Carantina în comuna Ivești din Galați, ridicată. Incidența a scăzut de la 10,67 la 2,17 la mia de locuitori

Ultima actualizare: 10-11-2020 19:26

Măsura carantinei îşi dovedeşte eficienta în comuna Iveşti, judeţul Galaţi, care a fost izolat timp de o lună de zile.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire ajusese să fie atât de mare, încât aproape fiecare familie avea pe cineva în spital. După două săptămâni de carantină, autorităţile au prelungit măsura pentru încă 14 zile, moment în care spiritele s-au inflamat.

Oamenii au plecat care încotro, marți dimineaţă, când au văzut că măsura carantinei a fost în sfârşit ridicată. Jandarmii şi poliţiştii au desfiinţat filtrele care au funcţionat la toate intrările în cartier. Liderii comunităţii de romi de acolo au declarat, pentru Știrile Pro TV, că au trecut prin momente foarte grele, pentru că sirenele ambulanțelor se auzeau atât de des, încât starea de panică se instalase permanent.

Pe 13 octombrie, când a fost instituită carantina, incidența cazurilor de Covid-19 era de peste 10,5 la mia de locuitori, iar după două săptămâni scăzuse doar până la 8 la mie. Aşa că autorităţile au decis să prelungească izolarea cartierului din Iveşti. Măsura a dat rezultate, pentru că astăzi vorbim despre o incidenţă de 2,17 la mie.

În tot cartierul cu palate, care se desfăşoară de o parte şi de alta a unei străzi din comuna Iveşti, puţinii oameni care au mai ieşit din curţi poartă mască regulamentar. Liderii lor recunosc că membrii comunităţii nu au luat pericolul în serios, iar asta i-a costat.

Cezar Stănescu, preşedintele rromilor din comuna Ivești: „A fost foarte greu. Şi acuma, astăzi, şi-a luat zborul toată comunitatea, fiecare după alimente, să se aprvizioneze, că nu ştie ce se va întâmpla mai departe. A văzut moartea cu ochii, toată comunitatea”.

Pentru că s-au descurcat greu cu proviziile şi au fost nevoiţi să se bazeze doar pe voluntarii puşi la dispoziţie de primărie pentru a se aproviziona cu alimente, acum oamenii îşi burduşesc cămările.

Bătrână: „Ne-a fost frică. Aleeee, ne-a fost o frică, eu n-am făcut injecţie de 68 de ani şi acuma am făcut şi îi mulţumesc lui Dumnezeu. A fost lume multă bolnavă şi s-a îndreptat toată lumea. A făcut bine Dumnezeu de sus şi doctorii”.

Moş Stănescu este unul dintre cei care au văzut moartea cu ochii. Să simţit foarte rău şi a sunat la 112. Ambulanţa l-a dus la Spitalul de Urgenţă şi, de acolo, a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, unde a stat internat două săptămâni.

Moş Stănescu: „Am fost internat la spital, cu covrigul ăsta, cum se spune, şi foarte greu. Am cerut pastile, medicamente. Am discutat cu doctorul ăla mare să ne dea medicamente bune, că plătim. Eram răcit la plămâni”.

În toată comunitatea au fost aproape 150 de bolnavi de Covid-19. Acum mai sunt doar câţiva.

Gina Stănescu, soţia liderului comunității: „Au fost oameni bolnavi, dar, să spunem adevărul, tot ce ieşea din Iveşti cu salvarea tot mergea la Covid. Dar nu toată lumea era bolnavă. Au mai făcut atacuri de panică, s-a speriat lumea un pic. Ce-l durea pe unul capul, sau strănuta sau tușea, gata, e bolnav de Covid şi chema salvarea. Era un haos complet. Doamne ajută. Abia am aşteptat să vină ziua de astăzi, am ieşit în centru cu maşina”.

Maricel Ghioca, primarul comunei Ivești: „În ultima perioadă, cetăţenii din zona carantinată au stat pe domiciliu, n-au mai ieşit nici măcar în stradă, cred că acesta este principalul motiv al acestei scăderi bruşte”.

Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi: „Era o incidenţă de infectare de circa 10,67 la mia de locuitori. Astfel încât astăzi, 10.11.2020, avem o incidenţă de infectare de doar 2,17 la mia de locuitori. Iată că, după o lună de zile, măsurile şi-au arătat roadele”.

În cele 28 de zile de carantină au fost şi localnici care au desconsiderat măsurile şi, chiar dacă figurau în bazele de date ca fiind infectaţi cu Sars-Cov-2, au încercat să iasă din cartier. Toţi s-au ales cu dosare penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO