Salvatorii români trimiși în Turcia au început operațiunile în zonele grav afectate. Au scos de sub dărâmături trei persoane
Românii trimiși în Turcia au reușit să scoată de sub dărâmături trei supraviețuitori. Și cum următoarele ore sunt vitale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a trimis în zonele afectate încă o echipă de specialiști.
Aceștia vor fi ajutați de voluntari și de câini antrenați pentru căutarea și salvarea victimelor. Nu mai puțin de cinci avioane militare de transport, cu tot ce este necesar, au decolat, miercuri, de la Otopeni.
Salvatorii români trimiși imediat după ce Turcia a cerut ajutorul comunității internaționale, au reușit să salveze trei oameni, care au supraviețuit mai bine de 24 de ore, în ciuda frigului. Localnicii își puneau mari speranțe în pompierii români, chemați să scoată la lumină și o a patra victimă. Este vorba despre un adolescent de 16 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că România trebuie să își sporească ajutorul umanitar oferit Turciei. Așa că, a fost trimisă în zonele afectate o nouă echipă de căutare și salvare urbană de la ISU București. Le vor fi alături doi medici și doi asistenți de la SMURD, cu toate cele necesare: echipamente, dar și materiale deblocate din Rezerva Statului.
Din echipa de 57 de salvatori fac parte și patru voluntari cu câini de căutare și salvare, care sunt antrenați să găsească victime ale cutremurului.
Oana Ciora, voluntar al Asociației pentru Câini de Salvare Transilvania: „Ajutorul meu se numește Dino și este un mix de ciobănesc german, are opt ani și are cel mai înalt nivel de certificare civilă și mai pentru căutare în dărămătură. Vom reuși cu picătura pe care o ducem noi să ajutăm pe cei care au avut de suferit”.
În Turcia, echipele de salvatori români sunt coordonate de Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor și intervin în locurile în care sunt trimise. Ai noștri se împart în două schimburi, care acționează atât ziua, cât și noaptea.
Raed Arafat, șeful DSU: „Echipa medicală este integrată în echipa mare de căutare - salvare. Medicul, însă are dreptul deciziei medicale și are dreptul deciziei pe pacient. Fiecare echipă are vreo 16 lăzi de materiale sanitare, care sunt pentru a deservi. Sunt pregătiți în acest sens, dacă trebuie să facă o anestezie, să dai o analgezie”.
Pentru aceste misiuni umanitare, MApN a solicitat Unității Multinaționale de Transport Strategic o aeronavă cu totul specială. Este vorba despre un avion C-17 Globemaster III de dimensiuni impresionante, ce a mai fost folosit în România în doar două ocazii: o dată pentru transportul în străinătate al răniților din incendiul de la Colectiv, iar a doua oară pentru transportul de materiale sanitare din Coreea, la debutul pandemiei de Covid-19.
Astfel, au fost trimise în Turcia și două camioane cu echipamente potrivite pentru dezastre. Cu ajutorul lor, ai noștri se vor putea deplasa fără probleme. După prânz, și baza NATO din Ungaria a trimis la București o aeronavă C-17 Globemaster, în plus față de avionul Hercule, care a decolat dimineață, plin cu echipamente.
Joi seară se vor întoarce în țară cu un avion de transport militar și șapte studenți români, surprinși în Turcia de seisme. Asta după ce, marți, au fost aduși acasă de la Malatya 13 persoane, între care o mamă cu două fetițe, dar și doi cetățeni din Republica Moldova, care și-au continuat apoi drumul spre Chișinău. Alți cinci studenți români au revenit acasă cu o cursă aeriană regulată.