Ce riscă românii care îşi abandonează câinii pe stradă. Legea a fost modificată recent
Aproape 1.000 de câini, adunaţi doar de pe străzile din Bucureşti, îşi caută o casă şi stăpâni care să îi iubească.
Din păcate, numărul lor creşte, pentru că apar tot mai des cazuri de abandon. Tocmai de aceea, Autoritatea pentru Salvarea şi Protecţia Animalelor organizează în acest weekend un târg de adopţii, dar şi de responsabilizare a potenţialilor stăpâni.
Cu ochii umezi şi plin de energie, Spot parcă îşi strigă stăpânul. Stăpân care l-a abandonat la începutul lunii august, după ce l-a crescut aproape 2 ani. A ajuns în adăposturile ASPA, care încearcă în acest weekend să-i găsească o nouă familie. Ca el, încă vreo 5-6 care au fost aduşi în parcul Herăstrău în speranţa că cineva îi va îndrăgi şi îi va lua acasă.
Leo are 3 ani şi este un maidanez foarte simpatic şi foarte jucăuş, care-şi doreşte neapărat o familie. El este unul dintre cei aproape 1000 de câini care se află acum în adăposturile Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor."
Şi, dacă pare că am scăpat deocamdată de fenomenul câinilor vagabonzi, născuţi şi crescuţi pe străzi, ne confruntăm acum cu fenomenul abandonului de animale.
Tudor Ionescu, consilier general Primăria Capitalei: „Vorbim de o iresponsabilitate a stăpânilor şi îndrăznesc să spun că aceşti căţei care provin dintr-un abandon, care sunt abandonaţi, sunt într-o situaţie mai traumatizantă decât cei care s-au născut pe stradă."
Oamenii se bucură de căţei când sunt mici şi drăgălaşi, fără să conştientizeze că vor creşte şi nu sunt nişte jucării de pluş. Au nevoie de hrană, vaccinuri şi, potrivit legii, sterilizare, iar toate acestea costă. Aşa că atunci când devin o povară, ajung în stradă.
Până în 2014, abandonul unui animal era infracţiune. Acum, plăteşti doar o amendă dacă eşti identificat.
Câinii oferiţi spre adopţie în aceste zile sunt cu toţii vaccinaţi, sterilizaţi, deparazitaţi şi microcipați cu cipuri implantate aşa cum cere legea. Mai au nevoie doar de un suflet care să-i iubească.
Andrei Mina-Drăghici, director ASPA: „Nu este o favoare pe care o facem căţeilor, este o favoare pe care ne-o facem nouă. Să adoptăm un suflet, înseamnă să ne oferim nouă şansa de a fi bucuroşi şi bineînţeles şi câinelui şansa de a avea o familie."
Cei care doresc să adopte, pot merge în parcul Herăstrău până duminică la ora 19, dar şi weekendul viitor. Adopţia nu costă nimic, ba mai mult veţi primi un bol şi câteva kilograme de hrană, dar şi o jucărie pentru proaspătul companion. Potrivit reprezentanţilor ASPA, anul acesta au fost luaţi într-o familie 1500 de căţei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!