Tot mai multe animale sfârșesc abandonate în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce amenzi usturătoare riscă stăpânii
Sărbătorile de iarnă, perioadă în care ne propunem să fim mai buni, devin un coșmar pentru o mulțime de animale care sfârșesc abandonate.
În zona Moldovei, numărul pisicilor și câinilor lăsați în voia sorții pe străzi, în cabinete ori la adăposturi, a fost considerabil mai mare decât în restul anului, spun medicii veterinari. Inclusiv animale de rasă sunt abandonate.
În saci erau cinci căței. Au fost lăsați pe 30 decembrie, în fața unui adăpost din Iași.
Alina Țugui, medic veterinar: „Legați cu alte două cutii, cu n rânduri de sârmă. Mulți căței ajung în preajma sărbătorilor la noi, în adăpost, unii chiar aduși, cu siguranță, din curțile proprii.”
Alții au fost lăsați la marginea unui drum din județul Botoșani, într-o cutie care, deși avea găuri pentru ca animalele să poată respira, era lipită bine, iar câinii nu s-ar fi putut elibera.
Animalele găsite sunt bine acum, dar așteaptă să își găsească o casă din care să nu mai fie alungate. Mai mulți medici și reprezentanți ai adăposturilor din zona Moldovei spun că în decembrie au avut cu aproximativ 20% mai multe animale abandonate față de oricare altă lună din an.
Daniel Bejinariu, medic veterinar: „S-au abandonat foarte mulți căței de rasă din varii motive, că e bolnav, că e bătrân, că a fost pe stradă găsit.”
Tot în decembrie, de pe străzile din Iași au fost adunate peste 200 de animale, câini și pisici, multe lăsate în voia sorții de stăpâni. Asta deși abandonul se pedepsește cu amenzi între 5.000 și 12.000 de lei. Ca să ajute bietele suflete, voluntarii din Suceava au înființat, de câteva zile, un catalog online pentru adopții.
Roxana Ciornei, reprezentant adăpostul public Suceava: „Practic, oamenii pot vedea cățeii și în timp real, albumele lor și fotografii, detalii despre caracter, temperamentul lor. Pot descărca de acolo un formular pentru adopții, apoi pot veni direct la adăpost să își adopte prietenul.”
Multe adăposturi organizează frecvent campanii de adopții, dar padocurile tot sunt pline. De pildă, în București, în adăposturile administrate de Autoritatea de Supraveghere și Protecția Animalelor sunt peste 1.700 de câini.