Legile justiției. Senatul a adoptat modificarea legii privind organizarea judiciară
Legea 304, care privește organizarea judiciară, și legea 317, care are în vedere organizarea CSM, au ajuns în plenul Senatului pentru votul final.
Marți seara, în comisia speciala condusă de Florin Iordache au fost terminate rapoartele pentru cele două legi ale justiției.
Cea mai importantă modificare la legea 304 privind organizarea judiciară se referă la înființarea unei secții speciale care să se ocupe de investigarea unor infracţiuni din Justiţie, lucru de care se ocupă în prezent DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Senatul este for decizional.
Cronologia evenimentelor, miercuri, 20 decembrie:
ora 13.30 Senatorii USR au proiectat în plenul Camerei superioare imagini de la protestele faţă de legile Justiţiei, atât ale magistraţilor, cât şi ale populaţiei.
"Aici nu e sală de cinema", a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îndemnându-i pe senatorii USR să se aşeze la locurile lor.
De asemenea, Tăriceanu l-a avertizat pe liderul grupului USR, senatorul Cristian Ghica, să înceteze "circul", în caz contrar spunând că nu le va da cuvântul la susţinerea amendamentelor respinse.
"Vă rog foarte mult, nu mai perturbaţi şedinţa. Aveţi o doză de exhibiţionism excesivă. Nu transformaţi Senatul în circul dumneavoastră. Duceţi-vă la partid şi în circumscripţii şi faceţi cât circ doriţi", a spus Tăriceanu.
La un moment dat, senatorul Mihai Goţiu a solicitat prin portavoce o listă de vot la unul dintre amendamentele respinse la propunerea legislativă de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
"Domnul Goţiu, dacă credeţi că o să discutaţi cu mine cu ajutorul portavocii vă înşelaţi. Nu ţin cont de nimic ce vorbiţi la portavoce. La revedere!", a mai spus Tăriceanu din prezidiu.
ora 13.15 Senatul a adoptat, în şedinţa plenului, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
S-au înregistrat 80 de voturi pentru, 1 abţinere şi 28 împotrivă.
Nu a fost adoptat în plen niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială.
ora 12.30 Accesul deputaţilor USR în plenul Senatului a fost blocat pentru o perioadă de timp. Aceştia și-au manifestat zgomotos, în dreptul uşii, nemulţumirea că nu li se permite dreptul regulamentar de a-şi susţine amendamentele formulate la propunerile legislative de modificare a Legii privind organizarea judiciară şi a celei referitoare la CSM, aflate în dezbaterea senatorilor.
În cele din urmă, deputaţii USR au fost invitaţi în balconul pentru presă. Unii dintre ei au filmat în tot acest timp.
"Noi, acum, suntem călcaţi în picioare pe procedură. Am venit aici ca să susţinem amendamentele grupurilor parlamentare USR la aceste legi. Sperăm din tot sufletul, pe procedură, să îi întârziem, pentru că aceste legi nu le contestăm numai noi. Practic, ceea ce se încearcă acum este subminarea unei puteri în stat, puterea juridică, ce va fi total subordonată Executivului şi Legislativului", a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, potrivit Agerpres.
El a explicat că Regulamentul le permite accesul în plenul Senatului în cazul susţinerii amendamentelor.
"Noi ne bazăm pe Regulamentul Senatului, articolul 118, care dă dreptul deputaţilor, exact ca şi senatorilor, să îşi susţină amendamentele. Mai ţineţi minte când era notoriu domnul Şerban Nicolae, când a fost prezent în Camera Deputaţilor, dânsul este senator. În baza aceluiaşi articol în care dânsul avea dreptul să participe la şedinţele Camerei Deputaţilor, avem şi noi dreptul să participam la şedinţele Senatului. Acum, faptul că ei ne-au blocat accesul se mai întrece încă o linie roşie", a adăugat Năsui.
ora 11.45 Senatorii PMP au plecat de la ședința de plen, după ce a fost respinsă solicitarea de a amâna pentru sesiunea următoare dezbaterea şi votul pe propunerile legislative de modificare a Legii privind organizarea judiciară şi a celei referitoare la CSM.
Senatorul PMP Traian Băsescu a reformulat cererea exprimată marţi, la dezbaterea proiectului de modificare a Statutului magistraţilor, de amânare a dezbaterii legilor Justiţiei.
"În aceste zile am avut întâlniri numeroase cu ambasadori ai statelor UE la Bucureşti. Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Modul în care s-a organizat Comisia şi persoanele care conduc Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei au aruncat de la bun început un element de neîncredere fundamental şi la populaţie şi la partenerii noştri europeni. De aceea, în condiţiile în care eu am găsit destule lucruri pozitive în aceste modificări (...) vă propun să amânăm votul pe aceste legi până la 1 februarie, la redeschiderea noii sesiuni parlamentare, pentru a exista timpul necesar ca politicieni, oameni de Drept, ziarişti să analizeze modificările, să avem parte de o corectă informare a populaţiei despre ce se întâmplă. În cazul în care nu se acceptă retragerea de pe ordinea de zi a acelor două legi, PMP nu va participa nici măcar prin prezenţă la lucrările Senatului", a spus Traian Băsescu, în plen, potrivit Agerpres.
Aceeaşi solicitare a fost formulată de senatori USR şi PNL.
ora 10.00 Senatorul liberal Florin Cîţu îi cere preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să precizeze dacă este iniţiatorul modificărilor legilor Justiţiei şi care este poziţia sa faţă de acestea.
"Liviu Dragnea trebuie să răspunzi public! În timp ce tot sectorul justiţie este în fierbere, îngrijorat pe bună dreptate de propriul viitor, în timp ce PNL şi Opoziţia ne luptăm la baionetă pentru fiecare amendament cu PSD, există o persoană în România care de o lună de zile se ascunde. Din păcate pentru noi toţi este o persoană extrem de importantă şi care conduce cel mai mare partid din România. De aceea eu, senatorul Florin Cîţu, îi solicit public preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să răspundă public la două întrebări: 1 - Liviu Dragnea eşti iniţiatorul acestor modificări pe legile justiţiei? 2 - Liviu Dragnea care este poziţia ta faţă de aceste modificări şi faţă de poziţiile contrare ale profesioniştilor din justiţie prezentate prin amendamente la aceste legi?", a scris Cîţu, miercuri, pe Facebook, potrivit News.ro.
El aminteşte că în februarie, după apariţia OUG 13, Liviu Dragnea a declarat că nu o susţine şi a cerut să fie retrasă.
"Liviu Dragnea este momentul să fii bărbat şi să răspunzi public la aceste întrebări", conchide senatorul liberal.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: senat, florin iordache, legile justiției, modificare legi justitie, comisie speciala,
Dată publicare:
20-12-2017 07:36