Turcan, despre recompensele date de Fisc: O idee periculoasa, se va inventa o noua Securitate


Ultimul update: Miercuri 10 Octombrie 2012 09:39
Data publicarii: Luni 17 Septembrie 2012 11:05
Categorie: Stiri actuale
Raluca Turcan

Vicepresedintele PDL Raluca Turcan sustine, potrivit RFI, ca ideea unei legi a denuntatorului la Fisc este "nastrusnica, stupida si periculoasa" si ca se va inventa "o noua Securitate".

Turcan spune ca "ideile acestea nastrusnice ale Guvernului legate de recompense fiscale pentru cei care-si toarna vecinii la Fisc sunt stupide si periculoase".

"E vorba, practic, de o gandire de tip securist, care urmareste sa transforme romanii in turnatori la ANAF. Practic, se inventeaza o noua Securitate. Inainte de revolutie, aveam turnatoria politica, acum Guvernul Ponta doreste sa inventeze turnatoria fiscala. Daca vrea sa stopeze evaziunea fiscala, Guvernul USL trebuie sa intervina pe cateva domenii foarte clare: comertul cu produse petroliere, cu alcool, cu tutun, comertul cu cereale. Astea sunt prioritatile care credem ca sunt importante acum pentru Romania", afirma Turcan, citata de RFI.

Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Murighiol, ca a vorbit cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, solicitandu-i sa se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informatiilor date la Fisc.

Secretarul de stat, Liviu Voinea, aratase anterior ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.

"Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se tramite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a precizat Liviu Voinea

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO