Doua variante pentru aterizarea ratata a avionului Blue Air. Cat combustibil avea in rezervor si de ce nu a asteptat pilotul

×
Codul embed a fost copiat

Incident grav pe Aeroportul International din Cluj, unde un avion cu 116 oameni a derapat la aterizare si s-a oprit pe campul inzapezit din apropiere.

Cititi in articol:
Desfasurarea evenimentelor, livetext
Discutiile dintre pilot si turnul de control
Contraziceri intre Blue Air si conducerea aeroportului
Ancheta dupa incidentul de pe aeroport
Traficul aerian pe aeroport a fost reluat
 

"Suntem iesiti din pista. Nu s-a intamplat, la prima vedere, nimic. Suntem pe sol. Motorul inca functioneaza. Ne uitam la situatie si procedam la evacuare", a transmis pilotul catre turn.

110 pasageri si 6 membri ai echipajului de la bordul aeronavei Boeing 737 au fost evacuati in siguranta din avionul iesit de pe pista 20 de metri in camp.

Imediat ce aeronava s-a oprit, pasagerii cuprinsi de panica au fost nevoiti sa mai astepte inca o jumatate de ora in avion, apoi au fost coborati.

Citește și
ibiza
Un roman a incercat sa deschida, in zbor, usa unui avion de pasageri, in Spania. A fost retinut de Garda Civila pe aeroport
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Majoritatea erau barbati care plecau la munca in Spania, dupa vacanta petrecuta acasa, in Romania. Cind au ajuns la sol, oamenii au crezut ca nametii uriasi sunt pe pista desi ei erau in camp.

"A oprit brusc avionul, am vazut pamant langa noi, motorul din stanga era infipt in pamant. Ii multumim lui Dumnezeu ca nu s-a intamplat o tragedie mai mare”, spune un pasager.

"Prima data nici nu am realizat ce se intampla. Cand am vazut ca nu mai poate sa opreasca si a luat curba cu viteza foarte mare, va dati seama ca a fost un moment de panica", spune un alt pasager.

Aeronava apartinand companiei Blue Air a decolat de pe aeroportul Otopeni din Bucuresti cu destinatia Barcelona. Trebuia sa opreasca la Cluj ca sa mai ia 40 de pasageri. Ningea puternic, vizibilitatea era foarte scazuta iar pista era acoperita cu zapada. Din acest moment pina la ateriozare nu este clar se s-a intamplat.

Aeroportul din Cluj si compania Blue Air au variante diferite.

Reprezentantii aeroportului spun ca cei din turnul de control au cerut pilotului sa mai survoleze orasul pina se termina de curatat pista.

"Se indeparta zapada, nu era gheata. Pentru ca ningea se indeparta zapada si atunci s-a solicitat un timp pentru a indeparta zapada”, spune David Ciceo director Aeroportul International Cluj Napoca

"Pilotul a anuntat ca nu mai are combustibil decat pentru 5 minute in aer si s-a cerut urgentarea deszapezirii”, explica si Iuliu Pop Directorul operational Aeroportul international Cluj Napoca.

Conducerea companiei Blue Air ii contrazice.

"Avionul in momentul de fata si acum, dupa aterizare, are trei tone de petrol in el. Se poate verifica, sunt acolo, nu le-a scos nimeni. El mai poate sa stea in zona un numar de minute dupa care se duce la aeroportul de rezerva. Mi se pare o aberatie”, spune Gheorghe Racaru.

Ancheta va stabili daca iesirea avionul de pe pista s-a produs din cauza faptului ca pista nu a fost curatat la timp si ce in ce masura deciziile pilotului au fost corecte.

Cel de la mansa avionului este un tanar de 34 de ani care si-a inceput cariera de pilot la compania Blue Air, unde are peste 4 mii de ore la zbor.

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a deschis o ancheta.

"Incidentul este clasificat ca fiind grav. Trebuie investigat pentru a lua masuri sa nu se mai repete, pune in pericol viata pasagerilor", spune Nicolae Stoica, director general Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile.

Aeroportul din Cluj a ramas inchis cateva ore dupa incident pana cind avionul a fost tractat. In tot acest timp alte aeronave survolau Clujul pentru ca nu puteau ateriza.

Intr un final toate aeronavele au aterizat fara probleme. Incidentul de pe aeroportul din Cluj va fi cercetat si de procurorii de pe langa Curtea de Apel Cluj care au deschis un dosar penal in REM .

Desfasurarea evenimentelor livetext:

UPDATE 14:30 Traficul aerian pe aeroportul din Cluj-Napoca a fost reluat, dupa incidentul aviatic in care a fost implicata o aeronava, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Aeroportului International Avram Iancu, David Ciceo.

'Aeronava a fost scoasa, este pe platforma, in conditii corespunzatoare si la ora 13.45 s-a reluat traficul pe aeroportul clujean. Urmeaza sa facem si o analiza interna, de asemenea comisia stabilita de Ministerul Transporturilor va face o ancheta', a mentionat David Ciceo.

El a mai spus ca in urma incidentului aviatic doua aeronave au fost directionate spre Sibiu si s-au inregistrat intarzieri la trei curse.

'Au fost doua zboruri care au aterizat la Sibiu si trei aeronave Wizz Air intarziate, dar care au aterizat la Cluj. De acum programul va fi normal pe aeroport', a completat Ciceo.

UPDATE 14:00 Potrivit Digi24, discutia dintre pilot si turnul de control ar fi decurs astfel:

Pilot: Turnule, 9301 - tocmai am iesit din pista.

Turnul de control: Confirm. Bine ati venit! Continuati spre Delta (n.r. alta pista), catre pozitia de imbarcare.

Pilot: Nu m-ati inteles! Am iesit din pista.

UPDATE 13:30 Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca incidentul in care a fost implicata, joi, o aeronava Blue Air s-a petrecut 'in conditiile unei piste corespunzatoare'.

'Pista Aeroportului International 'Avram Iancu' Cluj este inchisa traficului aerian din cauza unui incident care a avut loc azi, 7 ianuarie 2016, aproximativ la ora 08:00. Incidentul nu s-a soldat cu vatamarea vreunei persoane si nici nu au fost inregistrate pagube materiale. In incident a fost implicat un avion B737-400 al companiei Blue Air care opera o cursa charter pe ruta Otopeni - Barcelona, cu escală pe Aeroportul International Cluj. La bordul aeronavei se aflau in momentul incidentului 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Aeronava a aterizat in conditiile unei piste corespunzatoare din punct de vedere operational si a iesit la capatul 07 al pistei, in afara suprafetei betonate. Pista aeroportului este momentan inchisa traficului conform procedurilor standard de aviatie civilă in astfel de situatii', se mentioneaza in comunicat.

Potrivit aceluiasi comunicat, in cursul zilei de joi, de la ora 6.17 si pana in momentul incidentului au fost operate sapte zboruri.

'Pasagerii care au planificate zboruri de sosire sau plecare de la aeroport sunt rugati sa contacteze companiile aeriene cu privire la planificarea actualizata a calatoriei lor', se mai arata in comunicat.

UPDATE 13:20 Aeronava Boeing 737 se afla si in acest moment pe campul de langa pista. Autoritatile asteapta acum o comisie de la Ministerul Transporturilor si de la compania Blue Air care sa verifice si sa stabileasca ce s-a intamplat cu exactitate.

Cert este ca reprezentantii aeroportului sustin ca pilotul a fost rugat sa survoleze orasul cateva zeci de minute pana cand utilajele de deszapezire ies de pe pista insa la un moment comandantul aeronavei a declarat ca nu mai are combustibil si ca trebuie neaparat sa aterizeze.

Lucru care s-a si intamplat. Aeronava nu a fost avariata dar va fi verificata tehnic de o comisie de experti. Pasagerii au primit hrana si apa iar acum sunt deja in drum spre Sibiu de unde vor lua un alt avion spre Barcelona.

UPDATE 12:10 Aderenta pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a facut ca avionul sa alunece circa 10 metri in afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgenta cauzata de lipsa carburantului, precizeaza, joi, intr-un comunicat de presa, compania aeriana Blue Air.

Potrivit operatorului aerian, 'in faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand circa 10 metri in afara pistei'.

'Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 7,30, franarea pe pista de aterizare era medie spre buna, existand depuneri de zapada. in aceste conditii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii. Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii, in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. intarim acest lucru si prin faptul ca, in niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta', noteaza Blue Air.

In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe intreaga perioada de asteptare.

UPDATE 10:48 Directorul Aeroportului International Avram Iancu, David Ciceo, a declarat ca aeroportul este inchis deocamdata, pana va fi readusa pe platforma aeronava care a iesit de pe pista la aterizare.

"E inchis aeroportul pana aducem avionul la platforma. Asta inseamna aproximativ trei ore", a spus David Ciceo.

UPDATE 10:26 Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile /CIAS/ a demarat o ancheta in cazul incidentului produs joi dimineata pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde un avion al companiei Blue Air care efectua o cursa charter de la Bucuresti spre Barcelona a iesit de pe pista de rulare, potrivit unui comunicat al companiei aeriene.

'Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni - Cluj - Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor, depasind suprafata pistei cu aproximativ 5-10 metri. La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Toti pasagerii au fost debarcati in conditii normale, acestia fiind transferati in terminalul de plecari, unde primesc suport din partea companiei si a aeroportului. A fost deschisa o ancheta de catre CIAS (Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile)', a precizat compania aeriana Blue Air.

Conform sursei citate, 'aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport'.

UPDATE 10:10 Directorul Aeroportului International 'Avram Iancu', David Ciceo, a declarat pentru AGERPRES ca incidentul nu a fost cauzat de conditiile meteo.

'N-a fost avariata aeronava, nu există victime, conditiile erau bune de aterizare. In nici un caz n-a fost din cauza aeroportului', a mentionat David Ciceo.

El a mai spus ca aeronava a iesit de pe pista aproximativ 20 de metri, probabil din cauza modului de franare.

'La aproximativ 8,05, o aeronava a companiei Blue Air, care venea de la Otopeni si urma sa mearga la Barcelona, cu 116 pasageri, la capatul pistei a iesit de pe pista aproximativ 20 de metri', a completat David Ciceo

UPDATE 10:00 Oamenii au fost scoşi din avion si dusi la terminalul de sosire. Cu toate acestea, la fata locului au fost mobilizate mai multe echipaje de prim ajutor.

Aeroportul este inchis in urmatoarele trei ore si autoritatile incearca sa aduca o platforma sa scoata avionul de pe pista.

Sursa foto: Romania TV

UPDATE 9:30 Din primele informatii, se pare că niciun pasager nu a fost ranit. Cu toate acestea, la fata locului au fost mobilizate mai multe echipaje de prim ajutor.

Oamenii au fost scosi din avion si dusi la terminalul de sosire. Autoritatile incearca sa gaseasca o solutie pentru ca zborul lor sa fie reluat in curand.

Aeronava plecase pe ruta Bucuresti - Barcelona, cu escala la Cluj. Deocamdata, nu se stie de ce aeronava a ratat decolarea, dar e posibil ca a nins foarte mult si pilotul nu a vazut pista.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un barbat a creat panica la bordul unui avion British Airways. Ce a urmat dupa ce a anuntat ca are o bomba si
Un barbat a creat panica la bordul unui avion British Airways. Ce a urmat dupa ce a anuntat ca are o bomba si "toti vor muri"

Un pasager de la bordul unui zbor al British Airways din Londra spre Dubai a creat panica la bordul avioului dupa ce a inceput sa strige ca are o bomba si ca toti cei de la bord vor muri.
 

Un roman a incercat sa deschida, in zbor, usa unui avion de pasageri, in Spania. A fost retinut de Garda Civila pe aeroport
Un roman a incercat sa deschida, in zbor, usa unui avion de pasageri, in Spania. A fost retinut de Garda Civila pe aeroport

Un roman de 44 de ani a fost retinut de agenti ai Garzii Civile spaniole dupa ce a incercat sa deschida usa unui avion in zbor, pe ruta Palma de Mallorca - Ibiza, relateaza ultimahora.es.

Incident bizar la bordul unui avion KLM. Copilotul ar fi fost injunghiat de un pasager
Incident bizar la bordul unui avion KLM. Copilotul ar fi fost injunghiat de un pasager "confuz"

Un pasager aflat duminica la bordul unei curse a companiei olandeze KLM cu destinaia Beijing a ranit usor un copilot inainte de a fi neutralizat de alti pasageri, a indicat marti compania aviatica, citata de AFP.
 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.