Trei fete s-au tăiat pe mâini la școală. Sociolog: Fac teribilisme pentru că nu primesc confirmări de la părinți

×
Codul embed a fost copiat

Specialiștii trag un semnal de alarmă după ce trei fete s-au tăiat pe mâini la școală. Elevele și-au provocat răni pe mâini pentru a răspunde unei provocări lansate pe o platforma populară de socializare.  

Atenție! Urmează detalii care vă pot afecta emoțional!

Adolescentele s-au ascuns în baia școlii ca să filmeze grozăvia. Cazul aduce din nou în discuție pericolul la care se expun copiii atunci când accesează neîndrumați rețelele sociale. Și atrage atenția asupra celor responsabili pentru conținutul periculos, pentru minori de pe aceste rețele. 

Fetele au răspuns unei provocări pe TikTok

Cele trei fete, eleve în clasa a șasea la o școală din Giurgiu, ar fi decis să răspundă unei provocari de pe TikTok într-o pauză. Nu au realizat, spun reprezentanții inspectoratului școlar, că își pot face rău și au avut noroc că au fost observate la timp de cațiva colegi care au anunțat profesorii.

Georgeta Stănescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu: "Au fost conduse la cabinetul școlar medical. S-a constatat că rănile erau superficiale li s-a acordat primul ajutor și s-au întors la activitatea școlară. Atenționăm asupra acestui pericol pe care îl reprezintă sursele de inspirație de pe rețelele de socializare.”

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Elevele au intrat în atenția consilierului școlar, iar părintii au fost imediat înștiințați. Din păcate, astfel de incidente se pot repeta oricând.

Sociolog: Copiii fac teribilisme de genul ăsta pentru că nu primesc confirmări acasă de la parinți

Gelu Duminică, sociolog: "De foarte multe ori online-ul este locul unde ne primim confirmările prin comment, prin like, prin share, lucruri care ne fac să ne simțim bine. D-asta fac copiii teribilisme de genul ăsta din nevoia de confirmare. Pentru că nu primesc confirmări acasă de la parinți.”

Reprezentații platformei pe care a apărut provocarea la care au răspuns adolescentele spun că există mai multe filtre de siguranță care îi împiedică pe minori să aceeseze imagini sau clipuri care îi pot pune în pericol. De asemenea, nu le permit utilizatorilor să publice conținut care descrie, promovează, normalizează sau glorifică activitați periculoase si dezvoltă un sistem de avertismente care direcționează utilizatorii către linii de asistență și surse de informații de încredere. Tot reprezentanții platformei spun că în ultimele 3 luni ale anului trecut au fost eliminate peste 17 milioane de conturi suspectate ca ar aparține unor persoane sub 13 ani.

-Pentru utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani, există limitări privind cine poate comenta la videoclipurile acestora; astfel, pot alege între "Prieteni" sau "Nimeni", în timp ce opțiunea "Toți" este exclusă.
-Utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani nu pot folosi Mesaje directe. Pentru restul utilizatorilor, funcția nu permite încă atașarea fotografiilor sau a videoclipurilor; de asemenea, nu permite trimiterea mesajelor spontane/nesolicitate altor utilizatori.
-Pentru utilizatorii noi cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani, setarea implicită pentru Mesajele directe este "Nimeni".
-Utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani nu pot realiza live stream-uri.
-Toți utilizatorii au posibilitatea să raporteze un cont despre care cred că aparține unui utilizator sub vârsta de 13 ani direct în aplicație, prin butonul de raportare.
-Vârsta minimă pentru TikTok LIVE este de 18 ani.

Specialiștii în siguranța online avertizează că pe internet minorii pot intra în contact direct cu necunoscuții și sunt complet expuși.

Alin Chiriac, specialist siguranța online: "Există aplicații despre care părinții nu stiu, ca OME TV, Omegle, Discord, Snapchat pentru că acolo poți trimite mesaje și apoi să le faci să dispară, sunt aplicații care permit discuții cu necunoscuți și sunt multe situații în care elevii iau provocările online fără să se gândească un moment la consecințe. Și nimeni nu le explică ce se întâmplă și nu au acest discernământ și nu înțeleg ce se poate întâmpla când faci ceva online despre care nici măcar nu știi dacă este real.”

În tara noastră există puține programe prin care părintii și profesorii pot învăța cum să procedeze astfel încât copiii să conștientizeze pericolul la care se expun atunci cand intră pe orice tip de platformă online.

Primul pas ar fi, spun specialiştii, să vorbim cu copiii deschis şi calm, să aflăm ce platforme accesează, să îi rugăm să ne arate pe telefon sau laptop ce îşi ocupă timpul şi după ce am văzut despre ce e vorba să le explicăm clar ce li se poate întâmpla, la ce se expun. Şi nu în ultimul rând să introducem acolo unde e cazul controlul parental pe dispozitivele pe care ei le au la îndemână.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Accesibilitate pentru toți în instituțiile publice. Nevăzătorilor li s-a acceptat, până acum, o „asistență vie”
Accesibilitate pentru toți în instituțiile publice. Nevăzătorilor li s-a acceptat, până acum, o „asistență vie”

Mai bine mai târziu decât niciodată, statul s-a gândit și la românii cu dizabilități.

Locatarii blocului din Craiova care a sărit aer au revenit în apartamentele lor. Ce le-au promis autoritățile
Locatarii blocului din Craiova care a sărit aer au revenit în apartamentele lor. Ce le-au promis autoritățile

Craiovenii din blocul unde s-a produs miercuri seara o explozie devastatoare au revenit în locuințele lor.

Focos și rachete, testate de Coreea de Nord. Se crede că poate transporta încărcătură nucleară
Focos și rachete, testate de Coreea de Nord. Se crede că poate transporta încărcătură nucleară

O rachetă antiaeriană și un focos pentru rachete de croazieră au fost testate vineri de forțele militare din Coreea de Nord, iar de data aceasta, evenimentul a fost anunțat oficial de agenția de stat KCNA.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.