Românii continuă să abandoneze animalele de companie. Doar unul din zece câini de pe stradă e adoptat
Deși a crescut numărul celor care și-au luat un companion, mulți continuă să abandoneze suflete nevinovate, de la pisici, până la cai.
Ca să vă faceți o idee, în România, doar unul din zece căței de pe stradă are șansă să fie adoptat. Cele mai multe animale lepădate sunt salvate de organizaţii non-guvernamentale.
După ce va fi sterilizată, pisicuța Cicsa urmează să fie dată spre adopție. În patru ani, asociația înființată de acest tânăr a reușit să salveze și să plaseze în familii peste 600 de pisici.
Radu Adrian Popa, Asociația Pisici pe Creier: ''Trec printr-un cabinet veterinar unde sunt vaccinate, deparazitate, dacă e nevoie de tratament, operație, plus cazare, până în momentul în care reușim să le găsim adopție".
Vietățile din adăposturi au acum o cale mai ușoară să ajungă într-o familie și printr-o inițiativă a Direcției pentru Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, respectiv o platforma de adopții.
Anca Floarea, consilier Direcția de Protecție a Animalelor CJ Ilfov: "Putem intra acolo, ne uităm la imagini, putem selecta adăpostul. Dacă vedem o poză cu un câine care ne atrage atenția, putem să mergem să îl cunoaștem. Noi am făcut această platformă pentru ca animalele să fie la un click distanță de oameni. Sterilizăm, suntem responsabili, astfel încât să nu mai avem de două ori pe an saci cu caței sau pisici aruncați pe câmp sau la colț de stradă".
Din păcate, adăposturile sunt supraaglomerate, iar majoritatea sunt administrate de ONG-uri, care se susțin singure doar din donații.
Marilena Cristian, președinta Asociației pentru Protecția Animalelor Robi: "În continuare sunt aniamle abandonate peste tot. Noi primim zilnic telefoane și mailuri în care oamenii ne semnalează că au fost aruncați pisici, căței peste tot".
Deși legea pedepsește abandonul animalelor, prea puțini oameni sunt amendați. În plus, nimeni nu aplică riguros legea privind sterilizarea obligatorie a câinilor și pisicilor.
Poliția animalelor, o structură înființată anul trecut, se luptă totodată și cu actele de cruzime. Polițiștii susțin că prin intervențiile lor din ultimele opt luni, 800 de animale au fost salvate.