Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor
Profesorul Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, el fiind învins în turul doi, la o diferenţă de peste 250 de voturi de Liviu Maha, profesor de economie.
Liviu Maha a obţinut 487 voturi, în timp ce Tudorel Toader, actualul rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” a fost votat de 233 de persoane. Au existat şi câteva voturi anulate.
Prezenţa la urne a fost de 87,7 la sută, peste cea înregistrată la primul tur. Au votat în turul al doilea de scrutin 741 de persoane dintr-un total de 844 de votanţi, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat într-un context tensionat, după ce duminică seară, Olga Andreea Urda a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului Electoral, invocând că în presă ar fi apărut unele informaţii despre viaţa sa personală.
Olga Andreea Urda este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader, iar surse din cadrul universităţii au precizat că în acest fel gruparea Toader ar fi încercat să amâne desfăşurarea turului doi de scrutin.
În cele din urmă a fost desemnat de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de luni să poată avea loc.
Liviu Maha a câştigat şi primul tur de scrutin, el având cu 31 de voturi mai mult decât Tudorel Toader.
Maha este profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
Tudorel Toader a fost ales rector al universităţii ieşene în anul 2014, iar în timpul guvernării Dragnea a ocupat funcţia de ministru al Justiţie, fiind contestat cu vehemenţă atât de societatea civilă, cât şi de către opoziţia de la vremea respectivă.