Rusia încearcă să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor pentru a ataca dinspre mare. De acolo poate monitoriza România
Rusia a format două detaşamente de nave de luptă pentru a-şi consolida poziţia pe Insula Şerpilor şi a efectua atacuri dinspre mare, au relatat joi agenţiile de presă ucrainene Unian şi RBC.ua, citând surse militare de la Kiev.
Vremea furtunoasă din Marea Neagră a forțat însă navele de război din Rusia să se pună la adăpost mai aproape de baza lor din Crimeea anexată, conform comandamentului operativ „Sud” al forţelor armate din Ucraina.
„Cu toate acestea, două nave purtătoare de rachete de croazieră ruseşti continuă să menţină ameninţarea cu un atac cu rachete la nivel foarte ridicat, la fel şi sistemele de rachete de coastă (din Crimeea) şi aviaţia strategică a inamicului", a declarat comandamentul într-un comunicat, conform Agerpres.
Situația din sudul Ucrainei
În general, situația din sudul Ucrainei rămâne tensionată, în ciuda lipsei de activitate deosebită a Rusiei în ultimele zile, potrivit comandamentului.
„În regiunea Mikolaiv au continuat bombardamentele asupra unor aşezări. Situaţia din centrul regional este relativ calmă. În regiunea Herson, forţele ruse au încercat să pună pe seama trupelor ucrainene un bombardament asupra localităţii Cernobaievka, dar localnicii cunosc deja foarte bine tactica inamicului şi nu au 'înghiţit' diversiunea,” conform comunicatului comandamentului „Sud”.
Totodată, gruparea a declarat că civilii vor să plece din zonă din cauza pericolului la care sunt expuși, însă a blamat Rusia pentru blocarea intrărilor și ieșirilor din regiunea Herson, adăugând că forțele ruse ar fi deschis focul asupra coloanelor de evacuare.
Surse ale serviciilor secrete din Ucraina au fost citate de către agenția ucraineană de știri Unian explicând că Rusia vrea să își consolideze poziția în Insula Șerpilor pentru a controla partea de nord-vest a Mării Negre.
Din Insula Șerpilor, Rusia poate crea probleme la nivel global și monitoriza România
Stânca din Marea Neagră este un punct strategic, care permite Rusiei crearea unor probleme la nivel global, întrucât în zona Insulei Șerpilor trec comunicații maritime și rute comerciale de la Odesa până la Bosfor și apoi până la Marea Mediterană.
„Insula Şerpilor, o fâşie mică de uscat în Marea Neagră, se află vizavi de gurile Dunării. Amplasarea în insulă a unor echipamente radiotehnice sau de recunoaştere radiolectronică, le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unităţi americane,” potrivit militarului Serghei Grabski, colonel în rezervă, într-un interviu acordat RBC.ua la începutul săptămânii.
Astfel, ruşii pot efectua „misiuni de recunoaştere şi filma tot ceea ce vizează atât armata americană, cât şi cea română pe teritoriul României”, a mai spus Grabski.
Prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene şi a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe ţări printr-un „terorism alimentar” dus la nivel internaţional, a adăugat acelaşi expert.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație. Sistemul Mamba, „menit să apere NATO”
Germania acuză Rusia că folosește foamea ca armă de război prin blocarea exporturilor din Ucraina