Testările drive-in: gratuite în alte țări, contra cost în România. Ce se întâmplă dacă ești depistat pozitiv

Dată publicare: 21-05-2020 19:28
Dată actualizare: 22-05-2020 10:17


Și în România se pot face de joi testări drive-in pentru Covid-19, adică fără să coborâți din mașină. Deocamdată doar în Bucureșți și contra cost, nu gratuit ca în alte țări.

Testări se fac însă și în toate marile rețele private de sănătate, în centre special amenajate pentru siguranță.

Mare atenție! Dacă sunteți depistați pozitiv, reprezentanții centrelor sunt obligați să anunțe Direcția de Sănătate Publică și veți fi internați în spital.

Dacă ați fost vreodată la fast food drive-in, știți în mare cum funcționează sistemul. Doar că aici nu comanzi mâncare, ci soliciți testarea în vederea identificării unei eventuale infectări cu coronavirus.

Sunt două opriri. La prima prezinți datele de identificare, ți se spune în ce constă procedura și îți dai consimțământul.

La a doua este testarea propriu zisă, unde un medic îți recoltează probe din gât. Rezultatul este gata în 24 de ore și va fi trimis pe mail.

Medic: ”Ne am inspirat după modelul altor țări, așa se face și în Germania, Israel etc. Este cea mai sigură metodă, nu intri în cabinet, totul se face din mașină”.

 

Testarea drive-in costă 390 lei

 

Diferența între noi și alte state este că în România testul se plătește, 390 de lei în acest caz.

În alte țări, metoda drive-in este folosită pentru testarea la scară largă a populației, gratuit.

Contra cost sunt făcute teste și în clinici private. Prețurile variază de la 285 de lei până la 350.

Toate sunt teste PCR, considerate cele mai sigure. Cele rapide și mai ieftine nu identifică o infecție acută, ci doar dacă ați avut în trecut boala.

Medicii care fac astfel de testări în cabinete militează pentru recoltarea într-un mediu controlat unde, spun ei, aveți mai puține șanse de un test fals pozitiv, fals negativ sau neconcludent.

Dr. Andrei Rogoz, reprezentatn Sanador: "Oricum testele acestea nu sunt sută la sută sensibile, mai ratează pacienți. Dacă iei din gât, poți să ai o sensibilitate mai scăzută decât din nazo-faringe. Capul pacientului trebuie poziționat un pic extins pe spate, sprijinit. Trebuie să nu se miște. Se pătrunde de ordinul a 5-6 cm cu bețigașul respectiv în spate. Deci nu este o recoltare superficială."

Indiferent de alegere, doritori sunt. Deocamdată câteva mii, în toată țara.

Dr. Antoanela Curici, reprezentant Synevo: ”În 3 zile am avut 300 de cereri. 100 pe zi. Necesitatea îi aduce aici. Au nevoie înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicale, tratament oncologic. Nu știm dacă la stat sau privat”.

Mare atenție! Un rezultat pozitiv va fi obligatoriu raportat direcțiilor de sănătate publică, iar acestea, la rândul lor, vor dispune internarea de urgență.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO