Trump exclude orice retragere din Afganistan şi denunţă Pakistanul drept o vizuină a ”agenţilor haosului”

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 09:43
Categorie: Actualitate
Donald Trump

Donald Trump a exclus orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, deschizând astfel calea trimiterii unor militari suplimentari, şi a exercitat presiuni asupra Pakistanului, acuzat că este o vizuină a ”agenţilor haosului”.

Într-un discurs pe un ton solemn, de aproximativ 20 de minute, Trump nu a prezentat vreun număr în legătură cu nivelul acestor trupe sau vreun calendar al desfăşurării lor, apreciind că ar fi ”contraproductiv”.

Însă el şi-a subliniat convingerea că o retragere din Afganistan va crea un gol de care ar profita ”teroriştii”, atât din Al-Qaida, cât şi din Statul Islamic.

La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care au determinat Statle Unite să lanseze o vastă operaţiune cu scopul de a înlătura regimul taliban aflat la putere la Kabul atunci, fragilul edificiu democratic afgan este ameninţat de o insurecţie destabilizatoare.

Un lucru rar - Donald Trump a recunoscut în mod deschis că s-a răzgândit în acest dosar spinos. ”Instinctul meu iniţial era să ne retragem (...), însă deciziile sunt foarte diferite atunci când eşti în Biroul Oval”, a subliniat el din capul locului, într-o alocuţiune foarte aşteptată, de la baza Fort Myer, la sud-vest de Washington.

Înainte să ajungă la Casa Albă, Donald Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri preferinţa faţă de o retragere din această ţară. ”Părăsim Afganistanul”, scria el în ianuarie 2013. ”Trupele noastre sunt ucise de un Afganistan pe care-l antrenăm şi irosim miliarde acolo. Absurd! Trebuie să reconstruim SUA”.

Un oficial american de rang înalt a subliniat că Trump a dat undă verde Pentagonului în vederea unei desfăşurări a până la 3.900 de militari suplimentari.

Această creştere nu este spectaculoasă - Statele Unite aveau 100.000 de militari în Afganistan în urmă cu şapte ani -, însă ea reprezintă o inversare a tendinţei din ultimii ani.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a anunţat imediat că se va consulta cu secretarul general al NATO şi aliaţii, subliniind că mai mulţi dintre ei s-au angajat, de asemenea, să-şi suplimenteze trupele.

Aproximativ 8.400 de militari americani se află în prezent în Afganistan, în cadrul unei forţe internaţionale care numără în total 13.500 de oameni şi care serveşte esenţial la consilierea forţelor Apărării afgane.

FĂRĂ ”CEC ÎN ALB”

Revenind asupra celui mai lung război din istoria Statelor Unite, Trump a lansat un avertisment dur Islamabadului, acuzat că le serveşte talibanilor, de facto, ca bază în spatele frontului.

”Pakistanul are multe de câştigat din colaborarea cu eforturile noastre în Afganistan. El are multe de pierdut continuând să adăpostească terorişti”, a dat Trump asigurări. ”Asta trebuie să se schimbe şi se va schimba imediat!”.

Armata pakistaneză, conştientă de faptul că Washingtonul ar putea să înăsprească tonul din nou, a preîntâmpinat acest lucru. Cu câteva ore înainte de discurs, ea a subliniat că Pakistanul nu va mai adăposti ”vreo structură organizată a vreunei grupări teroriste”.

Luna trecută, Departamentul american al Apărării, a suspendat ajutoare militare în valoare de 50 de milioane de dolari, apreciind că Islamabadul nu face suficient împotriva reţelei Haqqani, aliata talibanilor afgani. Această reţea, de la frontiera pakistanezo-afgană, a fost mult timp considerată ca legată de serviciile secrete pakistaneze ISI.

Însă al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a lansat de asemenea un avertisment regimului de la Kabul.

”Angajamentul nostru nu este nelimitat, susţinerea noastră nu este un cec în alb”, a subliniat el.

”Americanii vor reforme adevărate şi rezultate adevărate”, a lansat el în acest discurs care i-a oferit ocazia să adopte o poziţie mai prezidenţială, după două săptămâni haotice care i-au pătat în mod considerabil imaginea.

POSIBIL DIALOG CU TALIBANI

Donald Trump a lăsat de altfel uşa deschisă unui dialog cu anumiţi rebeli: ”la un moment dat, după un efort militar eficient, poate că va fi posibil să existe o soluţie politică incluzând o parte a talibanilor din Afganistan”. ”Dar nimeni nu ştie dacă sau când se va întâmpla acest lucru”, a adăugat el.

Secretarul său de Stat Rex Tillerson a precizat la puţin timp după aceea că Statele Unite sunt pregătite să susţină negocieri de pace între Guvernul afgan şi talibani, ”fără condiţii prealabile”.

Senatorul republican John McCain a salutat ”un mare pas în direcţia bună”.

Nancy Pelosi, şefa democraţilor în Camera Reprezentanţilor, a denunţat un discurs mult prea vag, în opinia sa. Trump ”a anunţat angajamentul fără limite a vieţilor americane, fără vreo socoteală faţă de poporul american”, a deplâns ea.

Acesta este primul anunţ prezidenţial de la plecarea, vineri, a lui Steve Bannon, un consilier strategic foarte controversat. Bannon, susţinătorul ”Americii mai întâi”, se opunea unei noi mobilizări militare în regiune.

Aproximativ 2.400 de militari americani au fost ucişi în Afganistan din 2011 încoace, iar peste 20.000 au fost răniţi. În 16 ani, Statele Unite au alocat ajutoare în vederea reconstrucţiei acestei ţări în valoare de peste 110 miliarde de dolari.

Donald Trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Anamaria Prodan, la terapia vampir și terapia cu laser
Anamaria Prodan, tratament pentru păr: "L-am nenorocit o viață!"

05:13
LA MARUTA
Cel mai recent clip al lui Pepe, în topurile online
Într-o oră era gata piesa! Totul a mers bine.

10:20
LA MARUTA
Robert Tudor, la conferința mondială a magicienilor
Magicianul de care s-a îndrăgostit Robert Tudor

02:24
LA MARUTA
Sorin Stratulat și mama lui, povești de familie
Sorin Stratulat, cu mama la ședința cu părinții

09:38
LA MARUTA
Cătălin Măruță vă arată România de pâine. Speak face pâine romană cu Viviana Mârza
Dacă ai o rețetă deosebită de pâine, cu o poveste specială, scrie-ne pe pagina noastră

05:34
FERMA
Otniela, noua iubită a lui Vali Bărbulescu?

02:46
ROMANII AU TALENT
Smiley + Bartoș = Love?

02:15
VORBESTE LUMEA
Sore și Smiley și-au găsit jumătatea

17:51
VORBESTE LUMEA
Cum sărbătoresc vedetele în luna iubirii
Dana Rogoz: "O să cumpăr niște cadouri de cuplu, niște bilete la un concert"

02:39
VORBESTE LUMEA
Vlad, povești din spatele camerelor
Acțiunea este centrată pe povestea lui Adrian, un tânăr închis pe nedrept.

12:05
Alina Gorghiu
Trei zile de concediu pentru soții care se despart. Alina Gorghiu vede însă o discriminare
Imagini exclusive cu metroul din Drumul Taberei. Procesul care a oprit din nou lucrările
”Mi-a cerut poze goală”. Mesajele trimise de bărbatul cu nanism mai multor minore
Somonul contaminat cu Listeria, retras din mai multe magazine. Explicaţia producătorilor
Zeci de incendii în Prahova, din cauza "hărniciei" agricultorilor. Trenurile, în pericol
A căzut de la 7 metri când monta geamuri. Coincidenţa care i-a salvat viaţa
caz nanism corupere minore
Gest înjositor al unui bărbat care suferă de nanism. Încerca să ”agațe” minore pe Facebook
Cutremur în judeţul Buzău. S-a produs la o adâncime de 150 de kilometri
Primele imagini cu metroul din Drumul Taberei. Când va fi gata? GALERIE FOTO
Pedeapsa primită de câţiva adolescenţi din Calafat după ce au fost prinşi aruncând cojile de seminţe pe stradă
Andronescu, reclamată la CNCD pentru declaraţiile privind copiii cu nevoi speciale
Alertă alimentară în România. Produs contaminat vândut de 3 lanțuri de magazine din țară