Salvatorii români trimiși în Turcia continuă operațiunile de salvare, cu aparatură de detecție, camere telescopice și câini
După cinci zile de la cutremurele devastatoare, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu și-au pierdut speranța.
Românii își continuă zi și noapte misiunile de căutare, și se bazează nu doar pe câinii antrenați special, ci și pe tehnologia care detectează sunete și vibrații. Din păcate, însă, în ultimele ore, pompierii noștri n-au mai descoperit niciun supraviețuitor.
Cei aproape o sută de salvatori români, aflați în Turcia, caută supraviețuitori fără încetare, între dărâmături. Autoritățile turce care coordonează operațiunile de salvare le-au desemnat anumite locuri din Antakya, pe care le cercetează minuțios. Sunt instruiți, au de partea lor câinii antrenați pentru misiuni de căutare și salvare urbană, dar și aparatură potrivită pentru astfel de dezastre.
Lt. Bogdan Toma, purtător de cuvânt al salvatorilor IGSU: „Colegii mei efectuează operațiuni de recunoaștere, ceea ce înseamnă că se deplasează atât cu echipe canine, cât și cu echipamente de găsirea eventualelor persoane blocate sub dărâmături. Mă refer la camere telescopice și la senzori de detectare a sunetelor sau vibrațiilor. Căutam în toate clădirile și în toate locurile din zona pe care ne-au încredințat-o, eventuale persoane rămase sub dărâmături”.
Au trecut deja cinci zile de la cele două cutremure devastatoare, care au nimicit o bună parte din Turcia și Siria, așa că șansele de a mai găsi victime în viață scad de la o oră la alta. Salvatorii români nu și-au pierdut, însă, speranța, pentru că nu o dată au fost martorii unor minuni. Până acum au scos la lumină patru victime în viață.
Lt. Bogdan Toma, purtător de cuvânt al salvatorilor IGSU: „Din nefericire, colegii mei nu au mai identificat persoane în viață, dar noi ne vom continua misiunea și vom merge mai departe, sperând și rugându-ne să mai găsim persoane în viață sub dărâmături, astfel încât să le extragem de acolo. După 72 de ore, șansele de supraviețuire scad foarte mult. Însă au fost atât de multe exemple în care au fost găsite persoane sub dărâmături și după mai multe zile. Asta este și motivul pentru care noi continuăm misiunea aceasta și mergem să căutăm în fiecare clădire, în fiecare casă prăbușită, să ne asigurăm că nu mai este nimeni în viață”.
Iar în Turcia pusă la pâmânt au ajuns și voluntari români. O echipă de patru constănțeni specializați în căutare și salvare de la Centrul de Pregătire a Personalului Navigant s-a alăturat unui ONG din Turcia, care participă la căutări în zone desemnate din Islahiye, un orășel din regiunea Gaziantep, în sud-estul Turciei.
În acest moment, se estimează că sunt cel puțin trei mii de oameni dați dispăruți sub dărâmături în toate zonele afectate de seisme, așa că efortul fiecărui salvator se poate dovedi hotărâtor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, romania, cutremur, siria, voluntari,
Dată publicare:
11-02-2023 20:04