Abandonul animalelor, fenomen tot mai răspândit în Germania. Îngrijitorii spun că abia mai fac față solicitărilor
Ridicarea restricţiilor şi sezonul concediilor au dus la creșterea numărului de animale abandonate în centrele din Germania.
Stăpânii lor au revenit la programul de lucru solicitant. Alții și-au dat seama că nu au cu cine să lase animalele cât timp sunt plecați în vacanță. Îngrijitorii spun că abia mai fac față solicitărilor și nici locuri libere nu mai au.
Animale exotice precum şarpele boa, iguane sau broscuţe ţestoase au ajuns la adăposturile pentru animale. De când viaţa a revenit la normal, famiile adoptive şi-au dat seama că nu le mai pot îngriji.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au fost abandonate inclusiv animale domestice: găini şi porci. Unele într-o stare jalnică.
Urte Inkmannc, veterinar: "Înainte să fie aduse aici au fost ţinute în balcon, în nişte ghivece pentru flori. Abia se mai puteau mişca pentru că aveau muşchii atrofiaţi. O parte dintre ele stăteau doar întinse pe jos."
Păsările au ajuns la adăpost după ce un vecin al proprietarului, îngrozit de cum arătau bietele de ele, a chemat protecţia animalelor. Erau 14 la număr, dar au supravieţuit doar 11.
Cele mai multe animale abandonate sunt însă câini şi pisici, doar că în cazul lor mai e o speranţă că-şi vor găsi, la un moment dat, alţi stăpâni.
Urte Inkmann: "În ceea ce priveşte alte categorii, cum ar fi animalele exotice mici sau animalele de curte - purceluşi sau pui de găină -, există o cerere foarte mică în acest moment. Este mult mai mare numărul animalelor aduse aici decât al celor dornici să adopte."
Unele adăposturi abia mai fac faţă. Nu au suficienţi îngrijitori şi nici spaţiu.
Jeanette Gudd, manager al adăpostului de animale:
"Problema este că primim zilnic solicitări de preluare a animalelor. Oamenii ne spun fie că au aflat că sunt alergici, fie că se mută şi nu le pot lua cu ei. Ori apar vacanţe neplanificate. Doar săptămâna asta am avut 30 de solicitări."
Multe adăposturi din Germania sunt nevoite să refuze solicitările.
Jeanette Gudd: "Animalele de companie presupun o responsabilitate foarte mare şi ar trebui să vă aşteptaţi ca un astfel de companion să facă parte din viaţa voastră cel puţin zece ani din momentul în care l-aţi adoptat. Împreună la bine şi la greu."
Îngrijitorii recomandă să fie luate în calcul toate aspectele înainte de adoptarea unui animal de companie. Pe de altă parte, sunt multe locuri unde stăpânii se pot duce în vacanţă împreună cu prietenii necuvântători.