Traseul teroristului din Noua Zeelandă în România, refăcut de autorități

16-03-2019 18:01


Australianul de 28 de ani care a ucis cu sânge rece 49 de persoane şi a rănit alte 40 în atacul comis în două moschei din oraşul neo-zeelandez Christchurch, face obiectul unei investigaţii şi în România.

Anul trecut a intrat pe teritoriul ţării noastre. Fusese deja la bulgari şi la sârbi, pentru a se informa despre bătăliile dintre creştini şi musulmani, fapte istorice invocate în crimele comise. 

Pentru că nu se ştie deocamdată câte zile a stat la noi şi dacă s-a întâlnit cu cineva, DIICOT, Poliţia Română şi SRI îi vor reface traseul.

Autorul atacului sângeros a venit şi în România. A ajuns pe 15 noiembrie şi a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Este singurul lucru cert. În rest, nu se ştie cât timp a stat la noi în ţară, cu cine s-a întâlnit şi unde a mers

Anunţul vizitelor făcute în România şi în ţări din Balcani a fost făcut de procurorul şef al Bulgariei care spune că Brenton Tarrant a mers în Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Bulgaria. A venit apoi în România cu destinaţia Ungaria. A fost filmat şi pe un aeroport din Turcia.

Procurorul șef al Bulgariei: ”Putem să spunem, în aceste moment, că nu există nicio dovadă care să arate că suspectul a desfăşurat activităţi teroriste sau că ar fi avut relaţii cu alte persoane de pe teritoriul nostru.”

Investigaţiile continuă, în timp ce autorităţile noastre au declanşat propria anchetă. Vor să stabilească traseul urmat de atacator.

Procurorul șef al Bulgariei: ”Călătoriile ar fi avut ca scop vizitarea siturilor arheologice legate de istoria ţărilor balcanice, fiind interesat de bătăliile dintre creştini şi armatele otomane.”

După ”documentarea” din România, Brenton Tarrant a decis, probabil să treacă pe arme şi nume româneşti: Șerban Cantacuzino, Ștefan cel Mare şi Iancu de Hunedoara.

Până la lămurirea conexiunilor pe care atacatorul le-ar fi avut cu ţara noastră, conaţionalii stabiliţi acolo sunt îngroziţi de masacru.

Român: ”Am un copil era la şcoală, soţia era pe drum să îl ridice, şcoala era închisă. A fost panică şi nesiguranţă pentru că nu a existat informaţia exact ce se întâmplă. Până s-a prins făptaşul nesiguranţa a primat."

Româncă din Auckland: ”Am un business, o sală pentru femei, eram îngrijorată că nu le-am văzut pe femei la clase şi după am auzit de atac, a venit una dintre ele, numai una a venit, şi mi-a zis că o prietenă de-a ei, soţul ei a fost ucis, şi a rămas cu doi copii destul de mici.”

În Christchurch, oraşul masacrului, locuiesc zeci de familii de români.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO