Statele Unite au înregistrat un nou record de cazuri de Covid-19 pentru a cincea zi consecutiv

Dată publicare: 12-07-2020 08:29
Dată actualizare: 12-07-2020 09:55


Statele Unite au recenzat sâmbâtă 66.528 de noi cazuri de Covid-19 în 24 de ore, un nou record pentru această ţară, cea mai afectată din lume de pandemie, potrivit Universităţii Johns Hopkins, notează AFP.

Numărul total de cazuri confirmate de la începutul pandemiei se ridică la 3.242.073, potrivit acestei universităţi cu sediul în Baltimore (est). Numărul deceselor se ridică la 134.729, adică cu 760 mai multe faţă de vineri.

Numărul zilnic de noi infecţii a depăşit 60.000 pentru a cincea zi consecutiv în SUA, au admis autorităţile sanitare, epidemia fiind necontrolată în multe state, scrie News.ro.

La 5 luni de la primul deces provocat de COVID-19 în Statele Unite, preşedintele Donald Trump s-a afişat pentru prima oară cu mască în public.

Liderul american a refuzat să o poarte până acum şi, potrivit presei, a cedat în urma rugăminţilor venite de la consilierii săi. SUA rămâne cea mai afectată, cu zeci de mii de cazuri noi în fiecare zi, dar totuși cu un numar al morților la milionul de locuitori destul de redus față de alte țări ale lumii.

În Texas, spitalele colaborează cu armata pentru a face faţă numărului uriaş de persoane care vor să se testeze. În unele locuri nu mai sunt paturi în saloane, iar bolnavii au fost mutaţi în corturi şi alte spaţii din spital.

Wesley Robinson, South Texas Health: "Săli de conferinţă.. avem pacienţi la terapie intensivă duşi în secţiile de chirurgie şi au nevoie de echipament şi monitorizare atentă. Dar astea sunt lucruri pe care nu le avem în acest moment."

Mai bine de jumătate dintre cei depistaţi pozitiv au vârste între 18 şi 40 de ani. De pilda un texan de numai 30 de ani a murit din cauza virusului, de care s-a molipsit la o petrecere.

Dr. Jane Appleby, medic: "Credea că boala asta e o farsă. Se considera tânăr și invincibil. Spre sfârșit, i-a mărturisit asistentei că a făcut o mare greșeală."

Epidemiologul-şef al Statelor Unite, doctorul Anthony Fauci, spune că SUA a atins un punct istoric în lupta cu pandemia.

Dr. Anthony Fauci: "Aşa cum vedeţi în această prezentare, ţara mea, Statele Unite sunt în mijlocul unei probleme foarte serioase."

În acest timp, impasibil la potopul de avertismente si apeluri, presedintele Trump își afișează dezacordurile cu epidemiologul Anthony Fauci. Cei doi nu s-au mai întâlnit față în față de peste 5 saptamani.

Donald Trump: "Doctorul Fauci este un om cumsecade, dar a și făcut o groază de greșeli."

Dacă doctorul Fauci lanseaza avertismente tot mai sumbre, Trump vede partea plina a paharului.

Donald Trump: "99% dintre cei infectați nu pățesc nimic."

Şi cifrele îi dau într-un fel dreptate preşedintelui. Doar puţin peste 15.000 de americani sunt în stare critică , iar numărul deceselor la un milion de locuitori este sub cel al unor ţări ca de pildă Spania, Italia sau Marea Britanie.

Florida are 9.000 de noi infectări zilnic, o creştere cu 1200% față de momentul în care a redeschis activităţile, cu 2 luni în urmă. Într-un singur oraş sunt aproape 2000 de cazuri.

Dan Gelber, primar Miami Beach: "Avem 1.800 de pacienţi cu COVID în acest moment. E cel mai ridicat bilanţ din mai multe puncte de vedere. Sunt aproape 400 de oameni la terapie intensivă şi aproape am atins propriul record în ceea ce priveşte ventilatoarele."

Dr. Peter Hotez. medic: "Avem de-a face cu o lipsă a înțelegerii ori a conștientizării faptului că ne zbatem într-una dintre cele mai grave crize de sănătate publică din istoria națiunii noastre."

În mare măsură, de vină pentru aceasta extraordinară rată de răspândire sunt deplasările masive cu ocazia Zilei naţionale.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că apariţia unor focare în locuri cu ventilaţie slabă, cum ar fi sălile de sport şi cluburile de noapte, ar putea fi legată de transmisia aeriană a virusului. Experţii OMS spun că e nevoie de mai multe cercetări cu privire la modul în care circulă agentul patogen în aceste locuri, dar contactul direct rămâne principala cale de transmitere.

Tags: trump, sua, coronavirus,


VIDEO PROTVPLUS.RO