Taberele pentru copii arată ca după război. "N-avem ce vedea, doar urâţenie"
Faimoase înainte de '89, taberele școlare în care își petreceau vacanța zeci de mii de elevi au rămas doar o amintire. Sub ochii, nepăsători ai autorităților cele mai multe s-au degradat și sunt pline de gunoaie.
În Brașov, de pildă, din 10 tabere de stat doar una mai funcționează, dar copiii o evită, pentru că nu oferă condiții decente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Paul Costea avea 15 ani când - împreună cu mai mulţi colegi de la cercul de informatică - a mers în vacanţă, în tabără, la Timisul de Jos. După aproape 3 decenii a vrut să revadă locul şi s-a îngrozit. Din vechea tabăra au mai rămas doar zidurile şi acoperişul. Clădirea principală nu mai are geamuri şi uşi iar înăuntru este plin de gunoaie şi moloz. Restul imobilelor au fost transformate de un cioban într-un depozit de nutreţuri.
"Un cioban a pus fân şi de asta e lacătul pe uşă”, explică un localnic.
La fel de rău arata şi tabăra de la Brădet. Clădirile în care, în trecut, erau cazaţi copiii au fost vandalizate şi sunt pline de gunoaie.
"Nu mai exista nimic. Au luat tot, care cum s-a priceput. N-avem ce vedea decât urâţenie. Totul dărâmat. Duşumele, sobe de teracotă, ce au fost, tot”, spune un localnic.
Povestea se repeta peste tot în judeţul Braşov. Din cele 10 tabere de stat doar una mai funcţionează, dar pentru că nu oferă condiţii decente, este evitată de copii.
Primăria s-a oferit acum 4 ani să repare 3 tabere, dar proiectul s-a blocat pentru că autorităţile au primit în administrare doar clădirile. Terenul de sub tabere aparţine de primăria oraşului Predeal, de la care se aşteaptă din 2014 un răspuns
"Pur şi simplu au fost alte proiecte de hotărâre mai importante", explică primarul din Predeal, Sebastian Fleşieru.
Situaţia juridică a terenurilor pe care sunt aşezate taberele împiedică şi admnistratorul de drept - Direcţia de Sport şi Tineret - să le îngrijească. Între timp, clădirile se degradeze şi se vor prăbuşi, dacă nimeni nu ia măsuri.
În 1990, în România statul avea în proprietate peste 200 de tabere şcolare. Dintre acestea, în toată ţara - mai funcţionează doar câteva zeci. Însă puţine mai pot primi copii în vacanţă. Din cauza condiţiilor precare nu reuşesc să obţină avizele de funcţionare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, elevi, brasov, furt, tabere, vandalizat, birocratie, paragina,
Dată publicare:
26-08-2018 09:29