„Bunica eco”, de 72 de ani, care protejează planeta având 17 grade iarna în casă, are panouri solare și este vegetariană
La Dubai, summitul pentru schimbări climatice se apropie de final. Marți ar trebui să aflăm angajamentele marilor puteri mondiale pentru protejarea planetei și încetinirea încălzirii globale.
Desigur, fiecare dintre noi, în persoană, poate contribui la această cauză.
O pensionară din Germania poate fi numită „bunica eco”, pentru că a adoptat un stil de viață menit să reducă, pe cât posibil, emisiile de gaze cu efect de seră.
Pesionara de 72 de ani nu-și amintește când a mers ultima dată cu mașina. De ani buni face toate deplasările cu bicicleta. Are și o ricșă electrică, în care își plimbă prietenele.
Resi Harth, pensionara: „E foarte, foarte important pentru mine să trăiesc într-un stil care le face dreptate nepoților mei, adică e important să las în urma mea o lume în care să îți placă să trăiești.”
Pensionara are panouri solare pe acoperișul casei și, iarna, termometrele din locuința ei arată 17 grade Celsius. În plus, a luat în gazdă alte trei persoane, tot în ideea de a economisi rezervele planetei.
Prof. Felix Creutzig, cercetător pe probleme de mediu: „Își folosește proprietatea în mod eficient. Aceste aspect este adesea trecut cu vederea în eforturile menite să reducă emisiile de dioxid de carbon, care provin de la încălzirea locuințelor și a clădirilor de birouri.”
Femeia este, desigur, vegetariană. Potrivit calculelor unor experți in protectia mediului, prin acest stil de viață reduce cu doua tone, în fiecare an, cantitatea de gaze cu efect de seră care ajung în atmosferă.
Prof. Felix Creutzig, cercetător pe probleme de mediu: „Schimbarea stilului alimentar e cel mai important element la îndemâna consumatorilor. La nivel global, am reușit să reducem emisiile de CO2 cu șapte gigatone trecând de la o dietă bazată pe consumul de carne la una bazată pe consumul de vegetale.”
Și când gătește economisește energie, cu un dispozitiv care blochează căldura. De pildă, acum a gătit paste cu humus și legume conservate pe timpul verii, nu ținute în congelator.
Resi Harth, pensionară: „Trebuie să ne dorim să schimbăm ceva la stilul nostru de viață. Dacă nu schimbăm nimic, totul rămâne la fel. Iar unele lucruri chiar se înrăutățesc.”
Femeia nu simte că renunță la o parte din bucuriile vieți, ci, din contră, e mândră că poate contribui la efortul global de protejare a planetei.