Motivarea sentinţei în Dosarul Colectiv: "Lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă"

×
Codul embed a fost copiat

Lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranță! Sunt principalele motive pentru care judecătorul Tribunalului Bucureşti a decis să îi condamne pe toţi cei găsiţi responsabili de tragedia de la clubul Colectiv de acum patru ani şi jumătate.

O tragedie care putea fi evitată, susţine magistratul în motivarea sentinţei. Cazul urmează să ajungă acum la Curtea de Apel Bucureşti pentru o decizie definitivă.

 

Motivarea în dosarul Colectiv

 

Tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii, transmite Tribunalul București.

Citește și
Klaus Iohannis, Colectiv
Președintele Iohannis, după sentința în cazul Colectiv: ”Cei real vinovați să fie pedepsiți”
Avertisment și pentru NATO, după ce Rusia a amenințat că va ataca trupele franceze, dacă vor fi trimise în Ucraina

"În concluzie, instanţa reţine că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.). Atitudinea subiectivă a inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii'', se arată în motivarea semnată de judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti.

Documentul integral poate fi descărcat de la finalul acestui articol

''Inculpaţii, deşi unii sunt educaţi în condiţiile unei societăţi în tranziţie, dar libere, democratice şi cu o carieră de antreprenor, au adoptat o atitudine de negare, 'invocând' pretinsa vinovăţie a altor coinculpaţi, a altor persoane, a unor autorităţi, a statului, dar şi calitatea legii. Este tipic pentru astfel de antreprenori, care atunci când se discută iniţierea/derularea unei afaceri, profitul sau reglementările salariale, solicită o intervenţie a statului cât mai mică prin debirocratizare, liberalizare, legiferare neexcesivă, să invoce brusc în cazul unor tragedii calitatea unor instituţii/politici publice", continuă motivarea.

Cadru legislativ corect, dar nepus în practică

 

În opinia judecătorului, la data când s-a produs tragedia, 30 octombrie 2015, exista în vigoare un cadru legislativ corect şi eficient, însă esenţial era ca acest cadru legislativ să fie respectat şi pus în aplicare, atât de conducători/angajaţi ai unor autorităţi publice, cât şi de comercianţii din sectorul privat.

Magistratul aminteşte şi de obligaţia comerciantului de a respecta legea în materie şi a întreprinde, în prealabil, demersurile de informare şi de obţinere a avizelor/autorizaţiilor legale.

"Toate acestea converg, în materia PSI, spre apărarea dreptului la viaţă, ca valoare socială. La fel şi în cazul folosirii unor produse pirotehnice/montarea unor instalaţii în spaţii aglomerate. Dacă pe ambele planuri, care ar trebui să coopereze, avem activităţi infracţionale, generate inclusiv de raţionamente financiare, nicio normă juridică corectă nu-şi poate atinge scopul. Pentru evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerinţele legale să fie respectate", notează judecătorul Mihai Bălănescu.

Cinism și lipsă de respect din partea inculpaților

 

Pe de altă parte, judecătorul consideră că atitudinea unor inculpaţi din acest dosar de împiedicare a aflării adevărului despre ce s-a întâmplat la Colectiv denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă ce cei care au murit sau au fost răniţi în incendiu.

"În cazul unor inculpaţi, atitudinea ulterioară datei de 30.10.2015, de împiedicare a stabilirii adevărului, denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă de lege şi suferinţele uriaşe ale victimelor", spune magistratul.

Pe 16 decembrie 2019, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv.

Decizia Tribunalului București

 

Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai Clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Eroul de la Colectiv. Un tânăr a povestit cum s-a întors în iadul din club ca să salveze vieți
Eroul de la Colectiv. Un tânăr a povestit cum s-a întors în iadul din club ca să salveze vieți

Unul dintre eroii de la Colectiv, care s-a întors în club și a salvat mai mulți răniți, a stat de vorbă cu Tedy Ursuleanu despre tragedia din 30 octombrie 2015 și momentele de groază care i-au marcat viața pentru totdeauna.

Președintele Iohannis, după sentința în cazul Colectiv: ”Cei real vinovați să fie pedepsiți”
Președintele Iohannis, după sentința în cazul Colectiv: ”Cei real vinovați să fie pedepsiți”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este foarte important ”pentru noi toți” să se facă dreptate în cazul tragediei din clubul Colectiv, iar cei care sunt ”real vinovați” să fie pedepsiți.

Colectiv, sentința. 115 ani de închisoare și 50 milioane € daune morale pentru victime
Colectiv, sentința. 115 ani de închisoare și 50 milioane € daune morale pentru victime

La patru ani de la tragedia din clubul "Colectiv", care a șocat întreaga țară și a scos oamenii în stradă, s-au dat primele sentințe în proces: în total 115 ani și jumătate de închisoare și peste 50 de milioane de euro, despăgubiri.

Recomandări
Medic din Cluj, despre infecția din corpul lui Florin Piersic: „Probabil de la o perfuzie, de la o branulă, nu se știe exact”
Medic din Cluj, despre infecția din corpul lui Florin Piersic: „Probabil de la o perfuzie, de la o branulă, nu se știe exact”

Florin Piersic a fost transferat marți seară cu un avion SMURD de la Cluj-Napoca la București. Actorul de 88 de ani este în stare stabilă, în grija medicilor de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Metoda românească pentru a ”rezolva” problema străzii care s-a surpat în Cluj-Napoca: a fost acoperită cu o prelată
Metoda românească pentru a ”rezolva” problema străzii care s-a surpat în Cluj-Napoca: a fost acoperită cu o prelată

Cu ploile care se anunță, strada unde au fost alunecări de teren în Cluj-Napoca acum aproape două săptămâni este în mare pericol de a se surpa și mai mult.

Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic, avea septicemie, când s-a internat în unitatea medicală.