Scandalul Sfânta Sofia din Istanbul. Grecia, SUA și Rusia critică decizia lui Erdogan

Ultima actualizare: 11-07-2020 13:13
catedrala Sfanta Sofia
Getty

SUA s-au declarat ''dezamăgite'' vineri de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale Sfânta Sofia din Istanbul în cel de moschee.

Astfel, americanii au cerut autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Suntem dezamăgiţi de decizia guvernului turc de a schimba statutul Sfintei Sofia", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

”Luăm notă de angajamentul guvernului turc de a garanta accesul la Sfânta Sofia pentru toţi vizitatorii şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem planurile sale de gestionare, astfel încât aceasta să rămână accesibilă tuturor fără nici o piedică'”, a adăugat ea.

La rândul său, ''Grecia condamnă cu cea mai mare fermitate'' decizia instanţei turce care deschide calea transformării fostei catedrale Sfânta Sophia din Istanbul în moschee, a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Această alegere ''nu afectează doar relaţiile dintre Grecia şi Turcia. Dar şi relaţiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială în ansamblu'', a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul grec al Culturii, dna Lina Mendoni, a calificat această decizie drept ''provocare pentru lumea civilizată''. "Naţionalismul de care face dovadă preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan duce ţara sa cu şase secole înapoi", a apreciat ea.

Consiliul de Stat turc a aderat vineri la cererea mai multor asociaţii, anulând o decizie guvernamentală din 1934, care conferă fostei catedrale Sfânta Sofia statutul de muzeu şi care se află în patrimoniul mondial.

Prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia va fi pe 24 iulie

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri că primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia ca moschee, adăugând că edificiul va rămâne deschis vizitatorilor de toate confesiunile, relatează AFP.

"Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide cultului (musulman)", a spus Erdogan într-un discurs, adăugând că fosta bazilică, un important obiectiv turistic din Istanbul, ''va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor''.

UNESCO a anunţat vineri că ''regretă profund'' decizia autorităţilor turce, ''luată fără un dialog prealabil'', de a ''modifica statutul'' fostei catedrale Sfânta Sofia, aflată în patrimoniul mondial al organizaţiei ONU.

Reacţii la decizia controversată a Turciei

 

Biserica Ortodoxă Rusă şi guvernul Greciei au reacţionat la decizia Ankarei, adoptată vineri, de a deschide calea pentru transformarea bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, după ce un tribunal a stabilit că statutul de muzeu a fost atribuit ilegal edificiului de către fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, transmit Reuters şi AFP.

Erdogan a postat un decret în acest sens pe contul său de Twitter la doar o oră după ce cea mai înaltă instanţă administrativă turcă a anulat decretul guvernamental din 1934 care a transformat clădirea în muzeu.

Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat vineri regretul că "îngrijorarea" a "milioane de creştini" nu a fost înţeleasă de Turcia, care a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee.

"Constatăm că îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost înţeleasă", a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii ruse, Vladimir Legoida, citat de Interfax. "Pacea şi concilierea între religii sunt probleme extrem de fragile şi complexe şi care nu pot suporta decizii nechibzuite şi pur politice", a adăugat el.

Autorităţile ruse şi Patriarhia Moscovei îşi exprimaseră deja luni profundele nelinişti cu privire la intenţiile turce faţă de bazilica Sfânta Sofia.

Patriarhul rus Kirill a denunţat astfel "orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol", a cărei principală moştenitoare, împreună cu Grecia, se consideră Moscova. "O ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină", a adăugat el, invitând Ankara la "prudenţă".

Kremlinul a afirmat, la rândul său, că Sfânta Sofia are o "valoare sacră" pentru ruşi, apreciind totodată că problema transformării sau nu a lăcaşului ţine de "afaceri interne ale Turciei".

Guvernul grec a calificat vineri drept "provocare faţă de lumea civilizată" decizia justiţiei turce, care deschide calea transformării în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul, potrivit AFP.

"Decizia de astăzi, care a rezultat ca urmare a voinţei politice a preşedintelui Erdogan, este o provocare deschisă la adresa lumii civilizate, care recunoaşte valoarea unică şi natura ecumenică a monumentului", a declarat vineri ministrul culturii elen, Lina Mendoni, într-un comunicat, citat de Reuters.

"Naţionalismul pe care îl dovedeşte preşedintele Erdogan trimite ţara sa cu şase secole în urmă", subliniază în acelaşi document Lina Mendoni, potrivit AFP.

Consiliul de stat turc a acceptat vineri cererea mai multor asociaţii de a anula o decizie guvernamentală datând din 1934 care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu.

Dar, potrivit ministrului grec al culturii, această decizie "confirmă că nu există absolut nicio independenţă a justiţiei" în Turcia.

Sfânta Sofia a fost construită în secolul VI de bizantini

 

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul VI de bizantini, care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un lăcaş inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una din principalele atracţii turistice din Istanbul.

"Sfânta Sofia este un monument aparţinând întregii umanităţi, independent de orice credinţă religioasă", a amintit ministrul grec al culturii.

Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a avertizat luna trecută că transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee ar putea "întoarce milioane de creştini din lume împotriva islamului", notează AFP.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO