Campanii de sterilizare gratuită a animalelor, în Mureş. Proprietarii riscă amenzi uriașe
Pentru a opri înmulţirea necontrolată a câinilor şi pisicilor, câţiva pasionaţi din Mureş au pus la punct un cabinet veterinar ad-hoc.
Animalele sunt aduse de stăpâni şi sterilizate gratuit. Gestul voluntarilor rezolva şi problema abandonului puilor nedoriţi.
Lucy este o căţeluşă de 2 ani care a fost abandonată pe marginea drumului când era doar un pui. A fost descoperită de un cuplu de tineri care au îngrijit-o ca pe propriul copil, iar acum a venit la sterilizare.
Stăpân: "Am adoptat câinele când avea şase săptămâni. Cred că campaniile astea au un rol, mai ales în zilele noastre."
Bella, este o altă căţeluşa norocoasă. A fost adusă la sterilizare de stăpâna ei, care a primit-o în casă după ce a fost lovită de o maşină.
Stăpână: E un pui între şase luni şi un an, mai mult nu are. E foarte bună campania.
Reporter: E un efort foarte mare financiar să sterilizezi?
Stăpână: Mai ales pentru noi. Avem foarte mulţi căţei.
Pentru că în comuna Corunca din Mureş, ca în majoritatea satelor din România, nu există casă care să nu fie păzită măcar de un câine, reprezentanţii unei asociaţii au organizat această campanie de sterilizare gratuită.
Melinda Pop, organizator: "S-au programat 40 de câini şi pisici. Sunt foarte mulţi căţei care sunt cu prorpieatri, dar nici nu îşi permit costurile. Pe de altă parte, foarte mulţi căţei sunt lăsaţi liberi peste noapte, pisici la fel şi astfel se reproduc."
Pentru o asemenea acţiune este nevoie însă şi de oameni cu suflet mare.
Sotiria Morariu, reprezentant al asociaţiei: "Avem nevoie de voluntari care sunt dispuși să participe la campaniile organizate şi de oameni iubitori de animale care îşi permit să ţină în foster animale ale străzii post operator, timp de şapte zile."
Porivit legislaţiei în vigoare câinii fără pedigree trebuie sterilizaţi pentru a se evita înmulţirea lor necontrolată. În caz contrar, sancţiunile se pot ridica chiar şi la zece mii de lei.