul Gauteng, 87 la sută din internările în spital din această săptămână sunt cu nevaccinați.

Spre comparație, 70 % dintre locuitorii Marii Britanii sunt dublu vaccinați, iar cifra ajunge la 80 % în unele țări europene.

Cifrele vin după ce șefii din domeniul sănătății au declarat că varianta - cunoscută științific drept B.1.1.529 - poate provoca boli mai puțin severe decât tulpinile anterioare.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că nu există dovezi ca Omicron ar avea un impact asupra eficacității vaccinului la bolile grave, iar cei infectați raportează simptome ușoare.

Iar șefii de sănătate din Botswana – unde se crede că a apărut Omicron – au dezvăluit că 16 din 19 dintre cazurile lor confirmate au fost asimptomatice, iar simptomele sunt „foarte, foarte ușoare” la cei care le au.

Între timp, oficialii israelieni au susținut că o doză de rapel de vaccin Pfizer oferă până la 90% protecție împotriva cazurilor severe de Omicron.

Dar experții avertizează că va dura cel puțin două săptămâni până când vor înțelege mai bine ce impact ar putea avea noua variantă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO