Un an bun pentru vinul românesc. Podgoriile din România se bucură de o recoltă foarte bună de struguri
În timp ce marii jucători de pe piața vinurilor din Europa anunță pierderi de aproape 30% din producția de anul acesta, podgoriile din România au fost ocolite de fenomene meteo extreme.
Anul 2021 se anunță un an bun pentru vinul românesc. În multe locuri, oamenii au început deja culesul și au gustat mustul care este foarte dulce, semn că vinul va fi de calitate.
În podgoriile din județul Iași e forfotă mare. Sute de oameni ajută în această perioadă la culesul strugurilor. Boabele sunt mari și frumoase anul acesta, spun viticultorii.
Gabriel Vizitiu, șef laborator: "Tot timpul înaintea recoltării se face o evaluare a conținutului de zaharuri în vie, se aduc probe de struguri, se evaluează conținutul de zahăr să fie cât mai mare."
Petru Baltag, viticultor: "Pentru a obține un vin bun trebuie să fie strugurii sănătoși și conținutul de zahăr potrivit."
Remus Deleanu, președinte Directorat Cotnari S.A: "A fost un an cu precipitații mai abundente, un an cu temperaturi mai scăzute decât mediile anilor anteriori și din acest motiv, estimăm o producție cu aproximativ 10% mai mare față de anul trecut."
În vinoteca unei crame sunt depozitate 1 milion de sticle de vin, cele mai vechi fiind din anul 1956. Alte milioane de sticle de anul acesta vor fi consumate fie ca vin tânăr, fie vor fi păstrate pentru învechire.
Pe dealurile din podișul Tarnavelor, strugurii se culeg anul acesta cu două săptămâni mai târziu, dar recolta e una mai bună.
Ioan Buia, oenolog: "Calitatea vinurilor va fi superioară celorlalți ani. Cantitatea de must, respectiv de vin din acest an va fi cu aproximativ cu 11% mai mare ca anul trecut. Vinurile noastre trebuie să concureze cu vinuri din Chile, Australia, Noua Zeelanda, din Africa de Sud și nu în ultimul rând, din întreaga Europă."
Specialiștii spun că strugurii nu sunt acri pentru că s-au bucurat din plin de soare și căldură. Mustul va fi dulce, iar vinul unul de excepție.
Ioan Mărginean, director tehnic: "Se prezintă la ora asta ca un an foarte bun, din punct de vedere al acumulării de zahăr și al acidității naturale. La ora aceasta, strugurii corespund pentru vinificație."
La nivel european, situația nu e la fel de roz. Dimpotrivă.
Potrivit unei analize Bloomberg, recolta de struguri va fi mai mică anul acesta cu 18 la sută, față de 2020.
Cele mai importante țări producătoare de vin, precum Franța, Italia și Spania, înregistrează scăderi importante din cauza secetei și a grindinei. Cea mai afectată este producția din Franța, cu 30 la sută mai mică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, europa, vin, crama, struguri,
Dată publicare:
22-09-2021 19:30