Tot mai multe zone din România intră în carantină. Aviz negativ pentru Timişoara, deşi primarul ceruse carantinarea

Ultima actualizare: 19-11-2020 20:20
Localitățile din jurul Bucureștiului se închid...
Comunele Berceni şi Clinceni intră în carantin...

Localitățile din jurul Capitalei încep să se închidă rând pe rând. De joi seara, Berceni și Clinceni, comune satelit în care trăiesc mii de oameni care muncesc în București, intră în carantină.

În vizor sunt orașele Voluntari și Otopeni, aproape contopite cu Capitala, unde rata de infectare este cu puțin sub pragul de 9 la mie. Prag de la care se pot face propunerile pentru carantină.

Asta s-a întâmplat deja la Constanța, orașul va fi în carantină de vineri seara de la ora 20.

Ciorogârla a fost prima localitate din Ilfov care a intrat în carantină. Cum numărul de îmbolnăviri a crescut rapid în zonă, Prefectura Ilfov a decis să plaseze în carantină și localități mult mai mari.

Pentru Berceni și Clinceni măsura intră în vigoare în joi seara, la ora 22.

Berceni este a doua localitate din Ilfov care intră în carantină. Aici rata de infectare a trecut de 10 la mia de locuitori. Asta pentru că din cei 9.000 de locuitori care locuiesc oficial în Berceni, în ultimele 2 săptămâni s-au infectat 97 dintre ei.

În comuna Berceni s-au mutat mii de bucureșteni în ultimii ani și mulți lucrează în Capitală. Traficul și așa sufocat ar putea să se blocheze la orele de vârf dacă polițiștii vor controla adeverințele șoferilor.

Covrigea Gheorghe, primar Berceni: "Poliția va decide dacă vor opri fiecare mașină. Nu cred că e posibil să facă lucrul acesta, în fiecare zi pleacă din comună 2.000 de mașini spre București".

Inspectorii DSP au propus joi carantină pentru localitățile Chiajna și Bragadiru, aflate și ele în topul ratei de infectare.

În vizor este și orașul Voluntari, cu o rată de infectare de 8,96 la mia de locuitori. De la rata de 9, DSP poate propune ca o localitate să fie carantinată. Regula a fost stabilită special pentru zonele din jurul Capitalei.

Aici este granița dintre București și Voluntari. Aici începe cartierul Pipera, poate cel mai greu de carantinat cartier din țară. Aici își au sediile marile corporații din București, la care oamenii încă vin să lucreze.

 

”Dacă ar fi să carantinăm, ar trebui cu București cu totul”

 

Se adaugă zecile de mii de oameni care locuiesc în cartierele rezidențiale din Voluntari. Cu sau fără adeverință, cei mai mulți vor continua să muncească sau să își facă cumpărăturile în București.

Bărbat: "Voluntariul nu mai este despărțit de București în niciun fel. Dacă ar fi să carantinăm, ar trebui cu București cu totul".

Daniel Zamfir, prefectul județului Ilfov: "Nu va fi ușor, dar cei de la Jandarmerie și de la Poliție, de la poliția națională, de la poliția locală, o să depună toate eforturile astfel încât pe cât posibil să nu îngreunăm intrarea, ieșirea din localitățile care sunt supuse măsurii de carantinare".

La fel se întâmplă și în alte orașe mari din țară.

Cel mai mult situația s-a înrăutățit în comuna Dumbrăvița, de lângă Timișoara. Aici, după două săptămâni de carantină, rata de infectare a crescut de la 7,44 la 11,60.

Asta pentru că mulți locuitori muncesc în Timișoara, vin zilnic la lucru și după cum se vede și acum este un flux mare de mașini care intră în oraș.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a cerut carantinarea întregului oraș, însă autoritățile centrale au dat aviz negativ.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: "Decât să lungim suferința, mai bine luăm aceste decizii mai devreme decât prea târziu”.

Sunt însă multe alte orașe mai mici în care s-a impus carantina. În Bistrița și Satu Mare se aplică de joi restricțiile.

Peste tot se fac filtre, iar deplasările se fac doar cu motive bine întemeiate. Și în Constanța autoritățile au votat instituirea carantinei, care intră în vigoare, vineri la ora 20.

 

Aviz negativ pentru carantinarea Timișoarei

 

Restricții severe lângă Capitală. Prefectura Ilfov a decis ca localitățile Berceni și Clinceni să intre în carantină de joi, de la ora 22.

În Bistrița, carantina este deja în vigoare de la 5 dimineața. Echipaje de poliție au impanzit orașul.

Șoferii care au drum în altă parte își pot continua călătoria doar pe centura ocolitoare ori pe alt traseu.

Crina Sârb, purtător de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud: „Începând de azi, 19 noiembrie, ora 5, a intrat în vigoare măsura carantinei pentru nunicipiul Bistriţa şi alte şase localităţi componente, pentru următoarele 14 zile”.

Şi municipiul Satu Mare a intrat în carantină de joi dimineaţă. Aici, rata de incidență a depăşit pragul de 7 cazuri la mia de locuitori, pentru ultimele două săptămâni.

În Timişoara rata de infectare a trecut joi de 8 la mia de locuitori, în scădere faţă de ieri.

Autorităţile sanitare din judeţ au făcut o analiză a situaţiei de acolo pentru a vedea dacă este necesară carantinarea oraşului cu peste 300.000 de locuitori, mai ales că în cinci localităţi limitrofe s-a impus aceasta măsură încă de acum două săptămâni.

Joi dimineaţă a venit şi răspunsul de la centru.

Liliana Oneț, prefectul judeţului Timiş: „Direcţia de Sănătate Publică a făcut o analiză şi în ceea ce priveşte Timişoara şi Lugojul, s-a primit aviz negativ de la INSP, cele două municipii nu se încadrează în criteriile de carantinare la acest moment la care vorbim. De altfel, pe Timişoara este şi o uşoară scădere a ratei de infectare, la fel ca şi la nivelul judeţului Timiş. În ultimele zile suntem într-o uşoară scădere”.

Primarul Timisoarei susţine însă că e cazul ca măsura să fie impusă - numărul de îmbonăviri este ridicat.

În Timiş, încă mai sunt şapte localităţi în carantină. Pentru alte trei, autorităţile au decis ridicarea acestei măsuri începând de joi dimineaţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO