Tradiție impresionantă la Galați. Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele a 12 copii sărmani
Tradiție impresionantă, la catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos, de la Galați. În Joia Mare, arhiereul spală și sărută picioarele a doisprezece copii, întocmai cum Iisus Hristos a spălat picioarele apostolilor săi, înaintea Cinei celei de Taină.
Ritualul mai este păstrat în puține regiuni din România. În fața enoriașilor, arhiereul de la Dunărea de Jos și-a lepădat straiele preoțești și s-a încins cu un ștergar alb. Apoi a spălat și a sărutat picioarele celor 12 copii, aduși de la o școală dintr-unul dintre cele mai sărace sate ale județului Galați.
În premieră, în rând cu băieții care i-au întruchipat pe cei 12 apostoli ai mântuitorului Iisus Hristos, a fost așezat și un preot: cel care slujește de șapte ani la Penitenciarul din Galați.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ovidiu Gafton, preotul Penitenciarului Galați: „Duc la penitenciar pentru deținuți aceeași binecuvântare prin care să reușească să se întoarcă și ei la copilul care sălășluiește-n ei."
Copiii au primit încălțări noi și alte daruri. Înainte de ritualul spălării picioarelor, toți au fost împărtășiți.
David: „Am primit cadouri”.
Reporter: Încălțări?
David: „Da."
Nicușor: „Părintele ne-a spălat pe picioare și am primit și niște cadouri, mă simt bine și mi-a plăcut foarte mult."
Daniel Lificiu, președinte ASCOR: „Ne bucurăm foarte mult să-i avem printre noi pe acești micuți apostoli, elevi ai școlii Dumitru Căpraru, din Grivița. Fac parte din familii numeroase, în cadrul cărora s-a propovăduit grija pentru cele sfinte."
IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: „Domnul slujește curăția pentru curățirea noastră. Se încinge cu ștergarul, îngenunche, pentru a nu mai îngenunchia nimeni pe nimeni, și curățește El, pentru a nu mai murdări nimeni pe nimeni. Aceasta e Învierea, curăția."
Același ritual se ține în Joia Mare și la Ierusalim, unde Patriarhul spală picioarele a 12 slujitori, arhierei și preoți. Mâine este Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, ziua în care a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos. Unii creștini țin post sever, în așteptarea Învierii și a sărbătorii Paștelui.