Toate spitalele din România vor trata bolnavi de Covid. Medic: ''Avem în permanenţă pacienţi confirmați”

Ultima actualizare: 10-11-2020 20:13

Toate spitalele vor ajunge încet-încet să trateze bolnavi de Covid dacă răspândirea virusului nu încetineşte. Nu este o măsură luată de oficiali, ci o situaţie fără ieşire cu care se confruntă managerii instituţiilor sanitare.

De exemplu numai în unităţile de primiri urgențe ajung zilnic mult mai mulţi pacienţi cu Covid decât cu alte afecţiuni şi rămân internaţi acolo.

Pe de altă parte transferul unor bolnavi care au şi alte afecţiuni din spitale normale spre unităţile covid sau de suport nu este posibil şi nici indicat de multe ori.

De săptămâni întregi, capitala este brăzdată de ţipătul tot mai pregnant al sirenelor de ambulanţe. Sunt pline cu oameni care au nevoie de îngrijiri medicale pentru că starea de sănătate li s-a agravat din cauza infecţiei Covid.

În acest moment aproape că nu mai există spitale de stat în care să nu fie internaţi pacienţi cu SARS-COV-2. Şi zilnic în UPU vin zeci de bolnavi care se dovedesc a fi pozitivi. De pildă, la Spitalul Universitar din Capitală, într-o singură zi, din 73 de pacienţi, peste 50 aveau infecţia covid. Medicii găsesc tot mai greu locuri să îi interneze.

Silvia Nica, şefa UPU Spitalul Universitar: ''Avem în permanenţă pacienţi înalt suspecţi sau confirmaţi. Sunt zile în care nu reuşim să transferăm absolut niciun pacient, zile în care abia transferăm 1-2-3. Şi nu de ATI, îi internăm aici în spaţiile tampon avizate de DSP''.

Conform reglementărilor, în spitalele municipale sau judeţene, 15 la sută dintre paturile din secţii sunt pentru cei cu SARS-COV-2. Bolnavii trebuie internaţi aici până când li se găseşte un loc într-o unitate covid sau suport covid.

În Capitală, 8 spitale îngrijesc de câteva luni doar pacienţi cu SARS-COV-2. O strategie total greşită, crede profesorul Cristian Băicus, şeful secţiei medicale a spitalului Colentina din Capitală.

Cristian Băicus, Spitalul Colentina: ''Ei au rechiziţionat spitale întregi doar pentru locuri de ATI, pneumo şi eventual pot ajuta interniştii. N-ai nevoie de paturile de neurologie, de ortopedie şi alegrologie şi diabet şi ginecologie cu pacienţi care au Covid şi eventual afectare pulmonară, sunt locuri total nepotrivite pentru aceşti pacienți''.

Iar transferul dintr-un spital în altul nu face decât să îngreuneze situaţia atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical.

Cristian Băicuș, Spitalul Colentina: ''A fost o presiune. Pneumo s-a umplut, ATI s-a umplut, interenele s-au umplut şi a fost o presiune. Să se preia 30 de pacienţi şi s-a dat şi ăla reumatologie, la chirugie, la ortopedie. Pacienţii ăştia aveau nevoie de oxigenoterapie''.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO