Magistrații au protestat din nou față de modificările aduse Legii Justiției. Acuzațiile procurorului general

×
Codul embed a fost copiat

Modificările Codurilor Penale revoltă din ce în ce mai mult magistraţii şi societatea civilă.

Marți, pentru a doua zi consecutiv, procurorii şi judecătorii din ţară au suspendat activitatea în instanțe, pentru o oră, în semn de protest faţă de amendamentele depuse la Comisia lui Iordache. Magistraţii spun că dosarele penale, cum este cel al Revoluţiei, vor avea de suferit dacă legile se schimbă. Demnitarii nu ar mai putea fi acuzaţ, de obţinerea de foloase necuvenite, iar procurorii nu ar mai avea acces la tranzacţiile făcute de diferiţi suspecţi, numai în baza unui mandat.

Modificările la codul penal au creat dispute aprinse între membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Augustin Lazăr, procuror general: Peste tot în lume nu îşi permite să ignore urmele lăsate de oameni în mediul digital. Iată că la noi cineva care e dominat de psihoza supravegherii a venit şi a introdus un amendament că noi să nu mai putem folosi aceste urme. Aş vrea să ştiu părerea doamnei Baltag.
Gabriela Baltag, judecător: Nu va răspund la această întrebare încuietoare. Dvs nu trebuie să faceţi afirmaţii fără un proiect.

Supărarea procurorului general este legată de un articol de lege care spune că dacă în calculatorul unui suspect de furt, de exemplu, anchetatorii găsesc fotografii cu minori abuzaţi, ei ar trebui să le ignore pentru că nu fac obiectul dosarului şi, chiar mai mult, să le şteargă din sistem.

Citește și
Protest magistrați
O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției
„Opțiunea nucleară a lui Zelenski”. Ce cred experții despre teoretica posibilitate ca Ucraina să aibă o bombă atomică

Sunt însă multe amendamente aduse Codului penal care ar bloca anchete importante dacă ar fi votate în varianta depusă la Camera Depuatilor.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: ”Ar putea să fie în mod foarte serios afectat. Evident că avem înregistrări acolo în care se vede cine a tras, cine ce a făcut. Este vorba avem documentare de acum 27 de ani, care sunt foarte importante pentru a vedea acţiunile oamenilor în acel context.”

Un alt articol din codul penal care spunea că procurorii pot solicita băncilor informaţii vitale despre tranzacţiile făcute de suspecţi în situaţii urgente, de viaţă şi de moarte, a fost abrogat. Pentru a afla aceste date, pe viitor anchetatorii ar trebui să solicite mandat de la judecător ceea ce lungeşte procedura.

Mai mult, urmărirea penală NU va mai putea fi începută ca şi până acum în baza unei suspiciuni rezonabile, iar un inculpat NU va mai putea fi condamnat decât dacă magistratul are convingerea dincolo de orice îndoială că acuzaţia a fost dovedită .

Suspiciunile trebuie înlocuite cu dovezi temeinice, însă în multe dosare penale este nevoie de investigaţii pentru a obţine probe puternice. Iar o investigaţie se poate face numai după începerea urmăririi penale care , în propunerea parlamentarilor, ar trebui să înceapă în baza dovezilor temeinice.

Parlamentarii PSD vor inclusiv modificarea legii în baza căreia sunt anchetate faptele de corupţie. Ei vor ca faptele de corupţie în urma cărora se obţin foloase necuvenite pentru alţii, să nu mai fie incriminate. Astfel, dacă un ministru aprobă un contract, iar comisionul ilegal este încasat de un interpus, nu ar mai fi fapta penală.

În schimb, politicienii au uitat şi de drepturile victimelor, susţine procurorul general al României Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: ”Iniţiatorii acestor amendamente poartă grija drepturilor inculpaţilor, când noi în fapt trebuie să purtăm şi grija victimelor. Trebuie să reamintesc că există şi o directivă privind protecţia victimelor, o directivă europeană care ne arată cum trebuie audiate victimele pentru a nu fi puse fata în faţă cu inculpaţii."

Toate aceste modificări au stârnit un val de reacţii negative din partea magistraţilor. Pentru a doua zi consecutiv ei şi-au suspendat în semn de protest activitatea în instante. La ora 12, magistraţii din Galaţi care erau de serviciu au închis sălile de judecată din nou.

Gigel Potrivitu, avocat Baroul Galaţi: "Propunerile de modificare ale celor coduri şi ale legilor justiţiei sunt exagerate şi ajungeam la concluzia că, în prezent, se pare ce drepturile inculpatului sunt mai mari, mai profunde şi mai liber exercitate decât drepturile victimei. Încalcă dreptul la un proces echitabil."

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat că va verifica protestul magistraţilor şi a susţinut că aceştia pot protesta doar în calitate de cetăţeni.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "În orice caz, în nicio tară magistraţii nu fac legile. interpretează şi aplică legea, în spiritul şi litera acesteia, dacă sunt dubii cu privire la conţinut se pot adresa Înaltei curţi de casaţie şi justiţie pentru un recurs în interesul legii, pentru practică unitară."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cosmin Savu:
Cosmin Savu: "Tudorel Toader ar merita numele unei străzi. E mai preocupat de drepturile infractorilor"

 În ultimii ani, locuiesc în oraşul adoptiv pe o stradă numită Lucreţiu Pătrăşcanu. Când m-am mutat în Bucureşti am locuit aproape de piaţă Moghioroş, apoi m-am mutat în Sălăjan.

O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției
O mie de magistrați au protestat față de posibila modificare adusă Legilor Justiției

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a dat luni seară undă verde raportului la legea privind Statutul Magistraților care va întra, cel mai probabil marți, în dezbaterea Senatului - camera decizională în acest sens.

Vot final. Statutul magistraților a fost modificat de senatorii PSD-ALDE-UDMR, în lipsa opoziției
Vot final. Statutul magistraților a fost modificat de senatorii PSD-ALDE-UDMR, în lipsa opoziției

Scandal din nou în Parlament, pe modificarea Legilor Justiției. Singura lege care a fost votată până acum a fost Legea 303, care privește statutul magistraților și care a trecut luni seara de comisia specială condusă de Florin Iordache.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.