Tornada din Călăraşi: de ce nu a fost alarmată populaţia prin RO-ALERT
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat miercuri de ce nu a fost transmisă nicio alertă privind tornada din Călăraşi.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat că joi va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru a discuta posibilitatea ca populaţia să fie alertată prin sistemul Ro-Alert cu privire la fenomene meteorologice periculoase, de genul tornadei care a avut loc în judeţul Călăraşi. ”Mai bine alertăm o dată în plus, decât să alertăm o dată în minus”, a spus Arafat care a explicat că sistemul nu interpretează datele meteorologice, ci transmite avertizări, doar în măsura în care este acţionat în acest sens de dispecer.
Secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat, miercuri, la Antena 3, de ce Ro-Alert nu a emis o avertizare cu privire la tornada din judeţul Călăraşi şi a explicat că sistemul nu este construit de aşa natură încât să interpreteze singur datele.
Raed Arafat se va întâlni cu reprezentanţii ANM
De aceea, Arafat a anunţat că va exista o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie pe tema sistemului de avertizare a populaţiei.
”Pentru asta ne întâlnim mâine ca să clarificăm modul de acţiune în viitor, cu riscul chiar ca unele alerte să nu fie chiar, nu pot să spun false, dar să nu fie chiar la nivelul la care ne aşteptăm. Poate că alertăm, după care vedem că nu a fost chiar tocmai aşa. Asta se întâmplă şi în alte părţi. Mai bine alrtăm o dată în plus, decât să alertăm o dată în minus”, a spus Arafat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Anterior, într-o postare pe Facebook, şeful DSU a explicat cum funcţionează sistemul RO-Alert.
”La nivelul fiecărui dispecerat ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert. Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiinţării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă. Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin faptul că fenomenul este în desfăşurare”, a explicat Raed Arafat.
Potrivit acestuia,”sistemul funcţionează dacă avem informaţia că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva”.
”Dacă nu avem informaţia, atunci nu avem motive că să declanşăm sistemul. Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo sau alte situaţii periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone şi emiterea mesajului care să ajungă concomitent şi instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă”, a mai explicat Arafat.
Aceasta a reamintit de aplicaţia DSU, conectată direct la ANM ca sursă de informare, prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roşu.
”În cazul judeţului Călăraşi s-a emis o averitzare meteo de cod portocaliu înaintea apariţiei "tornadei" şi prin care populaţia a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”, a mai spus Arafat.
O tornadă s-a produs, marţi, în judeţul Călăraşi, un autocar cu 40 de persoane la bord fiind aruncat de pe şosea, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: News.ro
Etichete: meteo, raed arafat, tornada, anm, case, furtuna, acoperis, Calarasi, ro-alert, fenomene extreme, dragalina, drajna,
Dată publicare:
01-05-2019 13:32