Tradiția prețurilor piperate: Cozonacul și pasca, la prețuri de delicatese, de Paște
Cozonacul așa cum îl știm, cu nucă, rahat și cacao are mari șanse să îi învingă din nou, în țara noastră, pe rivalii celebri de peste hotare - panetone, babka, bundt și guguluf.
E drept în acest an “trofeul” a venit și cu un preț pe măsură, un cozonac rotofei, făcut ca la carte costă și 200 de lei!
Și pasca, până la 150 de lei kilogramul. Pentru că nu au vândut cât au copt, unii patiseri au redus prețurile acum, înainte de Paște.
Cu două zile înainte de Paște, o doamnă și-a ales cozonacul... ca pe shaorma!
Reporter: Cu ce vreți cozonacul?
Doamnă: Cu de toate!
Din 7 milioane de cozonaci, câți mănâncă românii în aprilie-mai, majoritatea au...
”Nucă, cacao, rahat și stafide”.
În general, românii vor cozonaci zdraveni, să-i simtă grei în mână, iar coca abia să îmbrățișeze umplutură. Dar, chiar acum câteva zile, o fetiță a comandat, prin tatăl ei, la o patiserie, un cozonac fără pic de cremă! Pentru că sărbătorile aduc și surprize, cozonăcelul pufos al fetiței a fost livrat unui alt client, încă neidentificat.
Care va tot felia cozonacul, în căutarea cremei, până va ajunge la capătul celălalt. Oricum, rudele lui din străinătate nu îmbogățesc așa mult umplutură... din Italia, panetone, cu stafide și fructe confiate și colomba, sub formă de porumbel cu așchii de migdale coapte.
Din Germania bundt și din Franța guguluf, coapte în formă de gogoașă.
De fapt, cozonacii exotici - cu fistic și caju, marțipan sau vegani- au ajuns, în acest an, la 250 de lei kilogramul.
Cumpărătorii au căutat fără grabă un preț onest, cu tot cu profit.
Unii au avut chiar noroc să ia două bucăți la prețul uneia singure.
”Cozonacul îl avem redus la 50 la sută. Vin clienți noi care au văzut pe rețelele de socializare acest anunț”.
Între timp, plăcinta rotundă, din cocă de cozonac, și-a păstrat prețul- între 30 și 150 de lei. Dar și admiratorii.
Avangarda rămâne pasca-negresă. Jumătate e ciocolată neagră. Un sfert smântână și brânză, în rest aluat.
Femeie: ”Eu am crescut în Bucovina. Acolo se fac toate păștile posibile. Și cu brânză sărată, și cu brânză dulce, cu smântână, cu ciocolată, deci nu-i chiar așa de modernă”.