Tensiuni in Crimeea. Kiev-ul pregateste evacuarea militarilor. NATO avertizeaza: "Rusia ar putea avansa in estul Ucrainei"

×
Codul embed a fost copiat

"Crimeea si Sevastopol se intorc acasa" - asa si-a justificat presedintele rus Vladimir Putin anexarea peninsulei, oferita Ucrainei de Hrusciov in 1954.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Chiar daca actul semnat marti a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi mai trebuie sa ratifice o lege care sa includa in Federatia Rusa noul teritoriu. Vladimir Putin nu considera ca anexarea Crimeei ar fi rezultatul unei agresiuni, pentru ca - spune el - "niciun glonte nu a fost tras si nicio viata pierduta".

Si totusi, marti, 2 persoane au murit si alte 2 au fost ranite in capitala Simferopol, intr-un schimb de focuri.

Cititi in acest articol:

Citește și
Kiev
Ingrijorare mare in Euromaidanul din Kiev, dupa ce Crimeea s-a intors la "mama Rusie": "Nu vrem razboi, dar ne vom lupta"

-► NATO: Rusia ar putea avansa in Estul Ucrainei

-►Ultimatum dat de Ucraina pentru eliberarea comandantului Fortelor Navale, capturat de rusi, a expirat la ora 21:00.

-►Ucraina se retrage din Comunitatea Statelor Independente si anunta ca va introduce vize pentru cetatenii rusi.

-► Baza militara ucraineana Novoozerne a fost ocupata de fortele pro-ruse.

-► David Cameron: "Ar trebui sa discutam excluderea Rusiei din G8".

-► Declaratiile lui Vladimir Putin. Cum a justificat presedintele Rusiei anexarea Crimeei

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 19 martie

ora 22:00 "NATO este ingrijorata ca Rusia ar putea avansa in estul Ucrainei", a declarat Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen a denumit criza din Crimeea "un apel desteptator" pentru comunitatea Euro-Atlantica, pentru NATO si pentru toti cei care s-au dedicat unei Europe libere.

ora 20:30  Ucraina pregateste un plan pentru evacuarea militarilor ucraineni din Crimeea, in contextul in care unitatile militare au fost ocupate de forte proruse, relateaza AFP.

 "Elaboram masuri pentru a le permite militarilor si familiilor acestora care sunt in Crimeea sa poata ajunge rapid in Ucraina continentala", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Nationala si Aparare.

 ora 20:20 Directorul general al televiziunii de stat din Ucraina a fost fortat sa-si semneze demisia de mai multi parlamentari care au dat buzna in biroul sau.

Barbatii, membri ai partidului de extrema-dreapta Svoboda, au fost nemultumiti de decizia lui Oleksandr Panteleymonov de a transmite, marti, ceremonia de la Kremlin, in care presedintele Putin a semnat decretul de integrare a Crimeii in Rusia.

Parlamentarii s-au filmat in timp ce il bateau pe Panteleymonov, pentru a-l convinge sa demisioneze.

ora 20:10  Anexarea Crimeei de catre Rusia reprezinta "cea mai grava" amenintare la adresa stabilitatii Europei de la sfarsitul Razboiului Rece pana acum, afirma Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, citat de AFP.

"Ne-am confruntat si cu alte crize in Europa in ultimii ani: situatia din Balcani, in anii 1990, Georgia, in 2008. Dar aceasta este cea mai grava amenintare la adresa securitatii si stabilitatii Europei dupa incheieerea Razboiului Rece", a spus Anders Fogh Rasmussen.

"Aceasta situatie reprezinta un semnal de alarma pentru comunitatea euroatlantica, pentru NATO si pentru toti cei angajati in apararea unei Europe intregi, libera si aflata in pace", a adaugat Anders Fogh Rasmussen, reiterand ca "agresiunea militara" a Rusiei incalca suveranitatea Ucrainei.

"Alianta Nord-Atlantica nu recunoaste anexarea ilegala si nelegitima a Crimeei de catre Rusia", a subliniat Rasmussen.

ora 20:00 Ucraina a decis sa nu mai faca parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizatie formata din foste state sovietice, informeaza AFP.

"S-a decis lansarea procedurilor pentru iesirea din Comunitatea Statelor Independente", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Nationala si Aparare.

ora 19:30 Administratia proeuropeana de la Kiev a decis introducerea de vize pentru cetatenii rusi care intentioneaza sa calatoreasca în Ucraina, informeaza AFP.

"Am cerut Ministerului de Externe sa introduca vize de calatorie pentru cetatenii din Rusia", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Nationala si Aparare.

Cazaci calare patruleaza in zona frontierei ruso-ucrainene

ora 18:40 Administratia proeuropeana de la Kiev ofera autoritatilor proruse din Crimeea un ultimatum de trei ore pentru eliberarea comandantului Fortelor navale ucrainene, capturat miercuri dimineata, informeaza AFP.

"Presedintele Oleksandr Turcinov a oferit regimului autoproclamat din Crimeea trei ore pentru eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a comandantului Fortelor navale, Serghii Gaiduk", informeaza un comunicat oficial.

"In caz contrrar vor fi luate masuri adecvate ca represalii", avertizeaza Kievul, fara a preciza la ce ora expira ultimatumul.

Militarii ucraineni au inceput sa paraseasca, miercuri, Comandamentul Fortelor Navale ucrainene din Sevastopol, dupa ce unitatea a fost ocupata de sute de militanti prorusi si reprezentanti ai fortelor ruse.

Soldati rusi in Crimeea

ora 17:30 Serviciul de monitorizare BBC a anuntat ca barbati inarmati, care s-au prezentat ca facand parte din serviciile ruse de informatii, pazesc intrarea in baza de rachete a Marinei Militare ucrainene, din Sevastopol.

ora 16:40  Soldatii rusi au cucerit o noua baza ucraineana, in Crimeea

Fortele ruse care au ocupat miercuri dimineata cartierul general al Marinei ucrainene la Sevastopol au preluat, ulterior, controlul asupra bazei ucrainene de la Novoozerne, in vestul Crimeei, au constatat jurnalisti AFP.

Aproximativ cincizeci de militari ucraineni au parasit baza, sub supravegherea unor militari rusi, in timp ce membri ai militiilor proruse arborau steagul rusesc.

Anterior, un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii anunta ca forte proruse din Crimeea au spart, cu ajutorul unui tractor, poarta Bazei Sud a Marinei ucrainene, la Novoozerne, in vestul peninsulei, si au preluat controlul asupra intrarii.

Ulterior "soldati rusi" si-au oprit inaintarea, a precizat Vladislav Seleznev intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, adaugand ca acestia se aflau fata-n fata cu militari ucraineni inarmati.

Militantii prorusi au anuntat ca l-au capturat, miercuri, pe seful Marinei ucrainene, Serghii Gaiduk, dupa ce au confiscat, cu ajutorul reprezentantilor fortelor ruse, sediul Marinei. "A fost blocat nu poate merge nicaieri. A fost fortat sa paraseasca zona si l-am prins", a declarat Igor Eskin, reprezentantul fortelor ruse la fata locului. 

Serghii Gaiduk, comandantul Marinei Militare ucrainene, a fost capturat si preluat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), urmasul fostului KGB. Nu exista vesti despre starea sa.

ora 16:00 SUA ar putea sa trimita trupe in statele baltice, anunta Joe Biden la Vilnius

Statele Unite ar putea sa trimita trupe, in cadrul unui sistem prin rotatie, in statele baltice, pentru a asigura astfel aceste foste republici sovietice, ingrijorate de incorporarea Crimeei in Rusia, a declarat miercuri la Vilnius vicepresedintele american Joe Biden, relateaza AFP. "Studiem un anumit numar de masuri suplimentare pentru a spori ritmul si amploarea cooperarii noastre militare, inclusiv o (trimitere prin) rotatie a unor forte americane in regiunea Balticii pentru exercitii terestre si navale, dar si misiuni de antrenament", a declarat Biden intr-o conferinta de presa comuna cu presedinta lituaniana Dalia Gribauskaite si omologul sau leton Andris Berzins.

ora 15:48 David Cameron: "Ar trebui sa discutam exculderea Rusiei din G8"

Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute "excluderea permanenta a Rusiei" din G8, a declarat miercuri premierul britanic David Cameron in Camera Comunelor, relateaza AFP.

"Eu cred ca este important ca noi sa actionam impreuna cu aliatii si partenerii nostri si sa discutam daca este convenabil sau nu ca Rusia sa fie exclusa in mod permanent din G8, in cazul in care sunt adoptate alte masuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adaugat el.

Barack Obama a invitat marti liderii G7 si Uniunii Europene (UE) sa se reuneasca saptamana viitoare la Haga, in cadrul Summitului privind Securitatea Nucleara, pentru a discuta despre situatia din Ucraina.

Expulzarea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline in 2002, este una dintre sanctiunile internationale luate in considerare in urma alipirii Crimeei la Rusia marti.

Steagul Rusiei, deasupra bazei navale ucrainene din Sevastopol
ora 13:34 Fortele pro-ruse au preluat controlul Bazei ucrainene de Sud, din Crimeea

Forte proruse din Crimeea au spart, cu ajutorul unui tractor, poarta Bazei Sud a Marinei ucrainene, la Novoozerne, in vestul peninsulei, si au preluat controlul asupra intrarii, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, relateaza AFP.

Ulterior "soldati rusi" si-au oprit inaintarea, a precizat Vladislav Seleznev intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, adaugand ca acestia se aflau fata-n fata cu militari ucraineni inarmati.

ora 13:04 Militarii ucraineni au parasit, miercuri, sediul marinei din Sevastopol, dupa ce acesta a fost ocupat de sute de militanti prorusi si reprezentanti ai fortelor ruse, relateaza AFP.

Unul dintre soldati avea lacrimi in ochi la vederea drapelului rus arborat pe cladire, care l-a inlocuit pe cel ucrainean.

ora 11:49 Curtea Constitutionala rusa a validat, miercuri, in unanimitate tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat cu o zi inainte de presedintele Vladimir Putin, au anuntat agentiile ruse, citate de AFP.

"Curtea Constitutionala a confirmat ca tratatul este conform Constitutiei ruse", a declarat presedintele instantei, Valeri Zorkin. "Decizia a fost luata in unanimitate", a adaugat el.

Ministrul interimar al Apararii de la Kiev Igor Teniuh si prim-vicepremierul Vitali Iarema vor merge miercuri in Crimeea pentru a "pune capat escaladarii conflictului" din peninsula separatista, a anuntat Guvernul, citat de AFP.

"Premierul ucrainean Arseni Iateniuk i-a desemnat pe Igor Teniuh si Vitali Iarema sa mearga in Crimeea pentru a incerca sa rezolve situatia si sa puna capat escaladarii" conflictului, a declarat ministrul fara portofoliu Ostap Semerak.

"Sunt pe punctul de a pleca" spre peninsula separatista, unde un militar ucrainean a fost ucis cu o zi inainte, a adaugat el.

ora 9:00  Militiile proruse ocupa sediul marinei ucrainene din Sevastopol

Aproximativ 200 de membri ai militiilor proruse au ocupat sediul marinei ucrainene din Sevastopol, a declarat miercuri un purtator de cuvant al marinei, citat de AFP.

 

 

Vladimir Putin: "Glorie Rusiei!"

Atat Uniunea Europeana, cat si Statele Unite au anuntat la unison ca nu recunosc anexarea Crimeei de catre Rusia si avertizeaza ca vor urma sanctiuni. Deloc impresionati, rusii spun, la randul lor, ca eventualele sanctiuni vor atrage "consecinte". In fata multimii stranse in Piata Rosie, care ii scanda numele, Vladimir Putin a vorbit despre semnificatia actului semnat la Kremlin: "Este o zi de mare bucurie. Dupa o lunga si grea perioada, Crimeea si Sevastopol se intorc la tarmul matern, in portul lor, in Rusia! Glorie Rusiei!"

Ca un cuceritor si-a facut intrarea Putin, prin maiestuasele porti aurite de la Kremlin, atunci cand a semnat acordul prin care peninsula cu majoritate rusa - oferita Ucrainei de Hrusciov, in 1954 - redevine parte a Federatiei Ruse.

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse: "Se vorbeste despre interventia Rusiei in Crimeea, despre agresiune. E ciudat sa aud asta. Nu imi amintesc niciun caz in istorie in care o interventie sa fie facuta fara un singur foc de arma si fara ca niciun om sa moara."

Aflat in vizita la Tirana, in Albania, premierul Victor Ponta a sanctionat declaratia omologului sau rus, care a comparat situatia din Crimeea cu cea din Kosovo. Intr-un comunicat de presa, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca alaturi de partenerii europeni si euro-atlantici, Romania nu va recunoaste actul anexarii Republicii Autonome Crimeea, parte integranta a statului Ucraina. Si a intarit iminenta unor sanctiuni pentru Rusia.

Nu au intarziat nici reactiile Occidentului. Aflat intr-o vizita oficiala in Polonia, pentru a discuta situatia din Crimeea, vicepresedintele american Joe Biden a anuntat ca Statele Unite iau in considerare posbilitatea de a muta fortele armate catre zona baltica. O strategie menita sa asigure aliatii NATO de sprijinul Statelor Unite in fata politicii expansive a Rusiei.

Rusii nu par insa speriati de sanctiuni si ameninta ca aceste masuri pe care le considera inacceptabile, nu vor ramane fara consecinte.

Conflictul a intrat intr-o faza militara - a avertizat si seful guvernului de la Kiev, dupa ce 2 persoane, un militar ucrainean si un membru al "fortelor de autoaparare pro-ruse", au murit marti, 18 martie 2014, intr-un schimb de focuri in apropierea unei baze militare din Simferopol. Alte doua persoane au fost ranite in confruntare.

Cronologia evenimentelor, 18 martie 2014:

ora 23:00 Un atac armat la Simferopol, capitala Crimeei, s-a soldat marti cu doi morti, un militar ucrainean si un membru al "fortelor de autoaparare" proruse, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei locale, citata de agentia de presa Interfax-Ukraine, relateaza AFP.

Alti doi barbati, un militar ucrainean si un paramilitar prorus au fost raniti, a declarat purtatoarea de cuvant, Olga Kondrahova. Versiunea pe care a prezentat-o purtatoare de cuvant difera de cea a Ministerului ucrainean al Apararii, care a anuntat un mort si doi militari raniti.

Potrivit ministerului, elevul-ofiter S. Kakurin a fost ucis cu un glont in inima, intr-un asalt asupra unitatii din care facea parte, la Simferopol. Capitanul V. Fedun a fost ranit la nivelul gatului si unui brat, iar un al treilea militar a fost ranit la nivelul capului si unui picior cu lovituri de baston.

Ministerul - care in urma acestui incident a autorizat militarii ucraineni din Crimeea sa-si utilizeze armele pentru a-si apara viata -, a declarat intr-un comunicat ca agresorii, "purtand uniforma militarilor rusi, erau inarmati cu pusti automate si cu o pusca cu luneta".

ora 22:00 Conflictul cu Rusia, in Crimeea, intra intr-o faza militara, in urma unor tiruri asupra unor militari ucraineni, a apreciat marti premierul ucrainean Arseni Iateniuk, relateaza AFP.

"Conflictul trece de la o faza politica la o faza militara", a declarat Iateniuk.

"Astazi trupele ruse au inceput sa traga asupra militarilor nostri. Este o crima de razboi", a spus premierul Ucrainei.
Iateniuk a cerut convocarea unei reuniuni a ministrilor Apararii ucrainean, rus, american si britanic pentru "a se evita continuarea escaladarii" situatiei.

Rusia, Statele Unite si Marea Britanie s-au prezentat drept garanti ai integritatii teritoriale a Ucrainei dupa renuntarea de catre aceasta fosta republica sovietica la arsenalul sau nuclear in 1994.

ora 21:00 O solutie ca Ucraina "sa se linisteasca" este cedarea teritoriilor straine pe care aceasta le-a obtinut de la Polonia, Ungaria si Romania, a declarat marti politicianul ultranationalist rus Vladimir Jirinovski, pentru televiziunea rusa, citat de site-ul moldova.org.

"Aceste doua parti ale Ucrainei, de est si de vest, sunt total incompatibile. Nu poate niciun fel de internationalism sa ajute in aceasta situatie.

Vestul Ucrainei, care face acum cea mai mare galagie - am fost nevoiti sa-l luam de la Polonia, pentru ca armata hitlerista sa ramana cat mai departe.

Transcarpatia am luat-o de la unguri din acelasi motiv, iar  Bucovina si Basarabia - le-am luat in 1939. Daca nu era Hitler, nu ne atingeam de aceste pamanturi", a declarat el.

"Ce propun eu? Sa ia Polonia regiunea care ii apartine, Ungaria sa Transcarpatia, mai  ales ca majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiara", a declarat politicianul rus.

"In Basarabia si Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de romana. Romania viseaza demult sa le ia inapoi", a continuat acesta.

"Sunt trei tari membre NATO", a adaugat el, referindu-se la Polonia, Ungaria si Romania.

"Transnistria sa revina la noi, este pamant rusesc", a mai apreciat politicianul, subliniind ca "doar atunci Ucraina se va linisti".

ora 20:00 Militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizati marti sa utilizeze armele, in urma unui atac asupra unei unitati, la Simferopol, in care a fost ucis un militar, a anuntat Ministerul Apararii, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Pentru protejarea vietilor soldatilor nostri, unitatile militare ucrainene din Crimeea au fost autorizate sa utilizeze armele", anunta Ministerul intr-un comunicat.

ora 19:30 Un militar ucrainean a fost ucis marti, intr-o tentativa de luare cu asalt a unei unitati militare din Simferopol, capitala provinciei Crimeea, ocupata de trupe ruse, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii in Crimeea pentru AFP.

"In asaltul asupra unei unitati militare, la Simferopol, un militar ucrainean a decedat dupa ce a fost ranit la nivelul gatului. Alt militar a fost ranit", a declarat Vladislav Seleznev.

Militarul ucis asigura paza acestei unitati in care se afla serviciile fotografice ale Centrului militar de topografie si navigatie, a precizat Seleznev.

Tuturor militarilor care se aflau pe teritoriul acestei unitati le-au fost confiscate documentele. "Li s-a spus ca sunt arestati", a continuat purtatorul de cuvant, fara sa fie in masura sa precizeze numarul acestora.

Comandantul Marinei ucrainene Serghii Gaiduk a anuntat marti ca "tentativele de luare cu asalt ale unor unitati militare, recurgand la arme, s-au multiplicat" in ultimele zile in Crimeea.

Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a apreciat, la randul sau, ca acest conflict cu Rusia, in Crimeea, a trecut "de la faza politica la o faza militara".

ora 18:50 Casa Alba a anuntat presa ca mai multe sanctiuni impotriva Rusiei vor fi impuse in curand.

Un reprezentant al Casei Albe a reafirmat ca tentativa Rusiei de a anexa, ilegal, o regiune a Ucrainei, nu va fi niciodata recunoscuta de Statele Unite sau de comunitatea internationala.

Casa Alba ia in considerare noi sanctiuni economice si diplomatice, dar analizeaza si posibilitatea acordarii de sprijin militar si energetic pentru Ucraina.

In replica, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat ca sanctiunile sunt "inacceptabile" si nu vor ramane "fara consecinte".

Vladimir Putin, adresandu-se sustinatorilor din Piata Rosie
ora 17:40 Dupa discursul din parlamentul rus, Vladimir Putin s-a adresat multimii din Piata Rosie.

"Crimeea si Sevastopol se intorc la tarm, in portul lor, in Rusia", a declarat Putin.

"Glorie Rusiei!" a strigat Putin, in fata sustinatorilor din fata Kremlinului.

"Obama, ai grija de Alaska!" au scandat sustinatorii lui Putin, din Piata Rosie, facand aluzie la cumpararea regiunii Alaska de catre America, de la Rusia, in 1867.

ora 17:20 Un ofiter ucrainean a fost ranit prin impuscare la Simferopol, intr-o tentativa de luare cu asalt a unei bazei militare din capitala Crimeei, ocupata de trupe ruse, a declarat marti comandantul Marinei ucrainene Serghii Gaiduk, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Tentative de luare cu asalt a unitatilor militare, cu armele, s-au multiplicat in aceste zile. Intr-un atac impotriva unei baze de la Simferopol, un ofiter ucrainean a fost ranit prin impuscare la nivelul unui picior", a declarat Gaiduk intr-o intalnire cu presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov si premierul Arseni iateniuk.

El nu a precizat cand a avut loc acest atac si nici numarul unitatii militare vizate.

Potrivit lui Serghii Gaiduk, 38 de baze militare ucrainene sunt blocate in prezent de catre forte ruse in Crimeea, care a fost alipita de facto Rusiei marti.

Soldat rus, in timpul unei operatiuni militare intr-o baza militara ucraineana din Simferopol

"Ne-am baricadat la etajul al doilea. Cartierul general a fost ocupat iar comandantul a fost luat. Vor sa ne predam armele, dar nu avem de gand sa ne predam", a declarat unul dintre soldati, pentru un post de televiziune.

"Suntem atacati. Suntem cam 20 de soldati aici si 10-15 civili, printre care si femei. Unul dintre oamenii nostri a fost ranit in atac, in zona gatului si a bratului", a continuat barbatul.

ora 16:55 Presedintele francez Francois Hollande a condamnat marti anexarea Crimeei de catre Rusia si a cerut adoptarea "unui raspuns european puternic si coordonat" in aceasta criza, relateaza AFP.

"Condamnam aceasta decizie", a afirmat Hollande, potrivit unui comunicat al presedintiei franceze.

"Franta nu recunoaste nici rezultatul referendumului organizat in Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni din Ucraina la Rusia", a adaugat el, cerand "un raspuns european puternic si coordonat la noua etapa" care tocmai a fost depasita in aceasta criza.

Ahmet Davutoglu (D), ministrul turc de externe, si Mustafa Kirimoglu (S), liderul tatarilor din Crimeea, au sustinut o conferinta de presa comuna, la Ankara
ora 16:45 Turcia a amenintat sa inchida stramtoarea Bosfor pentru navele ruse, daca vor avea loc acte de violenta impotriva tatarilor din Crimeea.

Agentia de stiri Sofia a anuntat ca premierul turc Recep Erdogan a facut aceasta amenintare in cursul unei conversatii telefonice cu Putin.

Turcia nu va recunoaste referendumul din Crimeea, in care 97% dintre votanti s-au exprimat in favoarea alipirii la Rusia.

In discursul sustinut de Putin dupa semnarea decretului de alipire a Crimeii, acesta a dat asigurari ca drepturile tatarilor vor fi respectate iar limba acestora va fi limba oficiala in Crimeea, alaturi de rusa si ucraineana.

ora 16:40 Noua putere prorusa din Crimeea intentioneaza sa recupereze o parte din terenurile ocupate "ilegal" de tatari, a declarat, marti, vicepremierul regiunii, Rustam Temirgaliev, relateaza AFP.

El a subliniat ca numeroase terenuri, in special in capitala Simferopol, au fost ocupate "ilegal" de tatari. In 1944, toti tatarii din Crimeea au fost deportati in Asia Centrala, din ordinul lui Stalin. Ei au fost lasati sa revina in Crimeea incepand din 1989.

Etnicii tatari s-au instalat pe terenurile din Crimeea fara sa mai detina un act de proprietate, in conditiile in care proprietatile lor au fost ocupate de noii locuitori, dupa deportarile din 1944.

ora 16:30 Reprezentantii SUA si ai grupului G7 se vor intalni saptamana viitoare, la Haga, pentru a analiza noi masuri pentru sprijinirea Ucrainei, dupa anexarea provinciei Crimeea de catre Rusia.

ora 16:10 Ucraina isi rezerva dreptul de a confisca bunuri ale Rusiei, in cazul in care aceasta aproba "nationalizarea" proprietatilor statului ucrainean in Crimeea, a declarat marti ministrul ucrainean al Justitiei Pavlo Petrenko, relateaza AFP.

"Daca Rusia recunoaste in mod oficial aceasta decizie (a autoritatilor separatiste din Crimeea), Ucraina isi rezerva dreptul de a adopta masuri adecvate pentru a compensa pierderile, cu ajutorul bunurilor care apartin Rusiei si se afla in Ucraina si in alte state", a declarat Petrenko, citat intr-un comunicat emis de Ministerul Justitiei.

ora 15:55 Londra a decis sa suspende orice cooperare militara cu Rusia, inclusiv in privinta licentelor de export in curs, a anuntat marti ministrul britanic de Externe William Hague, ca reactie la anexarea Crimeei, relateaza AFP.

"Am suspendat orice cooperare militara", a declarat seful diplomatiei in fata deputatilor, precizand ca aceasta decizie se aplica licentelor de export, "crearii unui acord de cooperare militaro-tehnica", unui exercitiu naval prevazut anul acesta in comun cu Franta si Statele Unite si schimbului de vizite la nivel de oficiali de rang inalt.

Vicepresedintele american Joe Biden (S) si premierul polonez Donald Tusk (D)
ora 15:40  Vicepresedintele Statelor Unite Joe Biden a condamnat marti, la Varsovia, actiunile Rusiei in Crimeea, catalogandu-le drept o "confiscare a unui teritoriu" si a amenintat Moscova cu noi sanctiuni, relateaza AFP.

"Rusia a prezentat un intreg evantai de argumente pentru a justifica ceea ce nu este decat o confiscare a unui teritoriu", a declarat Biden.

"Izolarea politica si economica a Rusiei nu poate decat sa creasca, in cazul in care ea continua pe aceasta cale si va vedea, in fapt, noi sanctiuni din partea Statelor Unite si UE", a adaugat el.

La randul sau, premierul polonez Donald Tusk a spus ca anexarea Crimeii de catre Rusia nu poate fi acceptata de comunitatea internationala:

"Aceasta schimba instantaneu granitele Ucrainei si situatia geopolitica din regiune."

ora 15:10 Ministrul rus de externe a declarat ca Rusia va raspunde sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana:

"Incercarile de a vorbi Rusiei folosind limbajul fortei si amenintarea cu sanctiuni a cetatenilor rusi nu va duce nicaieri. Nu noi am decis adoptarea masurilor restrictive, insa e clar sa impunerea acestor sanctiuni nu va treec sa un raspuns adecvat din partea Rusiei."

ora 15:00 "Condamnam violarea suveranitatii Ucrainei. Luptam pentru un viitor fara oligarhi. Criza va face NATO mai puternica", a spus Joe Biden, in timpul vizitei in Polonia, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

Acţiunea Rusiei în Crimeea "este o anexare teritorială", a declarat  Biden.

ora 14:40 Ucraina nu va recunoaste niciodata alipirea Crimeei la Rusia, a declarat marti Evghen Perebiinis, un purtator de cuvant al diplomatiei de la Kiev, citat de agentia Interfax, relateaza AFP.

"Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia", a declarat Perebiinis, adaugand ca acordul semnat la Moscova "nu are nimic a face cu democratia, dreptul si bunul simt".

Aderarea Ucrainei la NATO "nu se afla pe agenda" Kievului, a declarat, marti, premierul ucrainean Arseni Iateniuk, in conditiile in care numeroase apeluri in acest sens au avut loc dupa ce trupele ruse au ocupat Crimeea, relateaza AFP.

"Problema aderarii la NATO nu se afla pe ordinea de zi, exclusiv in scopul pastrarii unitatii Ucrainei", a declarat premierul Arseni Iateniuk, intr-un mesaj catre regiunile rusofone din estul si sudul Ucrainei, care privesc cu rezerva o astfel de optiune.

"Apararea tarii va fi asigurata de o armata ucraineana puternica si moderna", a adaugat premierul ucrainean. Fostul premier Iulia Timosenko a declarat anterior ca intrarea trupelor ruse in Crimeea nu ar fi fost posibila daca Ucraina ar fi fost membra NATO.

Intre timp, partidul lui Vitali Kliciko, fost campion la box si candidat la alegerile prezidentiale din Ucraina la 25 mai, a cerut marti o "ruptura imediata" a relatiilor diplomatice cu Rusia, relateaza AFP.

"Luand in considerare actele ostile ale autoritatilor ruse si practica relatiilor internationale, insistam asupra unei rupturi imediate a relatiilor diplomatice intre Ucraina si Rusia", a declarat partidul Udar intr-un comunicat publicat ca reactie la alipirea Crimeei la Rusia.

Vladimir Putin, in momentul semnarii decretului de anexare a Crimeii

ora 14:00 Crimeea face parte din componenta Rusiei incepand de la semnarea, marti, a unui acord de catre presedintele rus Vladimir Putin si noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

"Republica Crimeea este considerata ca fiind parte componenta a Federatiei Ruse incepand cu data semnarii acordului", a declarat ulterior Kremlinul, intr-un comunicat.

Chiar daca acest document a intrat in vigoare, parlamentarii rusi vor trebui sa ratifice o lege care include in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol, care se bucura de un statut special.

Ratificarea, o simpla formalitate, ar trebui sa aiba loc pana la sfasitul saptamanii, a declarat presedintele Camerei superioare, Valentina Matvienko. "Suntem pregatiti sa facem acest lucru fara intarziere (...) presupun ca este posibil sa indeplinim toate aceste proceduri juridice pana la sfarsitul saptamanii", a declarat ea, citata de agentia RIA Novosti.

Chiar daca acest document a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi vor trebui sa ratifice o lege care sa includa in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol, care se bucura de un statut special. Data acestei ratificari, o simpla formalitate, nu a fost precizata.

 ora 13:30 Vladimir Putin explica faptul ca nu au existat confruntari militare in Crimeea, amintnd de interventiile militare occidentale, in special cele din Orientul Mijlociu.

Acesta a tinut sa multumeasca Chinei pentru sustinerea oferita in cazul actiunilor din Crimeea.

Vladimir Putin a lansat si mesaje la adresa Statelor Unite si Germaniei. In cazul primilor, a comparat declaratia de indepenta a SUA cu cea din Crimeea, intreband daca nu este acelasi lucru.

In cazul Germaniei, a reamintit ca Rusia a sprijinit reunificare si spera la acelasi tip de sprijin.

"Nu suntem impotriva NATO, insa suntem impotriva prezentei lor la granitele noastre", a adaugat Putin.

"Sa nu ii credeti pe cei care va sperie pe tema Rusiei, care va spun ca dupa Crimeea, vor urma alte regiuni", a declarat Putin, adresandu-se ucrainenilor.

"Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu avem nevoie de acest lucru", a mai el.

Politicienii rusi au aplaudat zeci de secunde declaratiile de pana acum facute de Vladimir Putin.

"Propun sa primim doua noi teritorii in Federatia Rusa: Sevastopol si Crimeea. Ratificarea tratatului pentru recunoastea celor doua ca parte din Rusia. Sunt sigur de sprijinul vostru", a incheiat Putin.

Vladimir Putin si Dmitri Medvedev a semnat deja legea care prevede alipirea Crimeei, insa, mai este nevoie si de voturile Guvernului si Parlamentului.

Locuitorii din Sevastopol, in timpul discursului lui Putin despre anexarea Crimeii

Vladimir Putin (C), Presedintele parlamentului din Crimeea Vladimir Konstantionov (S) si Alexei Chaly, primarul din Sevastopol(D) au semnat tratatul de alipire a Crimeii la Rusia
ora 13:00 "Problema Crimeea este una de importanta istorica pentru noi", a spus Putin, in fata politicienilor rusi, cerand ratificarea alipirii Crimeei la Rusia.

Acesta a explicat ca Sevastopol este orasul unor legende si locul de nastere al marinei rusesti.

Liderul de la Kremlin a afirmat ca, de acum incolo, vor exista trei limbi oficiale in Rusia - rusa, tatara si ucraineana si ca referendumul din Crimeea s-a desfasurat in conditii democratice.

Vladimir Putin a afirmat ca, in momentul prabusirii Uniunii Sovietice, multi rusi s-au culcat intr-o tara si s-au trezit in alta. Acesta rusii din Ucraina au avut de suferit si ca au fost supusi unei asimilari fortate.

Putin a adus vorba iar de o lovitura de stat la Kiev si de crime care ar fi fost comise de antisemiti si nationalisti.

"Ar fi o tradare sa lasam Crimeea cu probleme", spune Putin, adaugand ca armata rusa nu a intrat in Crimeea decat in limitele acordului care permite sederea lor acolo.

"Autoritatile din Crimeea au actionat conform precedentului Kosovo, stabilit de partenerii nostri din vest", a spus presedintele, precizand ca nu exista nicio lege care sa interzica declararea independentei.

"SUA si Europa spun ca a fost un caz special in privinta Kosovo. Dar ce a fost asa special? Este surprinzator, socant si extrem de cinic", a spus Putin.

ora 09:30 Vladimir Putin a semnat, luni, decretul de recunoastere a independentei Crimeei, deschizand calea alipirii sale la Federatia Rusa, iar acum ar putea hotara ratificarea.

In acest document, presedintele rus cere puterilor publice ruse (Guvernului si Parlamentului) sa aprobe un astfel de acord si considera "oportun" sa il ratifice.

De altfel, economistii spun ca peninsula Crimeea e un sac fara fund, care trece din grija Kievului in cea a Moscovei.

  ora 06.15 Japonia a anuntat marti ca va adopta sanctiuni impotriva Rusiei, dupa ce presedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenta regiunii ucrainene Crimeea, relateaza AFP. "Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize si nu va incepe discutiile prevazute pentru noi investitii", a anuntat ministrul japonez de Externe, citat intr-un comunicat. De asemenea, Japonia nu va lansa discutii pe marginea "acordului spatial cu privire la prevenirea activitatilor militare riscante", a subliniat seful diplomatiei nipone.

Tokyo intentioneaza sa adopte si "alte masuri", a adaugat oficialul nipon, fara sa precizeze natura acestora. "Este de plans faptul ca Rusia recunoaste independenta Crimeei, o actiune care incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a declarat ministrul japonez.

  ora 03.00 Marea Britanie a anuntat luni seara ca va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei. "Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei", a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat intr-un comunicat publicat dupa o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles. "Asistam la o tentativa de pregatire a anexarii unei parti dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul fortei armate si unui referendum ilegal si nelegitim", a adaugat el

Primele probleme pentru locuitorii din Crimeea, dupa ce au sarbatorit intrarea in Rusia

Dupa ce au sarbatorit "revenirea la patria-mama", Rusia, localnicii din Crimeea au inceput sa constate ca au probleme. Majoritatea bancomatelor erau goale, luni, magazinele nu mai acceptau decat numerar, iar bancile erau inchise.

 

 

Un tanar se plange ca are tot salariul pe card si, acum, nu-l poate folosi: "N-am bani gheata deloc. Nu stiu ce urmeaza."

De altfel, daca ar vrea, Ucraina le-ar putea face localnicilor viata mult mai grea, lasandu-i fara energie electrica si chiar fara apa.

Isa Soares, corespondent CNN: "Crimeea produce doar o zecime din energia pe care o consuma. 90% din apa, 80% din electricitate si 65% din gazul de care are nevoie vin din Ucraina. Sudul Rusiei poate furniza energie Crimeei, dar nu are infrastructura sa o faca."

Iar construirea infrastructurii inseamna timp si bani, in conditiile in care nici economia rusa nu trece prin cea mai buna perioada. In plus.

Isa Soares, corespondent CNN: "70% din bugetul Crimeei vine direct de la Kiev, ceea ce inseamna ca Rusia va trebui sa plateasca pentru a tine Crimeea pe linia de plutire."

Principala sursa de venit a Crimeei este turismul, dar in urmatoarea perioada si acesta va avea de suferit. 6 milioane de turisti au vizitat peninsula in 2013, dar aproape trei sferturi dintre ei erau ucraineni, care probabil nu vor mai veni sau nu vor mai fi primiti. Asa ca Rusia va trebui sa suplineasca si acesti bani. De altfel, Moscova a anuntat ca va investi 5 miliarde de dolari in peninsula si va aloca inca 1 miliard pentru plata pensiilor si ajutoarelor sociale.

Cronologia evenimentelor, luni, 17 martie 2014:

22:30 Arseni Iateniuk, premierul interimar al Ucrainei, a declarat intr-un interviu la postul american de stiri CNN ca scopul final al Rusiei este sa restaurarea Uniunii Sovietice, in interiorul granitelor Uniunii din 1990.

"Au inceput cu Crimeea, vor sa se opreasca la granita dintre Ucraina si Uniunea Europeana", a declarat Arseni Iateniuk.

ora 21:20 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaste independenta regiunii ucrainene Crimeea, anunta Presedintia Rusiei, citata de AFP.

"Rusia, tinand cont de vointa locuitorilor din Crimeea, exprimata prin referendumul din 17 martie 2014, decide recunoasterea Republicii Crimeea ca stat suveran si independent in care orasul Sevastopol are un rol special", precizeaza decretul.

"Decretul intra in vigoare in ziua semnarii", precizeaza Kremlinul.

Locuitorii regiunii ucrainene Crimeea s-au pronuntat cu o majoritate covarsitoare, duminica, in favoarea unirii cu Rusia, in cadrul unui referendum considerat nelegitim de Kiev, de UE si de Statele Unite.

ora 21:00 Basescu: Putin reconstruieste Uniunea Sovietica.

Rusia a creat o serie de conflicte in jurul Marii Negre pentru atingerea obiectivului presedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, afirma presedintele Traian Basescu, avertizand ca Republica Moldova este "intr-un mare pericol", conform postului ABC News.

Rusia a creat o serie de conflicte in jurul Marii Negre pentru a grabi atingerea obiectivului presedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, a spus Basescu intr-un interviu acordat Associated Press, exprimand temerea ca Republica Moldova este "intr-un mare pericol".

Prioritatile lui Vladimir Putin "par sa aiba legatura cu punctul de contact cu Uniunea Europeana si NATO", a continuat Traian Basescu, notand ca Ucraina si Republica Moldova sunt "o prioritate pentru Vladimir Putin, care vrea sa reconstruiasca Uniunea Sovietica".

In acest context, Basescu a precizat ca Bruxellesul pregateste noi sanctiuni "extrem de severe" care ar urma sa fie impuse peste cateva zile si ar consta in blocarea activelor unor oameni de afaceri rusi, in suspendarea tranzactiilor financiare, a comertului energetic si comertului cu armament.

ora 20:00 Intr-o declaratie televizata, presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat ca guvernul sau va face tot posibilul pentru a rezolva conflictul cu Rusia pe cale diplomatica si si-a laudat concetatenii pentru ca nu au raspuns instigarilor ruse la violenta.

Turcinov a spus ca Ucraina e dispusa sa poarte discutii cu Rusia, "dar nu va accepta niciodata anexarea teritoriului sau".

ora 17:20 Ucraina si-a rechemat luni ambasadorul de la Moscova, in urma referendumului organizat duminica in peninsula separatista Crimeea care a aprobat alipirea acesteia la Rusia, relateaza AFP.

"Tinand cont de situatia cu privire la Crimeea si de necesitatea de a discuta anumite aspecte internationale ale crizei, Ucraina isi recheama pentru consultari ambasadorul in Rusia, Volodimir Elcenko", a anuntat Ministerul ucrainean de Externe intr-un comunicat.

ora 17:05 Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat luni rezultatul referendumului din Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia si denunta ideea occidentalilor de a impune sanctiuni unor oficiali rusi si ucraineni, relateaza AFP.

"Daca Crimeea a fost, la vremea respectiva, unita cu Ucraina potrivit legilor sovietice (...), fara sa se ceara parerea poporului, acum poporul este cel care a decis sa corecteze aceasta eroare. Acest lucru este necesar sa fie salutat si nu sa se anunte sanctiuni", a declarat el citat de agentia Interfax.

Peninsula de la Marea Neagra a fost "data" Ucrainei de catre liderul sovietic Nikita Hrusciov in 1954.

ora 16:50 Presedintele american a sustinut o declaratie de presa la Casa Alba, in care  a anuntat ca va continua sa acorde sprijin autoritatilor de la Kiev si sa respecte obligatiile de stat membru al NATO.

De asemenea, Obama a anuntat noi sanctiuni impuse oficialilor rusi si ucraineni considerati vinovati de criza din Crimeea.

ora 16:25 Turcia a anuntat luni ca nu recunoaste referendumul "inacceptabil" organizat in Peninsula Crimeea, in cursul caruia locuitorii s-au pronuntat masiv in favoarea unirii cu Rusia.

"Nu recunoastem referendumul, il consideram nelegitim", a declarat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, conform AFP, citat de Mediafax, dupa intrevederea pe care a avut-o cu liderul minoritatii tatare din Crimeea, Mustafa Kirimoglu.

"Referendumul este inacceptabil, pentru ca incalca integritatea teritoriala a Ucrainei", a insistat seful diplomatiei turce.

ora 15:55   Biroul presedintelui Obama a emis un Ordin Executiv in legatura cu situatia din Ucraina, in care stabileste ca actiunile si politica rusa in Crimeea "submineaza democratia si institutiile ucrainene, si ameninta pacea, securitatea, suveranitatea si intergritatea teritoriala a tarii".

Ordinul identifica si sapte oficiali guvernamentali rusi pe numele carora Statele Unite vor emite sanctiuni. Acestia sunt Vladislav Surkov, Serghei Glazyev, Leonid Slutsky, Andrei Klishas, Valentina Matviyenko, Dmitri Rogozin (preşedintele Consiliului Federaţiei), si Elena Mizulina.

In completarea ordinului, Departamentul Trezoreriei americane a impus sanctiuni asupra altor 4 indivizi: liderii separatisti Serghei Aksionov si Vladimir Konstantinov, fostul sef al administratiei prezidentiale ucrainene Viktor Medvedchuk si fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

ora 15:30  Ministrii europeni de externe au impus sanctiuni impotriva a 21 de oficiali rusi si ucraineni, implicati in criza din Crimeea. Persoanele vizate sunt in principal politicieni, nu oameni de afaceri. Uniunea Europeana a decis inghetarea averilor si interzicerea calatoriilor in spatiul Uniunii Europene.

Sanctiunile sunt o reactie dupa referendumul de duminica din Crimeea, in care populatia peninsulei s-a pronuntat intr-un numar covarsitor pentru alipirea Crimeii la Rusia.

Spania, Portugalia, Italia, Grecia si Cipru s-au abtinut de la vot.

ora 13.15 Parlamentul ucrainean a aprobat o mobilizare partiala a fortelor armate pentru a face fata "ingerintei Rusiei in afacerile interne ale Ucrainei", relateaza AFP. Un numar de 275 de deputati a aprobat aceasta mobilizare ceruta de presedintele interimar Oleksandr Turcinov, avand in vedere "agravarea situatiei politice in tara (...) si ingerinta Rusiei in afacerile interne ale Ucrainei". Alti 33 de deputati nu au participat la vot. Nimeni nu a votat impotriva. Deputatii au aprobat, de asemenea, alocarea sumei suplimentare de aproape 6,9 miliarde de grivne (530 de milioane de euro) pentru a asigura capacitatea de lupta a fortelor armate.

ora 13.00 Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a asigurat luni ca Uniunea Europeana va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei, luand decizia de a impune sanctiuni si reafirmand ca europenii nu doresc escaldarea tensiunilor cu Moscova, relateaza AFP. "Vom transmite cel mai puternic mesaj posibil Rusiei", pentru ca Moscova "sa inteleaga cat de serioasa" este situatia dupa "pretinsul" referendum din Crimeea, a declarat Catherine Ashton, inaintea reuniunii ministrilor de Externe din UE de la Bruxelles. Sefii diplomatiilor din UE urmeaza sa decida sanctiuni specifice vizand oficiali rusi sau ucraineni prorusi, printre care restrictii privind vizele si blocarea conturilor din strainatate.

ora 12.40 Rubla este de acum moneda oficiala a republicii separatiste Crimeea, a anuntat Parlamentul local, la o zi de la referendumul privind alipirea sa la Rusia, relateaza AFP. Hrivna, moneda ucraineana folosita pana in prezent, va fi acceptata in paralel pana la 1 ianuarie 2016, a precizat Parlamentul pe site-ul sau de Internet.

ora 12.35 Trupele ucrainene vor ramane in Crimeea, a declarat ministrul interimar ucrainean al Apararii Igor Teniuh, relateaza AFP. "Militarii care sunt mobilizati (in Crimeea) vor ramane acolo", a declarat ministrul intr-o conferinta de presa. Presedintele Parlamentului Crimeei a anuntat anterior ca unitatile militare ucrainene din peninsula vor fi dizolvate.

ora 12.40 Parlamentul Crimeei a proclamat independenta peninsulei de Ucraina si a cerut alipirea ei la Rusia, relateaza AFP. Toti cei 85 de deputati au votat in unanimitate aceste decizii. "Republica Crimeea cere Natiunilor Unite si tuturor tarilor din lume recunoasterea unui stat independent", stipuleaza textul adoptat de Parlamentul din Simferopol. "Si cere Federatiei Ruse sa o accepte ca membru". Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat ca peninsula va trece la 30 martie la ora Moscovei. El apreciase anterior ca tranzitia tuturor institutiilor Crimeei catre Rusia va dura cel putin un an.

ora 12.15 Presedintele rus Vladimir Putin se va exprima marti in fata Parlamentului rus in privinta Crimeei, a anuntat un vicepresedinte al Dumei (Camera inferioara), relateaza AFP. "Mesajul presedintelui privind Crimeea este prevazut pentru ora (locala) 15.00 (13.00 ora Romaniei)", a declarat deputatul Ivan Melnikov, citat de agentia Interfax.

ora 12.10 Toate unitatile militare ucrainene cu sediul in Crimeea vor fi dizolvate, a anuntat presedintele Parlamentului din peninsula, relateaza AFP. Adresandu-se jurnalistilor la incheierea sesiunii Parlamentului, care a proclamat independenta Crimeei si a cerut alipirea sa la Rusia, Volodimir Konstantinov a declarat: "Unitatile vor fi dizolvate. Cei (militarii) care vor sa traiasca aici, vor putea. Vom examina problema celor care vor sa depuna juramant noilor autoritati secesioniste".

ora 11.30 Bursa de la Moscova a deschis in urcare, recuperand o mica parte din declinul puternic din ultimele doua saptamani, in pofida posibilitatii unor sanctiuni diplomatice si economice impotriva Rusiei, dupa referendumul de duminica din Peninsula Crimeea, potrivit Financial Times.

ora 11.00 Parlamentul Crimeei a proclamat independenta peninsulei de Ucraina si a cerut alipirea ei la Rusia, relateaza AFP. Toti cei 85 de deputati au aprobat in unanimitate aceste decizii, asteptate dupa victoria zdrobitoare a referendumului de duminica, si a decretat nationalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul sau.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Categoric, nu va fi razboi in zona Marii Negre. Romanii sa nu se teama de o agresiune"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca, in mod categoric, nu va fi razboi in zona Marii Negre, iar romanii nu trebuie sa se teama de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei.

Ingrijorare mare in Euromaidanul din Kiev, dupa ce Crimeea s-a intors la
Ingrijorare mare in Euromaidanul din Kiev, dupa ce Crimeea s-a intors la "mama Rusie": "Nu vrem razboi, dar ne vom lupta"

Un membru al Brigazii I de autoaparare de la Maidan, Vasil, in varsta de 19 ani, sustine ca "nu va exista un razboi, dar daca va exista unul vom castiga", si ca nu se teme de Rusia, ale carei trupe ocupa Crimeea, relateaza AFP.

96,6% dintre locuitorii Crimeei au votat pentru alipirea la Rusia.
96,6% dintre locuitorii Crimeei au votat pentru alipirea la Rusia. "Noii" rusi au sarbatorit cu urale si artificii

Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobata de 96,6% dintre alegatori la referendumul organizat duminica, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineata de premierul prorus Serghii Aksionov.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.