Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”

Dată publicare: 14-04-2021 18:59
Dată actualizare: 14-04-2021 20:04


Mulţi oameni au început să dea porcul şi vită pe mâncare făcută din plante și legume. Au apărut şi restaurante cu produse care imită carnea, doar că preparatele sunt obținute din tofu, alge, ori soia.

În ultimul an, consumul de produse vegane a crescut cu 20%, spun studiile în domeniu.

Legat la ochi, un client a fost rugat să spună ce mănâncă, într-un restaurant vegan.

Bucătar: Să ne spuneţi ce credeţi că este...
Client: Are gust gust de peşte...
Bucătar: Aţi rămâne surprins că nu mâncaţi peste?
Client: Chiar are gust de pește şi aspectul tot de peşte este, mai degrabă de cod...

În bucătărie, Ionuţ a demonstrat că peştele din farfuria clientului este, de fapt, tofu, învelit în alge şi tăvălit prin sos de bere cu făină.

Ionuț Văduva, bucătar: "Se ia tofu, se bagă în bechamel, să se lipească foaia de algă pe el. Vedeţi foarte bine că nu punem nimic altceva decât algă şi tofu...

Cristian Canghizer, asociat la un restaurant vegan: "Avem şi un burger vegan care imită foarte mult partea de carne de vită. Am avut la un eveniment vegan doi clienţi care nu au vrut să-l mănânce fiindcă semăna foarte mult cu carnea de vită."

La un curs, câţiva oameni care vor să devină bucătari învăța să pregătească aperitive cu produse din plante. Chiar dacă în farfurii pare altceva...

Reporter: Aici ai impresia că sunt sandwichuri cu salam.
Cursantă: Doar că este vegetal.
Reporter: E ca şi cum ai gusta ce?
Cursantă: Îţi dă senzaţia că mănânci porc... Imitaţie perfectă.

Cătălin Florea, bucătar-şef: "Eu fac drob vegetal, ciorbă de burtă falsă din ciuperci pleurotus. Chiar şi fripturică la cuptor. Folosesc soia, în loc de carne şi reţeta este aproape similară."

Studiile arată ca în ultimul an consumul de produsele vegane a crescut cu 20%. Şi afacerile merg bine. Numai în Bucureşti sunt cel puţin cinci restaurante cu meniu vegetal.

Alexandra Corbu: "Am început să avem din ce în ce mai multe restaurante vegane 100%. Adică, intri în acel restaurant şi găseşti tot meniul integral vegetal - vegan. Un alt fenomen interesant este ca restaurantele celelalte care nu sunt vegane şi-au extins foarte mult opţiunile vegane.”

Aveţi însă grijă ce alegeţi şi verificaţi întotdeauna etichetele: şi în produsele vegane pot fi ingrediente periculoase, "mai puţin curate", cu aditivi şi conservanţi. Totodată, nutriţioniştii spun că o alimentaţie echilibrată, bazată pe plante, trebuie suplinită cu B12 - o vitamină care în produsele vegane se găseşte în cantităţi foarte mici.

Tags: carne vegana,


VIDEO PROTVPLUS.RO