Ce au în comun tuberculoza și COVID-19. Speranță pentru a stopa pandemia de coronavirus

Dată publicare: 06-04-2020 19:54
Dată actualizare: 06-04-2020 21:42


Mai multe țări au lansat, ori se pregătesc să o facă, testări clinice de amploare pentru a afla dacă vaccinul anti-tuberculoză oferă protecție față de Covid-19.

Punctul de plecare este corelația găsită între vaccinarea BCG și mortalitatea scăzută din anumite țări. Dacă rezultatele vor fi concludente, această imunizare ar putea fi reluată și în țări unde nu mai era obligatorie de zeci de ani.

Deși tuberculoza și infecția COVID-19 nu au nimic în comun, tuberculoza fiind provocata de o bacterie, ambele pot duce la probleme respiratorii severe. De aici și ideea unei soluții intermediare: o versiune îmbunătățită a vaccinului aproape centenar BCG, denumirea curentă a serului împotriva Bacilului Calmette-Guérin.

"S-a constatat că vaccinul BCG furnizează o imunitate nespecifică și în fața altor maladii infecțioase, deci în fața unor virusuri responsabile de boli pulmonare, inclusiv coronavirusul. Ceea ce propunem noi e să-l folosim drept intervenție intermediară pentru imunitate și mecanism de protecție sporite, care să-i ajute pe cei din grupa de risc până apare un vaccin nou și specific," a spus profesorul Ștefan Kaufmann, de la Max-Planck-Institute for Infectious Biology.

În Olanda, Australia, Franța și Spania au fost selectați voluntari din grupurile de risc: cadre medicale și pacienți vârstnici. "Speranța este să reducem semnificativ numărul celor care fac forme severe," a mai spus Ștefan Kaufmann.

Pe de alta parte, în spitale de top din Statele Unite, Europa și China a început testarea unui tratament experimental cu antiviralul Rem-de-sivir. ”Este un medicament antiviral, conceput să încetinească ori să stopeze mutiplicarea virusului. Așadar, odată ce virusul nu se mai poate înmulți, atunci încărcătură virala scade, iar sistemul de apărare al organismului poate prelua controlul”, a spus doctorul Arun Sanyal, de la Virginia Commonwealth University.

Rem-de-sivir este administrat prin perfuzie și e gândit să interfereze cu enzima care reproduce materialul genetic al virusului. În cazul epidemiilor SARS și MERS, Rem-de-sivir a redus severitatea simptomelor, atunci când era administrat în stadiu incipient la bolii.

”Este un moment în care trebuie să gândim rapid și neconvențional. De pilda, să apelam la ajutorul unui...vierme de nisip. Sângele acestuia ar putea oferi o raza de speranță celor care ajung în stadiu de sindrom respirator acut din cauza COVID-19”, a spus profesorul Laurent Lantieri, un chirurg plastician francez.

”Fie că e cald ori frig, acest vierme este întotdeauna pe plaja. Tolerează și apa sărată și apa proaspătă. Și am observat și că viermele respira doar în apa, când e pe nisip încetează să respire până la 6 ore. Am descoperit că aceasta molecula e micul lui rezervor de oxigen care îl tine 6 ore, când e reflux”, a spus Franck Zal, cercetător și CEO la Hemarina.

”Ipoteza noastră e că, daca introducem în vene aceasta molecula, atunci vă capătă mai mult oxigen și, în consecință, vă trimite mai departe mai mult oxigen în organism. Speram că, folosind aceasta molecula, pacientul vă avea nevoie mai puțin timp de ventilator”, a declarat profesorul Laurent Lantieri, un alt chirurg plastician din Franța.

Două spitale prestigioase din Franța au început teste cu tratament bazat pe hemoglobina viermelui, cu speranță că vă ajuta la creșterea saturației de oxigen din sângele bolnavilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO