Taxa de reziliență climatică, adoptată de Grecia, din vara lui 2024. Cât vor plăti în plus turiștii
Grecia, țara sinonimă cu vacanța și pentru numeroși români, va impune o taxă suplimentară pentru vizitatori.
Turiștii vor plăti câțiva euro în plus pentru fiecare noapte de cazare, iar banii sunt destinați combaterii efectelor generate de schimbările climatice.
Anul trecut, însorita Grecie s-a confruntat din nou cu un val uriaș de incendii dar și cu inundații, provocate de supra-încălzirea planetei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așa numita „taxă de reziliență climatică" se adaugă, din martie până în octombrie, vechii taxe de stațiune și diferă de la un hotel la altul, în funcție de clasificare.
Veți plăti, astfel, un euro și jumătate pe noaptea de cazare la o unitate de una sau două stele, trei euro la trei stele, șapte euro la patru stele și 10 euro la cinci stele. Pentru o vilă de peste 80 de metri pătrați, taxa este de 10 euro pe noapte.
Yannis Hatzis, președintele Federației Hotelierilor din Grecia: „E o taxă nouă în Grecia pe care clienții trebuie să o plătească la check-in în hoteluri. Se plătea o taxă pe noapte înainte, dar acum suma s-a mărit puţin (...) Nu credem că e o mare problemă pentru clienți."
Autoritățile elene estimează că vor aduna, cu ajutorul noii taxe, în jur de 300 de milioane de euro. Asta după ce numărul turiștilor a crescut, depăşind recordurile de dinaintea pandemiei.
Însă raiul vacanțelor s-a transformat în iad, anul trecut în iulie, când incendiile de vegetație au alungat din stațiuni zeci de mii de turiști și au ucis cinci oameni, inclusiv doi piloți de avion, care încercau să stingă focul. Cel mai rău a fost în Rodos.
Două luni mai târziu, în septembrie, furtunile devastatoare s-au soldat cu 17 morți, plus case, drumuri şi afaceri distruse. Cu banii obţinuţi din noua taxă, grecii speră să poată repara stricăciunile și să prevină asemenea dezastre.
Ciprian Enea, consultant în turism: „Vor încerca să ia măsuri (...) să nu ne mai confruntăm cu atâtea situaţii în sezonul estival şi insulele sunt la peste sută la sută din capacitate."
Eduard Cazacu, directorul unei agenții de turism: „Va deveni un pic mai scumpă vacanța, dar din punctul de vedere al cererii nu cred că va afecta foarte mult".
Ioana Tianu, ghid în Insula Samothraki: „Este o sumă relativ redusă, de nivelul unei cafele sau două. Dar pentru administrația locală se vor strânge niște sume."
„Eu aleg să merg acolo și peste câțiva ani și mi se pare corect să plătesc", spune un turist..
Totuși, unii clienți au rezerve. „10 euro pot conta, e o masă la restaurant, poate".
Grecia nu este însă singura ţară europeană care mărește taxele pentru vizitatori.
Amsterdam-ul, care are deja cea mai mare taxă de turism din Europa, a anunțat că o va crește din nou, la 12,5% din prețul cazării. Banii vor fi cheltuiți pentru a atenua din consecințele supra-turismului, cum ar fi mizeria de pe străzi. Și Barcelona îşi va taxa turiştii cu 3,25 euro pentru fiecare din primele 7 nopţi petrecute acolo.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, taxa, schimbari climatice, myimpact,
Dată publicare:
09-01-2024 20:46